«16 ukers helvete»

- Lærer lite om varig vekttap ved å bruke «shake-metoden»

Ekspert skeptisk til utbredt bruk av proteinshaker i tv-programmet «16 ukers helvete».

16 UKERS HELVETE: Knallhard trening og et strikt kosthold bestående av mange proteindrikker, er fokuset i Discoverys nye tv-program. FOTO: John Andresen
16 UKERS HELVETE: Knallhard trening og et strikt kosthold bestående av mange proteindrikker, er fokuset i Discoverys nye tv-program. FOTO: John Andresen Vis mer
Publisert

TV-programmet «16 ukers helvete» på Discovery+, hvor seks norske kjendiser får 16 uker på seg til å forandre livsstilen sin, har vakt mye oppmerksomhet.

Deltagerne i programmet skal følge et beintøft treningsregime med kondisjon- og styrketrening, samt en personlig tilpasset diett som endrer seg gjennom alle ukene.

En ting mange har bitt seg merke i, er fokuset programmet har på pulvershaker.

Flere ganger i løpet av dagen blir nemlig deltagerne bedt om å drikke en proteinshake mellom måltidene, men hvor sunt er dette egentlig og er det nødvendig for å gå ned i vekt?

Line Kristin Johnson, forsker og klinisk ernæringsfysiolog ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, har ikke sett det aktuelle programmet. Hun synes allikevel det er betenkelig å fremme proteinshaker som vektreduksjonsmetode i et program som har «folk flest» som målgruppe.

– Jeg kjenner ikke diettdetaljene i programmet, men har skjønt at dietten inneholder noen matvarer i tillegg til shaker. Det kan imidlertid tenkes at noen seere inspireres til å bruke shaker alene som vektreduksjonsmetode. Da er det viktig å påpeke at slett ikke alle proteinshaker er laget for å dekke behovet for alle næringsstoffer. Bruk av slike shake-produkter kan i så fall føre til mangeltilstander, sier hun.

– Min mening er derfor at det er bedre å fremme en matvarebasert diett hvor «tyggbare», gode norske proteinkilder inngår i måltidene.

SKEPTISK: Fedmeekspert Line Kristin Johnson synes det er betenkelig å fremme proteinshaker som vektreduksjonsmetode i et program som har «folk flest» som målgruppe. FOTO: Privat
SKEPTISK: Fedmeekspert Line Kristin Johnson synes det er betenkelig å fremme proteinshaker som vektreduksjonsmetode i et program som har «folk flest» som målgruppe. FOTO: Privat Vis mer

Lærer ikke gode vaner for varig vekttap

For noen kan det nok oppleves raskt og enkelt å «riste seg en shake» fremfor å lage seg et måltid. Proteinshaker og andre måltidserstattere har gjerne et lavt energiinnhold per porsjon og kan derfor gi et raskt vekttap.

Protein er dessuten et viktig næringsstoff og virker mettende, men ifølge Johnson er det ingenting «magisk» med shaker.

Hun peker på at det finnes mange gode proteinkilder i norsk kost, både i animalsk og vegetabilsk form. For eksempel melk, yoghurt, ost, egg, fisk, fugl, kjøtt, bønner, linser og fullkorn.

– Proteinargumentet holder derfor ikke for å anbefale shaker. Dessuten kan det være et poeng å «tygge» proteinene i stedet for kun å drikke dem. I tillegg er det lite å lære om eget kosthold når man bruker shaker.

Man må ikke glemme at det er det varige vekttapet som for de aller fleste er den største utfordringen. Og da kommer man ikke utenom å øve og atter øve på å etablere et kosthold med regelmessige måltider og sunt matvarevalg. Det lærer man lite av ved å bruke «shake-metoden».

– Måltidserstattere kan for noen oppleves enkelt å ty til som alternativ til mat og måltider, men det er absolutt ikke nødvendig for å gå ned i vekt! På vårt senter har vi lang og god erfaring, med at personer med til dels alvorlig overvekt går betydelig ned i vekt. ved å etablere sunne matvaner uten å bruke en eneste «shake».

Ikke sponset av produsenten

Flere har antydet at den hyppige bruken av proteinshaker i tv-programmet kan være et resultat av produktplassering. Men ifølge senior kommunikasjonsrådgiver Ola-Magnus Svihus i Discovery, er dette slett ikke tilfelle.

Han forklarer at proteinshakene fungerer som et hjelpemiddel og at de ikke er ment å skulle erstatte måltider.

– Deltakerne spiser varm lunsj og middag hver dag, og shaker er lagt inn som niste eller mellommåltid. Deltakerne er travle folk og lever livene sine med jobb, turné og show samtidig som de spiller inn serien. Shaker er gode, mettende og proteinrike alternativ for dem når de er på farta, sier han.

– Vi er helt enige i at man ikke skal erstatte et sunt og variert kosthold med proteinshaker. Deltakerne spiser mer variert gjennom denne deltakelsen enn de gjorde før, med både rene og sunne råvarer, masse grønt og vitamintilskudd.

Greit i en begrenset periode

Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius hos Bramat.no mener det ikke er noe galt i å bruke proteinshaker slik de gjør i programmet, så fremt det ikke blir erstatningen for annen proteinrik mat og dersom det bare skjer i en begrenset periode.

– Det er en ganske mager kost de har fått, men så lenge de har blitt fulgt tett opp av både lege og klinisk ernæringsfysiolog, er det helt greit i en periode. Shaker sikrer proteininntaket og protein metter godt. Dessuten kan det gjøre hverdagen for disse menneskene lettere i en vektreduksjonsperiode, fordi de ikke trenger å tenke på å tilberede så mange måltider, sier hun.

– Generelt sett vil vi få i oss det vi trenger av protein uten å bruke shaker. De som trener mye trenger litt mer protein enn andre, men også disse vil uten problemer kunne få dekket sitt inntak av protein gjennom vanlig mat.

– Men, når det er sagt så kan det likevel være situasjoner der det er helt greit å ty til en proteinshake. For eksempel hvis man trener sent på kvelden, ikke orker å lage så mye mat, og da velger å ta en proteinshake som sikrer proteininntaket ved siden av noen brødskiver som sikrer karbohydratinntaket.

Velger du proteinshake fremfor for eksempel melk eller cottage cheese, vil du ifølge Borchsenius få i deg like mye og ofte mer protein fra shaken, men du går glipp av viktige næringsstoffer som jod og kalsium.

– Selv om vi uten problemer får i oss tilstrekkelig med proteiner hvis vi spiser nok og variert, så kan man ved en vektreduksjon der man begrenser energiinntaket, ende opp med å få i seg for lite protein hvis man ikke er litt ekstra bevisst på å få i seg nok av dette næringsstoffet.

GREIT AV OG TIL: Men ifølge klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius finnes det mange gode proteinkilder i vanlig kosthold. FOTO: Bramat.no
GREIT AV OG TIL: Men ifølge klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius finnes det mange gode proteinkilder i vanlig kosthold. FOTO: Bramat.no Vis mer

Vi trenger ifølge ernæringsfysiologen cirka ett gram protein per kilo kroppsvekt, per dag. Trener du veldig mye, vil du kunne trenge opp til to gram.

– I forhold til trening, restitusjon og bygging av muskler, er det ikke bare et poeng å få i seg nok protein i løpet av en dag, men også at man fordeler proteininntaket utover flere måltider. Dette skyldes at kroppen bare klarer å nyttiggjøre seg av en viss mengde protein per måltid.

– Den optimale mengden protein er da cirka 20 gram per måltid. Gode kilder til protein er fisk, kylling, kjøtt, egg, meieriprodukter og belgvekster.

Viktig med god oppfølging

I tillegg til rene proteinshaker, finnes det også shaker med lavt kaloriinnhold som inngår i lav energi dietter. Disse er tilsatt alle næringsstoffer man trenger i løpet av en dag, slik at de kan erstatte måltider.

– Tidligere var vi veldig skeptiske til slike shaker, men nå vet vi at det kan være helt greit å gå på slike dietter i en periode. Det er faktisk forskning som viser at lav energi dietter over lengre tid, er noe av det som gir best vektreduksjon hos de som har diabetes type 2, vel og merke med tett oppfølging. Her har man også sett at lav energi dietter med shaker fremfor mat, faktisk gjør det enklere å gå ned i vekt, sier Borchsenius.

– Dette kan kanskje komme av at folk syns det er deilig å få en time-out fra all tiden og tankene de ellers bruker på mat. Men, det er viktig å presisere at dette er forskning som er gjort på personer som har fått god oppfølging over tid, på samme måte som casene i dette tv-programmet. Oppfølging er nøkkelen til suksess når det gjelder vektreduksjon.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer