Baksnakke

- Kvinner med lav selvfølelse føler nok i stor grad at andre kvinner er konkurrenter

Kan faktisk skade ditt eget selvbilde og selvfølelse.

BAKSNAKKING: Hvorfor er det egentlig slik at vi kvinner baksnakker hverandre oftere enn menn? Burde vi ikke heller gjøre motsatt - snakke pent om hverandre? Foto: Shutterstock / sanjagrujic
BAKSNAKKING: Hvorfor er det egentlig slik at vi kvinner baksnakker hverandre oftere enn menn? Burde vi ikke heller gjøre motsatt - snakke pent om hverandre? Foto: Shutterstock / sanjagrujic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Har du sett hvor mye hun har lagt på seg?», «Så hun seg ikke i speilet før hun gikk ut eller?», «Herregud, det skjørtet var altfor kort», «Hun tror hun er verdens deiligste» ...

HVORFOR SNAKKER DERE SÅ STYGT TIL HVERANDRE?: Komiker  Ørjan Burøe tok opp dette i en kommentar i fjor, da han ble sjokkert av tre kvinner som baksnakket en annen på Latter.
HVORFOR SNAKKER DERE SÅ STYGT TIL HVERANDRE?: Komiker Ørjan Burøe tok opp dette i en kommentar i fjor, da han ble sjokkert av tre kvinner som baksnakket en annen på Latter. Vis mer

Dette er setninger mange antagelig har overhørt (eller sagt selv) på venninnemiddager, kafeturer eller fester. Men hva er egentlig grunnen til at vi jenter har en tendens til å snakke nedsettende og sladre om hverandre? Og det i langt større grad enn menn?

LES OGSÅ: Slik får du bedre selvfølelse

Dette spørsmålet stilte komiker Ørjan Burøe i fjor, da han skrev en lang kommentar om temaet, som fikk mye oppmerksomhet. 

- Det hele kom av at jeg tilfeldigvis stod like ved tre jenter en kveld på Latter. Da det kom ei rålekker dame i en rød, lårkort kjole inn døra, hørte jeg en av de tre jentene ved siden av meg si «Herregud, hun har kledd seg som hora til julenissen».

- Da tenkte jeg «Hva i alle dager er det dere sier?» Jeg klarte ikke dy meg, og sa at de burde applaudert henne, for hun strålte jo som kvinne. 

Har sammenheng med dårlig selvfølelse

Men hva er forklaringen? Er det sjalusi, misunnelse, eller noe helt annet?

- Dette med å trykke andre ned, uavhengig av kjønn, er kun en konsekvens av ens egen dårlige selvfølelse. Kvinner som er i «vater» som jeg pleier å kalle det, altså at man har en god selvfølelse og er fornøyd med seg selv, føler sjeldent behov å være stygge mot andre, har Christine Otterstad, som er mentaltrener og KKs livsstilscoach, tidligere uttalt: 

- Kvinner med lav selvfølelse føler nok i stor grad at andre kvinner er konkurrenter, og ikke medsøstre. Janteloven er i mange miljøer høyst levende, og kvinner (med lav selvfølelse) kan se på andres suksess som en personlig fornærmelse. Da er det lett å gå på en «bitch-smell».

LES OGSÅ: 5 ting du bør si til deg selv - HVER dag!

Si fra!

DÅRLIG SELVFØLELSE: Ifølge coach Christine Otterstad har kvinners baksnakking ofte sammenheng med ens egen dårlige/lave selvfølelse.  Foto: All Over Press Norway
DÅRLIG SELVFØLELSE: Ifølge coach Christine Otterstad har kvinners baksnakking ofte sammenheng med ens egen dårlige/lave selvfølelse. Foto: All Over Press Norway Vis mer

- Hvordan kan man håndterer slike mennesker?

- Det kommer an på hvilken side av bordet man sitter. Er du den som blir snakket om, så er det lurt å tenke at det er mest synd på avsenderen av slike stygge kommentarer og at det kun er en bekreftelse på egen utilstrekkelighet. Selvfølgelig er det sårende å bli snakket stygt om, men på den andre siden så er du selv ansvarlig for hvordan du velger å ta imot slik «informasjon».

- Om du derimot blir sittende sammen med venner som koser seg med å snakke stygt om andre så ville jeg enten bare valgt å trekke meg unna (som er den mest behagelige og kanskje feige løsningen) eller sagt ifra at dette er en samtale du ikke ønsker å være en del av. Ofte er ikke den dårlige samvittigheten langt unna hos slike mennesker, så det er lett å stoppe slikt.

Videre forteller hun at det er viktig å sette en stopper for slik oppførsel, da det er forgiftende både for deg selv, for miljøet rundt deg og for den det rammer.

- Et slikt fokus er ikke bra for hverken selvbildet ditt eller for din egen selvfølelse. Vil du hjelpe deg selv med å styrke dit eget selvbilde så fremsnakk andre.

LES OGSÅ: Peder Kjøs: - Gjør ting du liker med mennesker du liker, det får du bedre selvfølelse av

Tenk fine tanker om deg selv (og andre)

Er du en av dem som snakker stygt til deg selv og sliter med selvfølelsen, har Otterstad flere gode råd:

– Mange ser på selvfølelsen som noe alvorlig og litt mystisk, men selvfølelsen er egentlig ganske ukomplisert, enten den er god eller dårlig. Selvfølelsen er noe så enkelt som tankene dine. Mennesker med dårlig selvfølelse tenker flest negative tanker om seg selv, og er vant til det. Dette har gjort at de er kommet inn i en negativ tankespiral, sier hun. 

Tenker du altså fine tanker om deg selv, vil disse utløse en god følelse i kroppen din. Har du derimot en dårlig dag og tenker kun negative tanker om deg selv, vil disse utløse en dårlig følelse. 

– Vil du øve deg til bedre selvtillit må du rett og slett stoppe deg selv når du er inne i negative tankespiraler. Hver eneste gang du begynner på den gamle leksa om at du enten er for tjukk eller dum, så stopp deg selv og tenk det motsatte. Og det hver eneste gang. Etterhvert, når du har gjort dette over en periode, vil fokuset ditt bli flyttet fra noe negativt til noe positivt – som igjen utløser positive følelser. Dette er å trene opp selvfølelsen, forklarer Otterstad. 

LES OGSÅ: Føler du at alle andre er bedre enn deg?

Krever tid og tålmodighet

Selv om mange av oss kunne ønske det, er dessverre god selvtillit ikke noe som kommer av seg selv over natten, så her må du smøre deg med tålmodighet. 

– Det å trene seg til bedre selvtillit krever tid, kontinuitet og tålmodighet, akkurat som når vi trener for å komme i form på andre måter. 

– Mental trening og fysisk trening er faktisk ganske likt på dette området. Så du må ikke gi deg, snart har du laget nye, fine tankespiraler i tankemønstret ditt, har Otterstad forklart.  

LES OGSÅ: Når bruddet ødelegger for selvfølelsen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer