Basalcellekreft

Kvise var kreft

Susanne trodde hun hadde en kvise over leppen. Hun hadde aldri hørt om basalcellekreft, den aller vanligste formen for hudkreft.

ARR: Scarface, kaller Susanne Kyndel seg spøkefullt på grunn av det lille arret på overleppen. Hennes andre basaliom, i pannen, har ikke etterlatt arr i det hele tatt fordi det ble oppdaget så tidlig. Foto: Stefan Jerrevång
ARR: Scarface, kaller Susanne Kyndel seg spøkefullt på grunn av det lille arret på overleppen. Hennes andre basaliom, i pannen, har ikke etterlatt arr i det hele tatt fordi det ble oppdaget så tidlig. Foto: Stefan Jerrevång Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): En kvise, tenkte Susanne Kyndel (48) da den røde flekken plutselig dukket opp på overleppen en dag for seks år siden. Hun prøvde alle knep i boka for å bli kvitt den.

- Det var som en liten, væskende, rød prikk. Jeg prøvde å klemme den og tørke den ut med sprit, men ingenting hjalp. Den ble bare større, husker Susanne.

Til slutt gikk hun til legen. Der ble det snakket om en hudinfeksjon, kanskje en form for kopper? Logisk, tenkte Susanne, ettersom bakterielle infeksjoner som dette oftest rammer barn i førskolealder og hun hadde barn rundt seg på jobb hele dagen.

Basalcellekreft må alltid fjernes

Men såret forsvant ikke, og Susanne oppsøkte lege igjen. Denne gangen hudspesialist, hun ville fryse bort den irriterende utveksten.

- Jeg ser at du har et basaliom i ansiktet, sa hudlegen idet jeg kom inn døren.

- Det er basalcellekreft og må fjernes.

Susanna ble redd. Kreft er et skremmende ord for alle, og Susanne hadde mistet både moren og mormoren til sykdommen. Hvorfor hadde hun ventet så lenge med å oppsøke lege? Hun var skrekkslagen da hun gikk hjem. Der fant hun ytterligere to hudforandringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer