Dehydrert:

- Langvarig svetting i sommervarmen kan føre til saltunderskudd og dehydrering

Her er symptomene du må være obs på!

DEHYDRERT: Svetter du mye i varmen kan du være så uheldig å bli dehydrert og få saltunderskudd. FOTO: NTB Scanpix
DEHYDRERT: Svetter du mye i varmen kan du være så uheldig å bli dehydrert og få saltunderskudd. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fort gjort å glemme å drikke og spise i solsteiken. Mange opplever derfor dehydrering, altså underskudd på kroppsvæske. 

- Langvarig svetting i sommervarmen kan få alvorlige konsekvenser. Det vil kunne føre til et alvorlig saltunderskudd hvis man bare erstatter væsketapet med vann, sier Arne Westgaard, som er lege og forsker ved Radiumhospitalet og Universitetet i Oslo. 

Alvorligheten og symptomene ved dehydrering avhenger først og fremst av om væsketapet har gitt underskudd på salt.

- Væskeunderskuddet i vevet gjør at huden ser mer tørr og rynkete ut enn vanlig, og man kjenner seg tørr i munnen og tørr på leppene. Væskeunderskudd inne i cellene vil kunne forstyrre cellenes normale funksjon, og det kan ha alvorlige følger, sier han.

Svetten inneholder salt, mens rent vann og brus inneholder kun vann og eventuelt sukker - ikke salt. Du bør derfor få i deg salt mat, som for eksempel salt pølse eller saltede nøtter etter at du har vært lenge i varmen og svettet mye.

LES OGSÅ: Bare du er litt dehydrert går det ut over formen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer