Symptomer På Lavt Stoffskifte

Lavt stoffskifte ødela 11 år av Kristins liv

Hun hanglet seg gjennom mange år med tretthet og følte seg ubrukelig i arbeidslivet. Slik fikk hun omsider hjelp!

LAVT STOFFSKIFTE HAR MANGE SYMPTOMER: Trøtthet, kuldefølelse, depresjon, svimmelhet med mer. - Tilstanden er veldig slitsom for kroppen, sier Kristin Lyng Nielsen. Foto: Carina Johansen
LAVT STOFFSKIFTE HAR MANGE SYMPTOMER: Trøtthet, kuldefølelse, depresjon, svimmelhet med mer. - Tilstanden er veldig slitsom for kroppen, sier Kristin Lyng Nielsen. Foto: Carina Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det ganske vanlig at allmennlegen tester stoffskiftet ditt dersom du er for eksempel er sliten, deprimert og tiltaksløs.

Symptomene på stoffskiftesykdom er ofte diffuse og vanlige. Lavt stoffskifte (hypotyreose) er en vanlig sykdom, som man regner med rammer 5-6 prosent av norske kvinner og 1-2 prosent av mennene. Forekomsten øker med økende alder, men sykdommen rammer også unge mennesker.

Lavt stoffskifte kommer nesten alltid av en svikt i skjoldbruskkjertelen, og ofte er det en betennelse som forårsaker svikten. Skjoldbruskkjertelen produserer hormonet tyroksin. Mangel på tyroksin gir flere og ulike symptomer.

LES OGSÅ: Lavt stoffskifte er en lavstatussykdom

Mange og vanlige symptomer

Ifølge Stoffskifteforbundet er dette vanlige symptomer på lavt stoffskifte:

Manglende energi, utmattelse og tretthet. Vektøkning, forstoppelse og muskel- og leddsmerter. Tiltaksløshet, depresjon, motløshet og lettrørt. Man kan ha problemer med konsentrasjon, hukommelse og søvn. Tørt hår, tørr hud og sprø negler kan også være tegn.

For Kristin Lyng Nielsen fra Stavanger begynte det hele i 2004. Hun hadde i lang tid følt seg veldig sliten. Noe som kanskje ikke var så rart - hun hadde vært gjennom en skilsmisse og hadde en hektisk jobb. Men en dag kollapset hun rett og slett - hun var helt utmattet.

- Hos legen fikk jeg vite at jeg hadde lavt stoffskifte, forteller Kristin.

Sykdommen er snikende og det kan ta tid før det slår til for fullt. Livskriser kan medvirke til at sykdommen utvikler seg.

Kristin begynte å ta medisinen Levaxin (syntetisk framstilt tyroksin), som skal kompensere for at skjoldbruskkjertelen ikke klarer å produsere hormonet selv.

En berg- og dalbane

Til å begynne med fikk hun litt av piffen tilbake. Men et år etter begynte hun å føle seg dårlig igjen. Hun var trett og sliten, hadde vann i kroppen og smerter i ledd og muskulatur. Ti kilo snek seg også på.

– Blod- og leververdier var normale. Jeg tenkte jeg manglet vitaminer og mineraler, men legen mente det skyldtes stress og at jeg var alenemor.

Hun hanglet seg videre, og i 2009 byttet hun fastlege. Den nye legen økte dosen med Levaxin, noe som gjorde at Kristin igjen ble bedre. Men et par år senere kom trettheten tilbake.

Kristin jobbet i oljebransjen - hun jobbet mye, men hadde dårlig konsentrasjon.

- Jeg tenkte at jobben var for tøff for meg med denne sykdommen og ble sykmeldt i 11 måneder. Etter hvert ble jeg litt bedre og gikk gradvis over til full jobb igjen. Så kom  trettheten på nytt og med den ny sykemelding.

- Jeg følte meg gammel og tenkte at livet mitt snart er over, sier Kristin.

LES OGSÅ: Utbrenthet fikk drastikse konsekvenser for Elin, hun mistet hukommelsen

Fryktet kreft

Kristin brukte lang tid på enkle oppgaver, for hjernen var som i en tåke. Hun ble stadig verre. Men Kristin fikk beskjed av legen om å fortsette som før – med samme dose Levaxin. Kanskje var hun deprimert, mente legen.

– Jeg var ikke deprimert, men frustrert! Jeg ville jo være våken og gjøre en god jobb.

Kristin begynte å lete etter informasjon på nettet.

- Hadde jeg ME, var jeg virkelig deprimert – eller hadde jeg fått kreft? Jeg følte meg overlatt til meg selv, sier hun.

Kristin har den vanligste formen for stoffskiftesykdom, Hashimoto. Det er en autoimmun sykdom hvor kroppen angriper sitt eget vev.

Skjoldbruskkjertelen produserer ikke tilstrekkelig av hormonet T4. Men for at kroppen skal gjøre nytte av T4, må den også få nok av hormonet T3, som virker på cellenivået. Levaxin inneholder kun T4.

De fleste leger måler nivået på T4, og ikke T3. Er du innenfor normalen, får du som regel Levaxin.

Jeg fikk mange aha-opplevelser via Facebook-gruppen «For oss med lavt stoffskifte som vil ha naturlige medisiner», forteller Kristin.

NY ENERGI: Syntetisk medisin hjalp en kort periode. Men for Kristin ble løsningen til slutt naturlig hormoner og et kosthold uten gluten, melk og sukker. – Endelig kan jeg trene uten å bli helt influensaskjelven i kroppen, sier hun. Foto: Carina Johansen
NY ENERGI: Syntetisk medisin hjalp en kort periode. Men for Kristin ble løsningen til slutt naturlig hormoner og et kosthold uten gluten, melk og sukker. – Endelig kan jeg trene uten å bli helt influensaskjelven i kroppen, sier hun. Foto: Carina Johansen Vis mer

Hun fant ut mer om medisinen hun gikk på, og leste også om andre behandlingsmuligheter.

- Levaxin er en syntetisk medisin, mens mange har hatt god nytte av Armour, utvunnet av hormoner fra gris. De naturlige medisinene var i bruk av legestanden før de syntetiske, så det er ikke noe nytt, sier Kristin.

Ifølge Stoffskifteforbundet.org finnes det ingen studier som viser eventuelle fordeler eller ulemper ved bruk av Armour Thyroid eller Erfra Thyroid. En del pasienter opplever bedring ved bytte til disse medisinene og en del gjør det ikke.

LES OGSÅ: Sukker kan gjøre deg deprimert   

Friskere tarm

Gjennom Stoffskifteforbundet fikk Kristin tips om Balderklinikken, som driver helhetlig behandling. Omfattende prøver og matintoleranse-tester ble foretatt.

NYTT KOSTHOLD:  - Jeg spiser ren mat, og har kuttet ut gluten, søtmelksprodukter og sukker fordi jeg er intolerant mot dette. Dette er individuelt og virker ikke for alle, sier Kristin. Foto: Carina Johansen
NYTT KOSTHOLD: - Jeg spiser ren mat, og har kuttet ut gluten, søtmelksprodukter og sukker fordi jeg er intolerant mot dette. Dette er individuelt og virker ikke for alle, sier Kristin. Foto: Carina Johansen Vis mer

– De fant ut at jeg hadde intoleranse mot gluten, melk og sukker. Glutenintoleranse gir lekk tarm, det vil si at næringsstoffer trenger ut gjennom tarmveggen og ut i vevet. Kroppen forgifter seg selv. Lekk tarm gir «lekk» hjerne – derfor denne hjernetåken.

Gluten var også forklaringen på at huden hennes ble tørr og sprukken. Problemene med oppblåst mage forsvant da hun kuttet ut gluten, melk og sukker. På fire måneder var også åtte kilo vekk.

– Jeg gikk over til den naturlige medisinen Armour, men da jeg fikk probiotika (bakterier som gjenoppretter balansen i tarmen) via Balderklinikken, våknet jeg for alvor! Nå gjør tarmen jobben sin, og jeg har fått hjernen min tilbake.

- Jeg har vært desperat etter 11 år med invalidiserende tretthet og to år som ubrukelig i arbeidslivet. Jeg jobber nå fulltid og det er fantastisk! sier Kristin smilende.

LES OGSÅ: Bør du spise glutenfritt?

Hormonbalanse med naturlige tiltak

– Stoffskiftesykdommer, spesielt lavt stoffskifte, er i stor grad miljøskapt, sier ernæringsterapeut Jens Veiersted.

Han er hovedlærer i ernæringsfagene ved Tunsberg Medisinske Skole i Tønsberg, og anbefaler et kosthold uten melk og gluten og minst mulig medisiner.

Den vanligste stoffskiftesykdommen er den autoimmune varianten Hashimoto, som hovedsakelig rammer kvinner.

- Normal behandling er at hormonnivået overvåkes, og når skjoldbruskkjertelen ikke fungerer som den skal, gis det Levaxin, sier Veiersted. – I min verden er dette litt merkelig. I ernæringsterapien søker vi å finne årsaken til at hormonproduksjonen ikke fungerer som den skal, sier han.

Veiersted er opptatt av at selv om hormonprøver viser normale resultater, kan pasienten likevel ha symptomer på lavt stoffskifte.

– Løsningen er ikke å gi medisiner resten av livet – hvis da ikke skjoldbruskkjertelen har tatt skade av den autoimmune reaksjonen eller behandlingen man har fått.

- Dessverre vet ikke mange leger om andre behandlinger enn medisin. Venter man for lenge med å endre kostholdet og tilføre riktig kosttilskudd, kan skjoldbruskkjertelen bli ødelagt.

LES OGSÅ: Magefettet er lettest å bli kvitt

GIR RÅD OM KOSTHOLD: Jens Veiersted er ernæringsterapeut ved Tunsberg Medisinske Skole. Foto: Privat
GIR RÅD OM KOSTHOLD: Jens Veiersted er ernæringsterapeut ved Tunsberg Medisinske Skole. Foto: Privat Vis mer

Gluten og melk

– Når det gjelder kosthold og autoimmune sykdommer, står gluten og melk sentralt, selv om også andre faktorer spiller inn. En rekke autoimmune sykdommer assosieres til gluten og melk, sier Veiersted.

Innen ernæringsterapi sjekkes næringsstoffer, vitaminer og mineraler, men også blodsukker og stress.

- Selvfølgelig vil det ikke alltid være mulig å endre hormonbalansen med kosthold og kosttilskudd, men det kan ofte rette opp balansen til en viss grad.

– Enkelte har det bedre med medisiner i tillegg. Men mange får en mye bedre tilværelse
etter å ha forandret kosthold, supplert med noe kosttilskudd og gjort tiltak mot stress, sier Veiersted.

LES OGSÅ: 5 ting du bør vite om gluten

Trygt med medisinsk behandling

 – Ved lavt stoffskifte benytter vi en erstatning for hormonet som kroppen ikke lenger produserer selv, tyroksin (T4), under navnet Levaxin, sier Petter Brelin, leder for Norsk forening for allmennmedisin.

– Sykdommen er veldig plagsom, men de aller fleste pasienter blir velregulerte av dette og lever fullverdige liv, sier han.

Han påpeker at det er store individuelle forskjeller for hva den enkelte trenger av dette hormonet, behovet kan også endres over tid.

Om pasienter opplever symptomer selv med Levaxin, kan det skyldes feildosering eller at vedkommende kan ha andre sykdommer i tillegg.

– Når vi skal behandle pasienter og gi råd, ønsker vi å gjøre folk friske på en måte som er trygg og vitenskapelig basert. At enkelte har nytte av alternativ behandling kan vi ikke gjøre til allmenngyldig kunnskap. Er man ute etter noe annet enn en vanlig, sikker behandling, er det kanskje ikke fastlegen man går til, sier Brelin.

Kilder: Stoffskifteforbundet.org og Norsk Helseinformatikk

Denne artikkelen er også publisert i Allers nr. 2.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer