Angst

- Kvinner opplever et høyt press med mange uforenelige krav

Eksperter tror kravene i samfunnet og sosiale medier er blant årsakene som gjør at stadig flere unge kvinner rammes.

ANGST OG DEPRESJON: Dobbelt så mange kvinner som menn har angst og depresjoner. Kvinner har en biologisk sårbarhet, men det kan også være en rekke andre grunner til forskjellene.  Foto: Shutterstock / MikeDotta
ANGST OG DEPRESJON: Dobbelt så mange kvinner som menn har angst og depresjoner. Kvinner har en biologisk sårbarhet, men det kan også være en rekke andre grunner til forskjellene. Foto: Shutterstock / MikeDotta Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Angst og depresjoner kan beskrives som psykens influensa. Forekomsten både av angst og depresjon er høy og det er velkjent at kvinner har mer depresjonsplager enn menn, noe som sannsynligvis har et biologisk grunnlag, forteller Catharina Elisabeth Arfwedson Wang, som er professor ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø.

Imidlertid kan det også være kulturbetingede årsaker til at kvinner oftere får diagnosene depresjon og angst.

Menn har tradisjonelt ikke vært like følelsesmessig åpne som vi kvinner har, og kan uttrykke nedstemte følelser på andre måter, som med irritasjon og sinne. Dermed kan depresjon hos menn være vanskeligere å fange opp. 

- Til tross for at kvinner er mer sårbare for å utvikle depresjon, så kan økt foreskriving av antidepressiva blant unge kvinner være uttrykk for at dagens kvinner opplever et høyt press med mange uforenelige krav som de opplever det vanskelig å mestre. Dermed kan de reagere med depressive symptomer, sier Wang. 

LES OGSÅ: Slik ble Malin kvitt angsten

- Høy forekomst av depresjon til tross for at vi materielt har det godt

Hun viser til at det i sosiale medier skapes en forventning om det lykkelige og perfekte liv, slik at alle livets naturlige utfordringer og bølgedaler lett blir feiltolket som at en ikke er god nok. Spesielt når vi skroller oss gjennom Instagram og ser hvordan alle andre har det og dermed hvordan vi burde hatt det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer