Kvinner har større søvnbehov:

Kvinner bør få sove, mens menn bør stå opp tidlig

Studie med gode nyheter for mange kvinner!

LA HENNE SOVE: Flere studier har vist det samme: Damer trenger litt mer søvn enn menn gjør. FOTO: NTB Scanpix
LA HENNE SOVE: Flere studier har vist det samme: Damer trenger litt mer søvn enn menn gjør. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste par med morgenglade småbarn eller hunder som trenger å luftes har hatt diskusjoner om hvem sin tur det er til å stå opp tidlig.

Toåringen er gjerne lys våken og hopper i senga klokka fem hver lørdag, mens du helst kunne tenkt deg å sove til klokka ti. Minst.

Nå viser en ny studie at det beste er at mannen står opp tidlig, mens kvinnen bør få sove litt lenger om morgenen. Og vi kan jo ikke argumentere mot forskning, eller?

Studien er publisert i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, og viser at kvinner som sover lenger om morgenen kan redusere risikoen for å få diabetes. I tillegg viste studien at menn som sover lenge om morgenen kan oppleve motsatt effekt, og at det øker risiko for å få sykdommen.

Studien, som undersøkte 800 mennesker, fant altså en sammenheng mellom mengden søvn, kjønn og insulinnivået i kroppen.

LES OGSÅ: Du sover mindre jo eldre du blir

Viktig med nok søvn

Norske eksperter er ikke helt overbevist om at det å sove lenge om morgenen har en helsegevinst i seg selv.

- Søvn er viktig for god helse, og flere studier peker på at for lite søvn er koblet mot blant annet økt vekt og diabetes. Min første tanke er derfor at resultatene skyldes at kvinnene er på underskudd av søvn, og ved å ligge lenger i sengen kompenseres dette, sier Bjørn Bjorvatn, som er søvnforsker, lege ved Bergen søvnsenter og professor i medisin ved Universitetet i Bergen.

- Så det er smart å sove lenge om morgenen?

- Det er smart å sove nok til å bli uthvilt, men det kan jo også oppnås ved å legge seg tidligere om kvelden. Jeg tror dette dreier seg om å få nok søvn, ikke nødvendigvis å sove lenge om morgenen, sier Bjorvatn.

LES OGSÅ: Hvorfor trenger kvinner mer søvn enn menn?

Kvinner har økt søvnbehov

Flere studier peker på at søvnbehovet varierer litt mellom kjønnene, noe som kan være en av årsakene til at kvinnene i studien opplevde helsegevinst ved å sove lenger om morgenen.

- Noen studier tyder på at kvinner kan ha økt søvnbehov, men damer har også høyere forekomst av insomni, altså vansker med å sove. Noen trenger lite søvn, men for alle gjelder at for lite søvn er ugunstig. Etter det jeg kjenner til er det få studier som har vist at lite søvn er assosiert med god helse, sier Morten Engstrøm, som er forsker ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, NTNU.

Søvnbehov er ganske individuelt, men søvnbehovet øker med fysisk aktivitet – noe som er helsebringende. Økt søvnbehov kan likevel også være relatert til medisinske tilstander som ikke er gunstig for helsen.

- Uavhengig av kjønn bør man finne sitt søvnbehov og legge til rette for at man får dekket det, sier Engstrøm.

IKKE TILFELDIG: Sovner du oftere på sofaen enn mannen din? Det er nok ikke tilfeldig. FOTO: Scanpix
IKKE TILFELDIG: Sovner du oftere på sofaen enn mannen din? Det er nok ikke tilfeldig. FOTO: Scanpix Vis mer

Slik sovner du tidligere

Er du en av dem som sliter med å sovne om kvelden, og derfor har behov for å ta igjen søvn om morgenen?

- Innsovningsvansker forebygges ved stabil døgnrytme, lys og aktivitet tidlig på dagen, ro og mer dempet lys mot kvelden, og et svalt og innbydende soverom som man gleder seg til å gå til når man begynner å bli sliten, forklarer Engstrøm.

Antagelig kan noen minutter etter oppvåkning med ro og gradvis økende tempo være gunstigere enn en panikkartet start.

- Litt tid til omstilling er nok ikke så dumt, men å ligge lenge utover formiddagen er ugunstig dersom man er avhengig av å ha en døgnrytme tilpasset vanlig jobb og skolehverdag, sier han.

LES OGSÅ: - Ja, kvinner trenger mer søvn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer