Kreft

Kroppsdelene som er mest utsatt for kreft

Områdene du bør følge ekstra nøye med på.

Naked sitting woman; Shutterstock ID 279158345; PO: purchase_order4; Job: job1; Client: client2; Other: other3 Foto: Shutterstock / Boas73
Naked sitting woman; Shutterstock ID 279158345; PO: purchase_order4; Job: job1; Client: client2; Other: other3 Foto: Shutterstock / Boas73 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder føflekkreft, og det diagnostiseres dobbelt så mange krefttilfeller i dag som for 50 år siden.

Men det er ikke all type kreft som er like vanlig. Noen kroppsdeler har større sannsynlighet for å utvikle kreft enn andre – og det er særlig disse vi bør være obs på.

– Ja, det er stor forskjell på celler i ulike vevstyper med hensyn til hvor ofte de blir til kreftceller, sier professor og instituttleder Magne Børset ved Institutt for kreftforskning og molekylær medisin på NTNU til KK.no.

De cellene som oftest blir kreftceller, er celler som driver med mye celledeling, som for eksempel i tarmen eller på huden.

– Også celler som er utsatt for skadelig påvirkning som stråling (huden), giftstoff som i lungene hos røykere, eller virus og bakterier, for visse deler av magen og tarmen, forklarer han.

LES OGSÅ: Flere norske kvinner får strupekreft av oralsex

Sprer seg raskere i bein og lunger

Noen former for kreft vokser og sprer seg raskt, noe som gjør sykdommen mer dødelig. Og en gruppe forskere ved University of Pennsylvania har nå funnet ut hva som kan være årsaken til at enkelte kreftformer sprer seg raskt.

HUDKREFT: De cellene som driver med mye celledeling, eller som utsettes for skadelig påvirkning er ofte mer utsatt for kreft. Huden er et godt eksempel på dette. Foto: Shutterstock / Goodluz
HUDKREFT: De cellene som driver med mye celledeling, eller som utsettes for skadelig påvirkning er ofte mer utsatt for kreft. Huden er et godt eksempel på dette. Foto: Shutterstock / Goodluz Vis mer

De oppdaget at når cellene er presset inne i harde, stive kroppsvev som lunger og bein, er de mer sårbare for de genetiske mutasjonene som forårsaker kreft. 

Svulster som oppstår i stiv vev, viste 100 ganger høyere grad av mutasjon og kromosomvariasjoner enn de svulster som oppstår i mykt vev. Fordi jo mer rigid strukturen i vevet er, jo vanskeligere er det for kroppen å reparere skadet DNA, eller genetiske mutasjoner.

– Det ikke slik at celler i stive vev oftere blir til kreft. Det de har sett på, er hvor hyppig det forekommer mutasjoner i celler som allerede er blitt til kreftceller, ikke i celler som er på vei til å bli kreft, forklarer Børset.

Det betyr altså ikke at det er i stive vev at man oftere får kreft, men at det er her det har lettere for å spre seg raskere.

LES OGSÅ: 10 kreftsymptomer du ikke må overse

Størst økning i de kreftformene som kan forebygges

Ifølge Else Støring, leder for Kreftforeningens Kreftlinjen, finnes det 33 hovedgrupper av kreft, og noen av dem er mer vanlige enn andre.

KREFTFORENINGEN: Else Støring Seksjonssjef i Kreftforeningens Kreftlinje. Foto: Foto: Øyvind Bjørkum
KREFTFORENINGEN: Else Støring Seksjonssjef i Kreftforeningens Kreftlinje. Foto: Foto: Øyvind Bjørkum Vis mer

– De vanligste kreftsykdommene hos menn oppstår i prostata, lunger, tykktarm og blære. Hos kvinner er brystkreft den vanligste formen, etterfulgt av lungekreft, tykktarmskreft og føflekkreft, sier hun til KK.no.  

Krefttallene for 2014 viser at de kreftformene som øker mest, er krefttyper som det faktisk er mulig å forebygge.

Dette gjelder først og fremst føflekkreft og lungekreft, men også flere tilfeller av tarmkreft og livmorhalskreft kunne vært forhindret. 

Det er derfor svært viktig å følge rådene som blir gitt om å bruke solfaktor, stumpe røyken og sørge for jevnlig legesjekk og celleprøve.

– I 2014 var føflekkreft den kreftformen som økte mest, mens lungekreft fortsatt er den mest alvorlige kreftformen, målt i antall liv den tar, legger hun til.

Lungekreft og bukspyttkjertelkreft er begge kreftformer som er vanskeligere å bli frisk fra, og derfor har høy dødelighet. Likevel er det færre som dør av kreft i dag enn tidligere, og de som har kreft lever lenger med sykdommen.

– Kreftregisterets statistikk viser at stadig flere overlever kreft. I 2014 levde 242.000 menn og kvinner med kreft i Norge, sier Støring.

Det er nesten 77.000 flere enn det var ti år tidligere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer