ADHD hos voksne

Laura fikk ADHD-diagnose som 51-åring: - Jeg har dømt meg selv så hardt

I 51 år trodde Laura at hun hadde dårlige arbeidsvaner, var elendig til å prioritere, manglet evne til å planlegge og aldri hadde lært seg struktur. At hun bare måtte skjerpe seg. Så fikk hun en diagnose som snudde opp ned på alt.

UKONSENTRERT: - I alle mine vurderingsbøker fra skolen står det noe om at jeg var ukonsentrert. Jeg var ikke en sånn unge som hang opp ned i trærne, jeg var urolig på en måte som ikke var synlig, forteller Laura Kjølås (51). Først i fjor fikk hun diagnosen ADHD. Foto: Privat
UKONSENTRERT: - I alle mine vurderingsbøker fra skolen står det noe om at jeg var ukonsentrert. Jeg var ikke en sånn unge som hang opp ned i trærne, jeg var urolig på en måte som ikke var synlig, forteller Laura Kjølås (51). Først i fjor fikk hun diagnosen ADHD. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg har alltid tenkt at det handlet om personligheten min. At jeg hadde mange negative egenskaper, og at jeg bare måtte skjerpe meg. Det tok meg veldig mange år å innse at det kanskje handlet om noe helt annet.

Laura Kjølås (51) sukker litt. Det er snart gått et år siden hun fikk diagnosen som snudde opp ned på hvordan hun ser på oppveksten sin, personligheten sin - strengt tatt hele livet fram til nå.

Fire bokstaver var alt som skulle til, egentlig. Midt i livet sto de der, svart på hvitt, som en slags forklaring på hvorfor hun har strevd så mye: ADHD.

ADHD bare hos barn til 1994

Nærmere tre prosent av den voksne befolkningen i Norge har en ADHD-diagnose, og kjønnsfordelingen er ganske lik blant kvinner og menn. Mange har, som Laura, fått diagnosen i voksen alder. Ikke sjelden kommer den etter en liten aha-opplevelse når barna deres blir utredet for ADHD, og de kjenner seg igjen i mange av symptomene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.