Sove med kjæledyr:

Lar du kjæledyret sove i senga?

Det kan være betydelig positivt for vår mentale helse, men hva med vår fysiske helse?

SOVE MED KJÆLEDYR: Det er koselig å sove med kjæledyret i senga, men er det så hygienisk? Foto: NTB Scanpix
SOVE MED KJÆLEDYR: Det er koselig å sove med kjæledyret i senga, men er det så hygienisk? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi er alle søte når vi sover, og dyr er kanskje enda søtere. Derfor er det så vanskelig å motstå å slippe dem opp i sengen. Det er jo så beroligende å sovne til lyden av katten som maler, og kjenne den varme pelsen til hunden mot bena dine.

Men er det egentlig så bra å sove med kjæledyret sitt? Skal vi tro ekspertene finnes det ikke et enkelt svar på dette.

– Generelt sett er det slik at jo tettere kontakt det er mellom mennesker og dyr, jo høyere risiko er det for sykdomssmitte. Og dette kan være alt fra parasitter og bakterier til virus eller sopp, sier John James Debenham, universitetslektor ved Veterinærhøgskolen ved NMBU, til KK.no.

Likevel er det ikke så svart-hvitt. Hvor trygt og hygienisk det er å sove sammen med kjæledyret ditt kan komme an på to ting:

– Hva slags type dyr det er snakk om; livsstil, opphav og eventuelle sykdommer dyret har. Og mennesket selv; er det en frisk voksen, et lite barn, eller noen med svekket immunforsvar? Sykdomsrisikoen vil være veldig ulikt mellom en innekatt og for eksempel en gårdshund som kan løpe rundt fritt i løpet av dagen, og dermed kan ha tilgang til døde dyr, forklarer han.

LES OGSÅ: Slik har det godt med de hjemløse KK-kjæledyrene

ADFERD; På grunn av adferden dyrene har når de er ute kan de ha med seg smittestoffer inn, men det er stor forskjell på en innekatt og dyr som løper fritt ute. Foto: NTB Scanpix
ADFERD; På grunn av adferden dyrene har når de er ute kan de ha med seg smittestoffer inn, men det er stor forskjell på en innekatt og dyr som løper fritt ute. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tarmbakterier er den største risikoen

Hannah Joan Jørgensen, forsker og veterinær ved Veterinærinstituttet, sier til KK.no at det er gjort få vitenskapelige forsøk for å belyse eventuelle konsekvenser av å sove med dyrene. Men som et generelt prinsipp må man huske at dyr har en annen hygienisk standard enn vi mennesker har, og smitteoverføring mellom mennesker og dyr er mer sannsynlig når det er tett kontakt mellom dem.

– På grunn av adferden dyrene har når de er ute kan de lett komme i kontakt med smittestoffer som de senere kan ha med seg inn. De snuser, slikker og biter på ting ute, og kommer ofte nær urin og avføring fra andre dyr. Her er det også stor forskjell på dyrene, noen hunder ruller seg i avføring, mens andre gjør ikke det. Noen katter er ute og jakter på mus og fugler, og noen er innekatter, forklarer hun.

Vi må også huske på at dyrene ikke kan gjøre vurderingen selv. For dem er det vanskelig å forstå at de ikke skal ligge i senga når de har diaré, løpetid, eller når de har vært og snust på avføring, men at det er greit ellers.

Selv om det er smitte med tarmbakterier som er mest sannsynlig, er det ikke den eneste risikoen.

– De kan jo også dra med seg andre ting i senga. De kan dra med seg tarmparasitter, flått og fuglelopper – som også biter mennesker. Men også sand og hår, og for mange kan jo dette gi et problem med allergi, sier Jørgensen.

Hun understreker likevel at hunder i Norge generelt sett har veldig god helse. Her har vi god kontroll på hundepopulasjonen og det er relativt få smittsomme sykdommer.

LES OGSÅ: Irriterer du deg over gneldrebikkjer?

Har positiv effekt på mental helse

Alle som har kjæledyr vet jo at selv om de følger reglene mens du er hjemme, har du liten kontroll over hva de gjør når du ikke er til stede. Sjansen er stor for at de ligger i både sofa og seng når de er alene hjemme.

GODT FOR MENTAL HELSE: Du skal ikke kimse av de positive effektene det kan ha å sove med kjæledyret. Foto: NTB Scanpix
GODT FOR MENTAL HELSE: Du skal ikke kimse av de positive effektene det kan ha å sove med kjæledyret. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Mange mennesker har tett kontakt med kjæledyrene sine uansett, så tilleggsrisikoen ved at de ligger i senga er kanskje ikke så stor. Man koser med dem, har dem på fanget og i sofaen. Og de fleste er nok ikke så flinke til å vaske hendene etter å ha tatt på dyrene, forteller Jørgensen.

Selv om man bør være bevisst på smitterisikoene, påpeker hun også at det trolig kan ha noen positive psykososiale effekter å sove med kjæledyret.

Mennesker kan oppleve trøst og nærhet gjennom kjæledyret sitt, og den effekten tror jeg ikke man skal undervurdere. Jeg kan forstå behovet, og jeg kan forstå at det er hyggelig. Men jeg synes man bør tenke gjennom de hygieniske aspektene og vurdere om det er nødvendig å ha dyrene i senga, forklarer hun.

Vi skal altså ikke være så raske med å slå ned på det å sove sammen med hunden eller katten. John James Debenham mener også de positive sidene er en viktig faktor å ta hensyn til.

– Man må veie riskoene opp mot de fordelene vi høster av relasjonen mellom kjæledyr og menneske. Det har nemlig vist seg å være betydelig positivt for vår mental helse. Den nærheten man får når man sover sammen med kjæledyret sitt, vil jeg anta at mange mener er en like viktig del av relasjonen, sier han.

LES OGSÅ: Gir du kjæledyret middagsrestene dine?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer