«16 ukers helvete»

- Lærer lite om varig vekttap ved å bruke «shake-metoden»

Ekspert skeptisk til utbredt bruk av proteinshaker i tv-programmet «16 ukers helvete».

16 UKERS HELVETE: Knallhard trening og et strikt kosthold bestående av mange proteindrikker, er fokuset i Discoverys nye tv-program. FOTO: John Andresen
16 UKERS HELVETE: Knallhard trening og et strikt kosthold bestående av mange proteindrikker, er fokuset i Discoverys nye tv-program. FOTO: John Andresen Vis mer
Publisert

TV-programmet «16 ukers helvete» på Discovery+, hvor seks norske kjendiser får 16 uker på seg til å forandre livsstilen sin, har vakt mye oppmerksomhet.

Deltagerne i programmet skal følge et beintøft treningsregime med kondisjon- og styrketrening, samt en personlig tilpasset diett som endrer seg gjennom alle ukene.

En ting mange har bitt seg merke i, er fokuset programmet har på pulvershaker.

Flere ganger i løpet av dagen blir nemlig deltagerne bedt om å drikke en proteinshake mellom måltidene, men hvor sunt er dette egentlig og er det nødvendig for å gå ned i vekt?

Line Kristin Johnson, forsker og klinisk ernæringsfysiolog ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, har ikke sett det aktuelle programmet. Hun synes allikevel det er betenkelig å fremme proteinshaker som vektreduksjonsmetode i et program som har «folk flest» som målgruppe.

– Jeg kjenner ikke diettdetaljene i programmet, men har skjønt at dietten inneholder noen matvarer i tillegg til shaker. Det kan imidlertid tenkes at noen seere inspireres til å bruke shaker alene som vektreduksjonsmetode. Da er det viktig å påpeke at slett ikke alle proteinshaker er laget for å dekke behovet for alle næringsstoffer. Bruk av slike shake-produkter kan i så fall føre til mangeltilstander, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer