Migrene

Langt flere kvinner enn menn er plaget med migrene

Slik vet du at det er det du har og ikke en vanlig hodepine.

MIGRENE: Årsaken til migrene er fortsatt ukjent. Flere kvinner rammes enn menn.  Foto: Shutterstock / Stokkete
MIGRENE: Årsaken til migrene er fortsatt ukjent. Flere kvinner rammes enn menn. Foto: Shutterstock / Stokkete Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– I Norge ser det ut som cirka 11-12 prosent av befolkningen har migrene, i betydningen at de har hatt minst ett anfall siste år. De er 2-3 ganger så hyppig hos kvinner som hos menn, sier Lars Jacob Stovner, professor i nevrologi ved NTNU og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine, til KK.no.

6 prosent menn og 18 prosent kvinner har migrene. Forekomsten er relativt stabil.

– Vi ser ingen økning, men forhåpentligvis gjør økt informasjon at flere av de som lider av migrene går til legen og får diagnose og behandling. Noen har få anfall, andre har mange anfall, opplyser Tine Buckley Poole, hodepinespesialist og allmennlege ved Sandvika Nevrosenter, til KK.no.

HODEPINESPESIALISTEN: Tine (Anne Christine) Buckley Poole er allmennlege med spesiell interesse for pasienter med migrene og andre hodepinetilstande. Hun har fra 2010 vært ansvarlig for Oslo Migreneklinikk. Foto: Privat
HODEPINESPESIALISTEN: Tine (Anne Christine) Buckley Poole er allmennlege med spesiell interesse for pasienter med migrene og andre hodepinetilstande. Hun har fra 2010 vært ansvarlig for Oslo Migreneklinikk. Foto: Privat Vis mer

Hun forteller at omlag 2-3 prosent har kronisk migrene, som er definert som hodepine mer enn 15 dager i måneden, hvorav minst 8 av disse er migrene.

LES OGSÅ: Røkt mat kan gi deg hodepine

Dette er migrene

Hva er de vanligste symptomene på migrene?

– Hodepinen kommer i anfall som typisk varer fra 4 timer til 3 døgn, hvis man ikke får effektiv behandling. Smerten er oftest kraftig og dunkende på den ene siden av hodet, og blir verre av bevegelse. Dessuten er det vanligvis kvalme og noen kan kaste opp, forklarer Stovner.

«Vanlig hodepine» (oftest spenningshodepine) mangler de fleste av disse karakteristikaene, det er som regel bare en jevn hodepine, oftest ikke så kraftig, legger han til.

For migrenepasienter kan lys og lyd være ubehagelig, derfor foretrekker mange av dem å ligge stille i et mørkt og stille rom.

LES OGSÅ: Duften av et grønt eple hjelper mot hodepine

Er du usikker på om du har diagnosen migrene?

– De fleste som oppsøker lege på grunn av hodepine har migrene, forteller hodepinespesialist Buckley Poole.

For å få diagnosen migrene må du ha minst to av følgende symptomer når du har hodepine:

  • Ensidig smertelokalisasjon
  • Pulserende eller dunkende smerte
  • Moderat til sterk smerteintensitet
  • Forverring av smertene ved bevegelse (som å gå i en trapp)
     

Og et av følgende tilleggskriterier under anfallene:

  • Kvalme og-/eller oppkast
  • Følsomhet for lys og lyd


Hvis du er i tvil kan du også ta denne migrenetesten (ekstern lenke).

Årsaken til migrene er fortsatt ukjent

Selv om det har vært omfattende forskning på migrene, vet man ennå ikke hva den egentlige årsaken til migrene er.

– Den nyeste forskningen viser at migrenen sannsynligvis forårsakes av ukontrollerte signaler som sendes ut og mottas av hjernen. Det ser således ut til at nervene som formidler smerte, blir overfølsomme for stimulans og sender signaler til hjernen om smerte, opplyser Buckley Poole.

Ifølge Stovner er migrene i stor grad en arvelig sykdom med en komplisert arvegang.

– Kjønnshormoner betyr mye, derfor er det hyppigere hos kvinner. Mange kvinner har anfall i forbindelse med menstruasjon, og mange blir bedre etter overgangsalderen, sier Stovner ved NTNU.

LES OGSÅ: Hva slags hodepine er det?

Ytre faktorer kan utløse migreneanfall

Hos dem som er disponert for migrene, kan ytre faktorer utløse anfall.

– Det kan eksempelvis skyldes mye stress, alkohol, mye lys og støy. Mange blir bedre hvis de kan trekke seg tilbake og få sove litt. Dessuten vil de fleste med migrene ha nytte av ulike medisiner for anfallene. De med hyppige anfall kan ha nytte av forebyggende medisiner som tas hver dag, råder Stovner.

Heldigvis finnes det hjelp å få for dem som er hardt rammet. Forebyggende behandling skal tilbys dersom du har 2-3 anfall per måned, ifølge hodepinespesialisten.

– I dag finnes det god behandling for migrene med medisiner - både anfallsbehandling som bør tilrettelegges hos den enkelte og forebyggende behandling. En godkjent ikke medikamentell metode er nylig tatt i bruk, nemlig transkutan nervestimulering av trigeminusnerven med Cefaly bøylen, sier Buckley Poole.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem til nytte for nye leser. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer