Ny studie:

Kvinners hjerner er tre år yngre enn menns

Kanskje er dette grunnen til at kvinner husker bedre.

UNG HUSK: Kvinner husker litt mer enn menn, og nå har forskerne sett på hva som er forskjellen mellom oss. Både hos unge og hos eldre fant forskerne at kvinner har en litt yngre hjerne enn menn har. FOTO: NTB Scanpix
UNG HUSK: Kvinner husker litt mer enn menn, og nå har forskerne sett på hva som er forskjellen mellom oss. Både hos unge og hos eldre fant forskerne at kvinner har en litt yngre hjerne enn menn har. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kvinner scorer ofte høyere på hukommelsestester enn menn, og forskere ved Washington University School of Medicine har prøvd å finne ut av hvorfor. De har funnet at kvinners hjerner faktisk er omkring tre år yngre enn menns – når man måler den metabolske aktiviteten i hjernen.

- Flere studier har vist at kvinner gjør det bedre enn menn på tester som setter krav til å huske en lang liste med ord. En slik kjønnsforskjell gjelder både hos yngre og hos eldre. Og befolkningsstudier, også i Norge, viser at menn rapporterer flere hukommelsesproblemer enn kvinner. Det er altså mye som tyder på at kvinner har litt bedre hukommelse og at den påvirkes mindre av aldring, sammenliknet med hos menn, forteller Martin Kragenes Bystad, forsker ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø og psykolog vede Alderspsykiatrisk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

LES OGSÅ: Glemsk? Dette kan være grunnen

Kvinnenes alder ble målt til lavere enn den var

121 kvinner og 84 menn mellom 20 og 82 år var med i studien. Hjernens energiomsetning forandrer seg med årene, og gjennom hjernescanning kunne forskerne se på hvordan glukose omdannes til energi i forskjellige deler av hjernen.

De utarbeidet en algoritme der kronologisk og metabolsk alder hos mennene samsvarte. Så skulle algoritmen finne den kronologiske alderen på kvinnene basert på data fra hjernescanningen, men da avvek resultatene med i gjennomsnitt 3,8 år.

Da forskerne snudde om på forsøket – altså slik at algoritmen fungerte slik at kvinnenes kronologiske og metabolske alder samsvarte, og så testet den på mennene, avvek tallene med i gjennomsnitt 2,4 år. I begge tilfellene var altså resultatet at algoritmen trodde kvinnene var yngre enn de var.

LES OGSÅ: - Mye tyder på at hjernen er det organet som får mest effekt av trening

Kan være flere årsaker

Studien er svært godt gjennomført, påpeker Bystad. Den er publisert i det anerkjente tidsskriftet «Proceedings of the National Academy of Sciences». Kunnskapen kan blant annet være viktig ved diagnostisering av mild kognitiv svikt og demens.

- Årsakene til dette er usikre. Men enkelte har pekt på at østrogen kan ha positiv virkning på hukommelsen. En annen mulig årsak er at menn er mer utsatt for hjerte og kar sykdom, noe som kan ha negativ innvirkning på hjernen, sier Bystad.

- En ytterligere forklaring er at kvinner ofte er bedre til å organisere, noe som påvirker hukommelsen positivt. Det kan også handle om at mange kvinner er flinkere enn menn til å ivareta egen helse, og livsstil og hukommelse henger utvilsomt sammen.

USIKKER ÅRSAK: En grunn til at kvinner og menns hjerner eldes litt forskjellig er hormonet østrogen. Samtidig ses forskjellen både før og etter menopausen hvor produksjonen av østrogen synker. FOTO: NTB Scanpix
USIKKER ÅRSAK: En grunn til at kvinner og menns hjerner eldes litt forskjellig er hormonet østrogen. Samtidig ses forskjellen både før og etter menopausen hvor produksjonen av østrogen synker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Gjelder for alle aldre

Geir Selbæk er forskningssjef ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse og professor ved Universitetet i Oslo. Han synes studien er interessant og forteller at en rekke studier har vist en lignende forskjell mellom kjønnene. Tidligere forskning har også vist at ved kvinner med mild kognitiv svikt ofte gjør det bedre enn menn på forskjellige tester, selv om innskrumpingen av hjernen er like stor.

- Når vi blir eldre så går energiomsetningen i hjernen ned, og det sier noe om aktiviteten i hjernen. I studien så finner man at i forhold til alder så holder denne seg noe høyere hos kvinner. Det kan tenkes at det er en forklaring på hvorfor kvinner har vist å ha bedre hukommelse i forskjellige tester tidligere.

Hva som er grunnen til denne forskjellen vites altså ikke, men også Selbæk peker på at hormonet østrogen kan ha noe med saken å gjøre. Samtidig fant forskerne den samme forskjellen hos de eldste deltakerne som hos de yngste, som altså var i 20-årene.

- Kvinner kommer jo i menopausen, og da ville man kanskje kunne tro at forskjellene ville utlignes etter det, men denne studien viser at forskjellen holder seg sånn. Det gjelder ikke bare 20 og 40-åringer, men hele spekteret, sier Selbækk.

LES OGSÅ: En sunn livsstil kan redusere risikoen for demens

Kan bli viktig i behandling og forebygging

Han mener veien videre må være å finne ut av nettopp årsaken. Kanskje kan kunnskap om det brukes til forebygging og behandling av kognitiv svikt. I tillegg er dette viktig kunnskap under en utredning, og jo tydeligere disse kjønnsforskjellene blir belyst, jo mer oppmerksomhet vil det få.

- En konsekvens av dette er kvinner kanskje får demensdiagnosen noe senere enn menn. Det kan være positivt på den måten at kvinner kanskje klarer seg lengre, men negativt fordi diagnosen kommer sent, påpeker Selbæk.

LES OGSÅ: Slik trener du deg yngre

Store individuelle forskjeller

Bystad påpeker imidlertid også at de individuelle forskjellene gjerne vil være større enn kjønnsforskjellene.

- Det er viktig å understreke at ved studier av kjønnsforskjeller så er ofte de individuelle forskjellene større enn kjønnsforskjellene. Slike individuelle forskjeller øker med alderen. To 75 åringer er langt mer forskjellige i sitt funksjonsnivå enn to 20 åringer, uavhengig av kjønn. Derfor er det viktig å ikke være for kategorisk her, sier han.

- Men totalbildet er altså at kvinner har noe bedre hukommelse og at hjernen eldes litt langsommere, sammenliknet med menn. Slik kunnskap kan ha betydning når man skal bruke tester for å kartlegge om det foreligger normal aldring eller begynnende demens. Da kan det være nødvendig å ta hensyn til at friske menn gjør det noe svakere enn friske kvinner. Men hvorvidt en slik kjønnsforskjell har betydning for utviklingen av demens er imidlertid uvisst.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer