Lavkarbo:

Lavkarbo kan forkorte livet: Så mye karbohydrater skal du ha

Det er ikke bra å spise altfor mye, men heller ikke for lite karbohydrater er sunt, ifølge forskere.

LAVKARBO: Har du byttet ut grovbrødet med egg og bacon? FOTO: NTB Scanpix
LAVKARBO: Har du byttet ut grovbrødet med egg og bacon? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Holder du deg så godt det går unna karbohydrater? Det er en stund siden den store lavkarbo-bølgen slo innover mot landet, men det er nok fremdeles en del som er litt ekstra forsiktig med karbohydratene. Tidligere skulle vi ikke spise fett – nå er det karbohydrater. Det stemmer at noen karbohydrater ikke er spesielt sunne, men det er forskjell på karbohydrater.

En ny studie har også funnet at det å spise svært lite karbohydrater kan øke risikoen for å dø tidlig. Amerikanske forskere har fulgt 15 000 mennesker gjennom 25 år. De fant at de som spiste mest og de som spiste minst karbohydrater var de som hadde størst risiko for tidligere død. Det å få mellom 50 og 55 prosent av energiinntaket sitt fra karbohydrater fant forskerne at var mest gunstig for helsen.

LES OGSÅ: Sannheten om bacon og lavkarbo

Stor forskjell på karbohydrater

Resultatene fra studien stemmer godt overens med norske myndigheters anbefalinger om at mellom 45 og 60 prosent av energiinntaket vårt bør komme fra karbohydrater.

- Resultatene overlapper med en annen stor studie som ble publisert i fjor, der forskerne studerte populasjoner fra mange forskjellige land i ulike deler av verden, sier Vegard Lysne, som er klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved Universitetet i Bergen, til KK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer