Å gi blod redder liv, men de aller fleste av oss er ikke blodgivere. Å bli blodgiver er veldig enkelt, og hovedsakelig kan alle friske personer mellom 18 og 65 år gi blod.
- I dag er det kun to prosent av Norges befolkning som gir blod, selv om halvparten av oss kommer til å trenge blod eller blodprodukter i løpet av livet, sier Torill Aae, som er sykepleier ved Blodbanken i Oslo, ved Oslo Universitetssykehus.
Hun forteller at Norge ligger på bunnivå i Europa når det gjelder å gi blod.
- En undersøkelse gjort av Europarådets medlemsland i 2009, viste at kun Estland hadde færre blodgivere i forhold til befolkningsstørrelse enn Norge. Det er vanskelig å si hvorfor det er slik. Trolig er det flere faktorer, for eksempel følelsen av «tidspress», mangel på kunnskap om viktigheten av å gi blod, eller at noen ikke vet at det er et behov.
Til gjengjeld har nordmenn hyppigst giverfrekvens. Dette har en sammenheng med at det er færre blodgivere i Norge, og da må de som gir gi oftere.
LES OGSÅ: - Det var vanskelig å vite at det var mine egne antistoffer som hadde truet mitt barns liv
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger