Kreft

Kroppsdelene som er mest utsatt for kreft

Områdene du bør følge ekstra nøye med på.

Naked sitting woman; Shutterstock ID 279158345; PO: purchase_order4; Job: job1; Client: client2; Other: other3 Foto: Shutterstock / Boas73
Naked sitting woman; Shutterstock ID 279158345; PO: purchase_order4; Job: job1; Client: client2; Other: other3 Foto: Shutterstock / Boas73 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder føflekkreft, og det diagnostiseres dobbelt så mange krefttilfeller i dag som for 50 år siden.

Men det er ikke all type kreft som er like vanlig. Noen kroppsdeler har større sannsynlighet for å utvikle kreft enn andre – og det er særlig disse vi bør være obs på.

– Ja, det er stor forskjell på celler i ulike vevstyper med hensyn til hvor ofte de blir til kreftceller, sier professor og instituttleder Magne Børset ved Institutt for kreftforskning og molekylær medisin på NTNU til KK.no.

De cellene som oftest blir kreftceller, er celler som driver med mye celledeling, som for eksempel i tarmen eller på huden.

– Også celler som er utsatt for skadelig påvirkning som stråling (huden), giftstoff som i lungene hos røykere, eller virus og bakterier, for visse deler av magen og tarmen, forklarer han.

LES OGSÅ: Flere norske kvinner får strupekreft av oralsex

Sprer seg raskere i bein og lunger

Noen former for kreft vokser og sprer seg raskt, noe som gjør sykdommen mer dødelig. Og en gruppe forskere ved University of Pennsylvania har nå funnet ut hva som kan være årsaken til at enkelte kreftformer sprer seg raskt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer