Langrenn:

- Langrenn er gunstig for hele kroppen

- Det kan forebygge sykdom og legge til rette for god helse når vi blir eldre.

LANGRENN: En skitur i helgen vil gjøre deg godt - på veldig mange måter. FOTO: NTB Scanpix
LANGRENN: En skitur i helgen vil gjøre deg godt - på veldig mange måter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Store deler av landet har hatt perfekt skiføre de siste ukene og heldigvis er fortsatt noen uker igjen med snø. Har du ikke stått på langrenn enda bør du kanskje vurdere det, for det er nemlig en super treningsform!

- Når du trener langrenn bruker du armer, ben og midtpartiet av kroppen. I tillegg må du balansere, så hele kroppen er i aktivitet, sier Øyvind Sandbakk til KK.no.

Sandbakk er professor ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap og daglig leder ved Senter for Toppidrettsforsking. Han forklarer at langrenn gir en stor helsemessig gevinst nettopp fordi du får trent hele kroppen.

- I hverdagen bruker vi gjerne bena en del ved å gå i trapper, og så videre. Overkroppen er derimot lite aktiv i hverdagen, blant annet fordi vi bruker mye tid sittende i sofaen eller foran PC-en. Overkroppen og midtpartiet vil derfor være mindre trent hos mange, men det er viktig å ha en viss styrke her også, sier han.

Hjertet, lungene og pustesystemet vårt ligger i overkroppen, og det er der sirkulasjonen starter. Langrenn kan være en god treningsform for å få god sirkulasjon, styrke og kondisjon.

LES OGSÅ: - Én time fysisk aktivitet kan redde helsa

STILLESITTENDE: Mange av oss har en stillesittende hverdag og trenger mer fysisk aktivitet. FOTO: NTB Scanpix
STILLESITTENDE: Mange av oss har en stillesittende hverdag og trenger mer fysisk aktivitet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Gunstigere med alderen

En annen god grunn til å ta en skitur i helga er for å stimulere hjertet. Du bruker store muskelmasser når du går på ski, som gir god stimulasjon.

- I tillegg trenes balansen på langrenn. Disse tingene gir god utholdenhet, samtidig som du trener hjertet og muskulaturen. Det kan forebygge sykdom og legge til rette for god helse når vi blir eldre; å ha god balanse, utholdenhet og styrke.

Langrenn er et godt valg dersom du ønsker å variere treningen (Psst: Så ofte bør du variere den!). Det krever kanskje litt mer tid i en hektisk hverdag, i og med at du må ta med utstyr og finne en løype, men å ta en skitur er bare fra for deg.

- Spesifikt gir det nok enda mer stimuli av hjertet og balanse enn å spasere eller jogge, så det gir en god effekt.

LES OGSÅ: Slik trener du deg yngre

Lett å lære

Sandbakk understreker likevel at helsegevinstene som kommer av langrenn avhenger av at du har en viss teknikk. Har du ikke teknikken inne blir det en ren balanseutfordring.

- Grunnprinsippene er ganske enkle, og det finnes mange gode videoer på nettet som du kan lære av. I tillegg finnes det også felleski som gjør at du slippe smøre, sier han.

LES OGSÅ: Slik blir det ekstra morsomt å gå på ski

FRISK LUFT: Vinteren er kanskje kald og mørk, men byr jo også på deilig frisk luft! FOTO: NTB Scanpix
FRISK LUFT: Vinteren er kanskje kald og mørk, men byr jo også på deilig frisk luft! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Du trenger altså ikke være verken smøreekspert eller gå til innkjøp av masse dyrt utstyr for å bruke langrenn som treningsform. Ved lav til moderat intensitet ligger langrenn litt høyere i energiforbrenning enn løping fordi du bruker hele kroppen og større muskelgrupper, forklarer Sandbakk, forutsatt at du har en brukbar teknikk.

LES OGSÅ: Slik kan fysisk aktivitet bedre søvnen din

Er du nybegynner?

Om du er nybegynner og litt usikker på hvor du skal starte, er det mulig å ta kurs for å få teknikken på plass. Haakon Magan er prosjektleder for voksenkurs i Skiforeningen. Han sier at absolutt alle kan lære å gå på ski.

- Langrenn er en suveren bevegelsesform, og det er viktig å ufarliggjøre dette. Mange nybegynnere opplever ofte at balanse og trygghet er hovedutfordringen. Trygghet på ski henger nært sammen med mestring, og derfor har vi mye fokus på mestring og glede på kursene våre, sier han til KK.

Han sier at flere deltakere uten skierfaring før kurs har gått turer på flere mil bare noen uker etter, men det er nok litt over snittet, sier han.

- Men jo mer aktiv man har vært i andre aktiviteter og treningsformer, jo raskere tar man ofte teknikken i langrenn.

Skiforeningen arrangerer kurs på flere ulike nivåer; nybegynner, litt øvet, viderekommen og rask i marka.

- For nybegynnere føles det ofte tryggere å delta i en gruppe med flere på omtrent samme nivå. På kursene starter det trygt med hvordan vi tar av og på skiene og hvordan vi reiser oss etter fall. Deretter vil det være fokus på balanse og teknikk, sier Magan.

- Det blir stort sett brukt flate partier tidlig, deretter lærer deltakerne både ploging og fiskebein.

LES OGSÅ: Treningen som forbrenner lenge etter økten er over

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer