Forurensning og helseplager

Lavere luftforurensning - men gir likevel økt dødelighet

Luftforurensning i form av svevestøv gjør at spesielt personer med lungesykdommer er utsatt for forverring av plagene sine. Eksponeringen gir også økt dødelighet.

FORURENSNING: Svevestøv øker helseplager og gir økt dødelighet, ifølge studie. Foto: NTB
FORURENSNING: Svevestøv øker helseplager og gir økt dødelighet, ifølge studie. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Selv om luftforurensningen i Norge har sunket jevnt de siste 20 åra, og er lavere enn i andre europeiske land, viser en studie fra Norge og en rekke europeiske land at selv lave nivåer kan knyttes til dødelighet, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Det er først og fremst sårbare grupper som personer med astma eller andre luftveissykdommer, sykdommer i hjerte- og karsystemet samt diabetes som får forverret sykdom og dør for tidlig av luftforurensning, skriver de videre.

Og ekstra utsatt er eldre, som regnes som mer sårbare for luftforurensning enn yngre personer, ifølge seniorforsker Marit Låg i FHI.

Eksponering kan gi tidligere død

ELAPSE-studien, som FHI deltar i, undersøker sammenhengene mellom helseeffekter og luftforurensning hos mer enn 25 millioner deltakere fra ulike land i Europa. I studien inngikk en norsk kohort som består av alle nordmenn over 30 år i 2001. Det tilsvarer om lag 2,6 millioner personer.

I studien har man undersøkt to typer luftforurensning: Finkornet svevestøv og nitrogendioksid (NO2). Og det ble funnet en sammenheng mellom eksponering for denne luftforurensningen og død som følge av hjerte- og karsykdom og lungesykdom, og for naturlig død, altså alle dødsårsaker bortsett fra ulykker og selvmord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.