Lavt stoffskifte

Lavt stoffskifte rammer ikke bare eldre kvinner

Ragnhild var ikke fylt 30 da hun fikk diagnosen lavt stoffskifte. – Jeg sov 13 timer i strekk og hadde ingen energi.

LAVT STOFFSKIFTE: Ragnhild var bare 27 år gammel da hun fikk de første symptomene på lavt stoffskifte. FOTO: Privat
LAVT STOFFSKIFTE: Ragnhild var bare 27 år gammel da hun fikk de første symptomene på lavt stoffskifte. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Ifølge Stoffskifteforbundet har cirka 236.000 mennesker i Norge en stoffskiftesykdom. Av disse er rundt 80 prosent kvinner og de fleste får diagnosen etter fylte 50 år.

Ragnhild Hasselø (32) var bare 27 år gammel da hun begynte å få de første symptomene.

På det tidspunktet hadde hun en travel hverdag med skriving av mastergrad, i tillegg jobbet hun nesten heltid og var aktiv innen ridning.

– Jeg hadde egen hest og konkurrerte med ridning på hobbynivå. Fritiden ble brukt til stallarbeid, ridning, styrketrening for å bli bedre i ridningen og reising til stevner rundt omkring i fylket, forteller hun.

– Men etter hvert opplevde jeg at treningen ikke ga noe effekt. Etter to måneder tok jeg fremdeles samme antall push-ups og klarte ikke stå i planken særlig mange sekundene lengre. Jeg begynte også å bli mer sliten og energiløs på kveldene. Alt var et ork og jeg skjønte ikke hvorfor.

Ble stadig sykere

Til tross for den aktive livsstilen begynner også pilen på vekta å peke feil vei, på ti måneder går Ragnhild opp 14 kilo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer