Kyssesyken kan utløse MS

Svenske forskere har funnet ytterligere bevis på at Epstein-Barr-viruset, som blant annet forårsaker kyssesyken, kan utløse multippel sklerose (MS).

VIRUS KAN FORÅRSAKE MS: Epstein-Barr-viruset, som blant annet forårsaker kyssesyken, har også en sammenheng med den nevrologiske sykdommen MS, viser ny forskning. Foto: NTB
VIRUS KAN FORÅRSAKE MS: Epstein-Barr-viruset, som blant annet forårsaker kyssesyken, har også en sammenheng med den nevrologiske sykdommen MS, viser ny forskning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er tidligere oppdaget at det er en sammenheng mellom viruset som blant annet forårsaker kyssesyken, og den kroniske sykdommen MS. Den nye studien gir ytterligere bevis for en slik sammenheng, skriver Karolinska Institutet i sin pressemelding.

- MS er en utrolig kompleks sykdom, men vår studie gir en viktig brikke i puslespillet og kan forklare hvorfor noen mennesker utvikler sykdommen, sier Olivia Thomas, postdoktor ved Institutt for klinisk nevrovitenskap, Karolinska Institutet og en av førsteforfatterne av studien.

Antistoffer kan angripe feil

De svenske forskerne sier nemlig at de har oppdaget at hos noen individer kan enkelte antistoffer mot Epstein-Barr viruset, som vanligvis vil bekjempe infeksjonen, feilaktig angripe hjernen og ryggmargen og forårsake skade, forklarer Thomas.

Forskerne har analysert blodprøver fra mer enn 700 pasienter med MS og 700 friske individer. De fant ut at antistoffer som binder seg til et bestemt protein i Epstein-Barr-viruset, EBNA1, også kan binde seg til et lignende protein i hjernen og ryggmargen kalt CRYAB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer