Ticks Foto: annete / Alamy/All Over Press
Ticks Foto: annete / Alamy/All Over Press Vis mer

Flått

Kun cirka 2 av 100 flåttbitt gir borreliose

Noen av oss er mer utsatt enn andre, men som regel er det lite å frykte, mener ekspertene.

Flåtten - «udyret» som mange av oss har opplevd å bli bitt av - er liten, men likevel ganske skremmende. Har du unngått skogen og blåbærturer fordi du ikke vil bli bitt? 

Preben Ottesen er direktør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.Han er ikke videre begeistret for det voldsomme oppstyret i mediene rundt flåtten hvert eneste år, og mener det skaper unødig frykt.

Bakgrunnen for at vi tok kontakt, er skriverier tidligere i år, som viste til franske studier om at flåtten kan være farligere enn først antatt. Forskningen viste nemlig at nesten 45 prosent av flåtten som ble undersøkt bar på to eller flere mikroorganismer som kan fremkalle sykdom hos mennesker, skriver blant annet NRK fra en NTB-melding.

Studien ble publisert i en utgave av tidsskriftet Läkartidningen

- Flåtten er ikke farligere i dag enn i går. Dessuten var det ikke 45 prosent som hadde to eller flere mulige smittestoffer, men 45 prosent som hadde minst én. 45 prosent av de igjen hadde to eller flere, det vil si ca. 20 prosent av totalen. Men flått selger, sier Ottesen.

LES OGSÅ: Etter 8 timer øker dødeligheten av sykdommen til over 50 prosent

Smittefaren er faktisk ikke så stor

Ottesen har selv lest den nye rapporten, og mener den nye ikke er sensasjonell innad i miljøet for de som studerer flåtten. Videre mener han at mediene ofte ikke nyanserer godt nok.

- En av sykdommene fra flått, med slektsnavnet neoehrlichia, er bare farlig for folk som har mer eller mindre utslått immunforsvar, som for eksempel kreftpasienter under cellegiftbehandling. Men de må jo passe seg for alt, sier Ottesen.

Sjeldne flåttsykdommer er, ifølge avdelingsdirektøren, mest farlig for dem med særdeles dårlig immunforsvar.Videre nevner Ottesen at parasittsykdommen babesiose, som er svakt beslektet med malaria, kan gi temmelig alvorlig sykdom hos folk som har fjernet milten.

- Virusinfeksjonen skogflåttencefalitt er heldigvis svært sjelden hos mennesker, minner han om.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt insektene

Kun cirka 2 av 100 flåttbitt gir borreliose

Det finnes mange ulike flåttyper, men i Norge er det det i hovedsak skogflåtten som plager oss. Ottesen sier at anslagsvis 20 prosent av disse inneholder en eller annen form for borrelia.

Ifølge Norsk helseinformatikk vil ca. 2 av 100 flåttbitt føre til sykdommen som kalles borreliose, og ifølge Ottesen er ser man en overvekt av barn og eldre som får sykdommen. Svært få av de syke er i alderen 20 til 30 år.

- Om det skyldes at de er på høyden av immunforsvaret sitt eller ikke går så mye på tur i skogen, vet jeg ikke, men vi ser et tydelig mønster, sier han. 

Det er, ifølge eksperten, svært sjelden at det tar mindre enn 24 timer fra dyret har satt seg til smitten sprer seg til oss mennesker. Så det gjelder egentlig bare å være så rask som mulig ute med å fjerne flåtten. Dette gjelder imidlertid ikke for såkalt skogflåttencefalitt, hvor smitten fra flåtten (TBE-viruset) kan overføres tidligere. 

Har man imidlertid gått glipp av at flåtten har satt seg eller man ikke har fått med seg en eventuell rød ring som har oppstått, kan man få senskader som for eksempel nevroborreliose, forandringer i hud, som rødflammet hud eller leddbetennelser. 

UTE I SKOGEN: Den mest vanlige flåtten i norge er skogsflått, og det anslås av ekspertene KK.no har snakket med, at rundt 20 prosent av alle skogsflått bærer på borelia-viruset. Foto: Samfoto
UTE I SKOGEN: Den mest vanlige flåtten i norge er skogsflått, og det anslås av ekspertene KK.no har snakket med, at rundt 20 prosent av alle skogsflått bærer på borelia-viruset. Foto: Samfoto Vis mer

- Feilslått informasjon

Snorre Stuen er professor ved Norges veterinærhøgskole og har et sterkt forskningsmessig fokus på infeksjonssykdommer - spesielt flåttbårne infeksjoner.

Han er enig med Ottesen i at medieoppslagene de siste årene skaper frykt blant folk når flåttsesongen er i gang.

- Vi som jobber med flått holder oss til faglitteraturen. Jeg ser jo medieoppslagene, og føler det lages litt for mye ut av dette med flått og faren for å bli smittet av ulike smittestoff. Man blir jo redd. Og hvis folk er redd for å gå ut i skogen, da blir det feilslått informasjon, sier professoren.

Han understreker også at det viktigste er å ta forholdsregler.

LES OGSÅ: Derfor kommer myggen alltid til deg

Skulle vi bli uheldig å bli bitt, kan vi ifølge nhi.no se etter noen tegn og symptomer på borreliose. Disse er imidlertid fra de tre ulike fasene av sykdommen:

  • Typisk, ringformet, svakt rødt utslett som brer seg ut fra bittstedet, men blek i sentrum
  • Sykdomsfølelse, men det forløper som oftest uten feber
  • Hjernehinnebetennelse med plagsom hodepine
  • Betennelse i nerver og lammelser i enkelte nerver - ansiktslammelse er mest vanlig
  • Hevelser i ledd
  • Utslett
  • Misfarging i hud
  • Arraktig og tynn hud
  • Konsentrasjonsvansker
  • Svekket følsomhet

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: