Kroppspress etter 50

- Kroppspresset følger oss inn i alderdommen

Trodde du det bare var unge jenter som opplevde kropps- og utseendepress? Da tar du feil, mener psykolog Eva Tryti. - Spiseforstyrrelser er ikke lenger forbeholdt unge jenter, sier hun.

ADVARER: Psykolog Eva Tryti mener dagens 50-åringer er den første generasjonen kvinner som har opplevd kroppspress hele livet. Foto: Sturlasson/Kagge forlag
ADVARER: Psykolog Eva Tryti mener dagens 50-åringer er den første generasjonen kvinner som har opplevd kroppspress hele livet. Foto: Sturlasson/Kagge forlag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det begynte for alvor på 1980-tallet. Slanking har vi drevet med mye lenger, men den ideen om at vi skal forme kroppen, den kom på 80-tallet. De som var unge da, er godt voksne nå. De har denne ideen i blodet.

Eva Tryti er psykologspesialist og forfatter av boka Lykkekrigen. Fra kroppspress til selvrespekt. Hun mener kroppspresset ikke lenger er forbeholdt de unge, men preger livene våre helt inn i alderdommen.

- Spiseforstyrrelser er ikke lenger forbeholdt unge jenter. Nå har vi både mødre og bestemødre med spiseforstyrrelser, sier hun.

Flaut å kle av seg

To ganger de siste to ukene har Tryti hørt kvinner si at de synes det er flaut å kle av seg foran partneren sin.

- Og dette er helt vanlige, slanke, spreke damer, antagelig sprekere og i bedre form enn de fleste av oss. Men dersom vi knytter en stor del av selvbildet til utseendet, kan den naturlige aldringsprosessen oppleves vanskelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.