Laktoseintoleranse

Laktoseintoleranse: Her er de vanligste symptomene

Dette bør du gjøre hvis du tror du reagerer på meieriprodukter.

LAKTOSEINTOLERANT?: Sliter du med magenknip, oppblåsthet og diaré? Det kan være tegn på laktoseintoleranse.  Foto: Shutterstock / TunedIn by Westend61
LAKTOSEINTOLERANT?: Sliter du med magenknip, oppblåsthet og diaré? Det kan være tegn på laktoseintoleranse. Foto: Shutterstock / TunedIn by Westend61 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du ofte vondt i magen og sliter med oppblåsthet uten egentlig å finne noen god grunn til det, kan det være at du har laktoseintoleranse. 

Det kan være svært plagsomt og vondt, og det å gå rundt med smerter i mageregionen er vel noe de færreste av oss har lyst eller tid til. 

Laktoseintoleranse betyr at du har nedsatt toleranse for melkesukker eller laktose. Dette fordi slimhinnene i tynntarmen din har for små mengder av enzymet laktase, ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI). Fra fødselen produseres laktase i tynntarmen hos mennesker og andre pattedyr, og enzymet er en forutsetning for å kunne fordøye morsmelk. Etter hvert produseres det mindre laktase ved overgangen til et mer voksent kosthold. Mens laktasenivået holder seg relativt høyt for enkelte, synker det såpass hos andre at det oppstår problemer med å fordøye laktose, og det er da laktoseintoleranse oppstår. 

FOLKEDRIKK: I Norge drikker store deler av befolkningen melk hele livet. For enkelte kan det imidlertid bety magevondt og oppblåsthet.  Foto: Scanpix Denmark
FOLKEDRIKK: I Norge drikker store deler av befolkningen melk hele livet. For enkelte kan det imidlertid bety magevondt og oppblåsthet. Foto: Scanpix Denmark Vis mer

Dette bør du se etter

Dersom du mistenker at du kan være laktoseintolerant, hva bør du da være oppmerksom på? 

- De vanligste symptomene på laktoseintoleranse hos voksne er mageknip, oppblåsthet og diaré, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), til KK.no. 

Hun poengterer også at det er viktig å være oppmerksom på at symptomene på laktoseintoleranse kan forveksles med symptomer på andre matallergier og -intoleranser, og også ulike sykdommer og tilstander i tarmen. 

- Derfor er det viktig å oppsøke lege og få en riktig diagnose dersom du har symptomer som gjør at du mistenker laktoseintoleranse. 

LES OGSÅ: Sliter du med luft i magen? 

Må avklares hos legen

Når du mistenker at du ikke tåler melk, er det viktig å få avklart om det dreier seg om allergi for melkeprotein eller laktoseintoleranse, eller andre sykdommer eller tilstander. Med andre ord - ikke driv med selvdiagnostisering. 

- I praksis vil det si å kontakte fastlegen, som eventuelt henviser videre til spesialist ved behov. Riktig diagnose er avgjørende for hva du kan spise, fordi kostrådene er helt andre ved laktoseintoleranse enn ved melkeproteinallergi, og for å få et godt sammensatt kosthold, sier Glemminge Arnesen. 

- En intoleranse kan gi flere av de samme plagene som allergi, men det skyldes ikke en reaksjon i immunforsvaret, har helsefaglig rådgiver i Norges astma- og allergiforbund, Anna Bistrup, tidligere sagt til KK.no.

LES OGSÅ: Syv magesykdommer du bør kjenne til

Mange prøver og feiler 

Glemminge Arnesen forteller at mange som mistenker at de er laktoseintolerante kutter ut melk og meieriprodukter selv uten å ha fått stilt en diagnose, noe hun overhodet ikke anbefaler. 

- Ofte er dette basert på egen utprøving og erfaring i tillegg til informasjon fra internett, og som ikke er kvalitetssikret av helsepersonell. Det kan føre til et unødvendig strengt kosthold, som kan være en utfordring både ernæringsmessig, sosialt og økonomisk.

- Ved en intoleranse kan man gå rundt med diffuse plager og ubehag. Mange leger vil da anbefale at du kutter ut de mistenkte matvarene du tror du reagerer på, og gjenintroduserer det til kostholdet etter to uker. Dette bør altså gjøres med én og én matvare om gangen, sier Bistrup. 

LES OGSÅ: Derfor bør du velge mandelmelk

- Oppstår tidligst ved 3-5 år

Forskning har vist at det i mange befolkninger har oppstått en forandring i laktaseproduksjonsgenet, slik at laktaseaktiviteten oppholdes hele livet. Dette gjelder blant annet i Skandinavia. 

- I den etnisk norske delen av befolkningen er det bare 2-3 prosent som har laktoseintoleranse. Laktoseintoleranse oppstår tidligst ved 3-5 års alder. Det er mye laktose i morsmelk, slik at vi alle tåler laktose fra fødselen av, sier Glemminge Arnesen. 

Befolkninger som ikke har denne forandringen, eller mutasjonen, mister ifølge NHI laktaseaktiviteten i løpet av barndommen, og utviklder med det laktoseintoleranse. 

- I store deler av verden er det normalt ikke å tåle laktose, men vi som bor i Nord-Amerika og Nord-Europa har en genetisk tilpasning som gjør at vi kan fordøye laktose også i voksen alder, sier Glemminge Arnesen. 

Eksempler på befolkninger som ikke har denne tilpasningen er afrikanske, asiatiske og sør-europeiske befolkninger. 

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til luftsmerter 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer