Lavt stoffskifte

Lavt stoffskifte rammer ikke bare eldre kvinner

Ragnhild var ikke fylt 30 da hun fikk diagnosen lavt stoffskifte. – Jeg sov 13 timer i strekk og hadde ingen energi.

LAVT STOFFSKIFTE: Ragnhild var bare 27 år gammel da hun fikk de første symptomene på lavt stoffskifte. FOTO: Privat
LAVT STOFFSKIFTE: Ragnhild var bare 27 år gammel da hun fikk de første symptomene på lavt stoffskifte. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Ifølge Stoffskifteforbundet har cirka 236.000 mennesker i Norge en stoffskiftesykdom. Av disse er rundt 80 prosent kvinner og de fleste får diagnosen etter fylte 50 år.

Ragnhild Hasselø (32) var bare 27 år gammel da hun begynte å få de første symptomene.

På det tidspunktet hadde hun en travel hverdag med skriving av mastergrad, i tillegg jobbet hun nesten heltid og var aktiv innen ridning.

– Jeg hadde egen hest og konkurrerte med ridning på hobbynivå. Fritiden ble brukt til stallarbeid, ridning, styrketrening for å bli bedre i ridningen og reising til stevner rundt omkring i fylket, forteller hun.

– Men etter hvert opplevde jeg at treningen ikke ga noe effekt. Etter to måneder tok jeg fremdeles samme antall push-ups og klarte ikke stå i planken særlig mange sekundene lengre. Jeg begynte også å bli mer sliten og energiløs på kveldene. Alt var et ork og jeg skjønte ikke hvorfor.

Ble stadig sykere

Til tross for den aktive livsstilen begynner også pilen på vekta å peke feil vei, på ti måneder går Ragnhild opp 14 kilo.

– Jeg forstod ikke hva som skjedde, da jeg jo ikke hadde endret aktivitetsnivået eller matinntaket. Det var skikkelig frustrerende. Jeg forsøkte meg på ulike dietter og fikk oppfølging av en ernæringsfysiolog.

– Her ble jeg anbefalt en diett hvor jeg skulle leve på 1700 kalorier i syv uker, men selv om jeg fulgte alle reglene gikk jeg ikke ned noe. Til slutt begynte jeg nesten å lure på om jeg spiste i søvne, smiler hun.

Det kommende halvåret opplever Ragnhild en stadig forverring av helsen. Fra å ha hatt et normalt godt immunforsvar, har hun nå hyppige og langvarige luftveisinfeksjoner. De hele resulterer i mange sykemeldinger og besøk hos fastlegen.

Hun merker også at den kognitive evnen svekkes, da hun har vansker med å fullføre resonnement. Noe som er en klar ulempe når man jobber som samfunnsfaglærer.

– Tankene mine hang liksom ikke sammen og jeg slet med å forklare ting. Jeg begynte også å bli pløsete i ansiktet, spesielt rundt øynene. Jeg mistet øyebryn, var nummen i fingrene og neglene mine kunne bare brekkes av, forteller hun.

– I en periode begynte jeg å lure på om det hele bare var psykisk. Hesten min ble nemlig syk og måtte avlives, men etter flere runder med meg selv innså jeg at det ikke kunne være årsaken. Jeg fortsatte derfor å gå til legen for å finne ut hva det var som feilet meg.

AKTIV INNEN RIDNING: Før hun ble syk hadde Ragnhild mange jern i ilden. Hun elsket ridning og trente flere ganger i uken. FOTO: Privat
AKTIV INNEN RIDNING: Før hun ble syk hadde Ragnhild mange jern i ilden. Hun elsket ridning og trente flere ganger i uken. FOTO: Privat Vis mer

Som om kroppen går på lavt gir

Først i 2017, ett og et halvt år etter at de første symptomene oppstod, blir Ragnhild testet for lavt stoffskifte.

Laft stoffskifte, eller hypotyreose, betyr ifølge Helsenorge.no at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon (tyroksin).

Tyroksin hjelper til med å kontrollere hvor raskt kroppen bruker energien fra mat. Ved lavt stoffskifte blir det som om kroppen går på lavt gir.

Den vanligste årsaken er at skjoldbruskkjertelen blir angrepet av kroppens eget immunforsvar, men hvorfor dette skjer er ikke fullt kjent. Andre mer sjeldne grunner, er operasjoner, stråling og enkelte legemidler som kan skade skjoldbruskkjertelen, samt jodmangel som kan gi struma og lavt stoffskifte.

Mest vanlig blant kvinner

Lavt stoffskifte kan ramme folk i alle aldre og av begge kjønn, men ifølge Agnethe Ekre, rådgiver for politikk, analyse og lokal utvikling i Stoffskifteforbundet, er lavt stoffskifte nesten fem ganger så vanlig blant kvinner enn menn.

Det kan antageligvis være arvelig og oppstår ofte i forbindelse med store livsendringer.

– Pubertet, fødsel og overgangsalder er slike vanlige faser for kvinner. Noen er også født med lavt stoffskifte, mens andre er født uten skjoldbruskkjertel. Hashimoto er den autoimmune og mest vanlige varianten, sier Ekre.

Symptomer på lavt stoffskifte kan blant annet være manglende energi, tiltaksløs, vektøkning, tørr hud, sprø negler, forstoppelse, søvnproblemer, at du fryser lett, sensitivitet for lyd og lys, problemer med hukommelsen og muskel- og leddsmerter.

Dersom du har denne typen symptomer anbefaler hun at du tar kontakt med din fastlege som kan teste stoffskifte ved blodprøver. Her måles nivået av tyroksin (FT4) og hormonet TSH (Tyreoidea Stimulerende Hormon). Lavt stoffskifte gir høy TSH verdi og lave verdier av FT4.

Så mørkt på fremtiden

I Ragnhilds tilfelle viser prøven at hun har et lavt nivå tyroksin, men ikke nok til at legen med sikkerhet kan bekrefte diagnosen.

– Fastlegen gjorde det han kunne for å hjelpe meg og fikk utført en ordentlig utredning, men prøvene viste at jeg ikke hadde «lavt nok» stoffskifte til å få medisiner. På det tidspunktet var jeg så ferdig at jeg sov 13 timer i strekk. Jeg var helt ødelagt og slet med å jobbe, noe som førte til at jeg ble sykemeldt, sier hun.

Ragnhild beskriver perioden etter den første utredningen som psykisk tung. Fra å ha vært en energisk og aktiv kvinne, var hun nå bare en skygge av seg selv.

– Jeg så veldig mørkt på fremtiden, alt føltes håpløst. Jeg skjønte ikke hvordan jeg skulle orke å gjøre noe som var morsomt. Før jeg ble syk, følte jeg at jeg kastet bort dagen min om jeg sov til klokka halv elleve, nå slet jeg med å komme meg opp.

Fikk god effekt av medisiner

Etter hvert får Ragnhild tips om å kontakte Balderklinikken i Oslo, en privat tilbyder som har spesialisert seg på å ta imot pasienter med stoffskiftesykdommer. Etter en ny vurdering her blir hun allikevel satt på medisiner mot lavt stoffskifte.

– Allerede etter fem dager fikk jeg effekt. Jeg merket at hodet hang mer med og at jeg faktisk var våken når jeg skulle stå opp om morgenen.

– Bare syv uker etter at jeg fikk medisinen ble jeg også gravid for første gang og måtte få ekstra oppfølging på grunn av det. Men selv om jeg hadde gravidplager så det holdt, følte jeg meg mye bedre enn jeg hadde gjort før.

Agnethe Ekre i Stoffskifteforbundet forklarer at referanseområdet for TSH ligger fra 0,5 til 4.0 og at diagnosen lavt stoffskifte vanligvis ikke gis før TSH er mer enn 10,0. Dette betyr imidlertid ikke at man ikke kan ha behov for medisinsk behandling.

– Man kan ha verdier som ikke er innenfor referanseområdet, men som likevel ikke definerer deg med diagnosen lavt stoffskifte. Dette kalles latent hypotyreose eller subklinisk hypotyreose. Dersom man har symptomer, kan man likevel få behandling, svarer hun.

Livredd for å bli ufør

I dag får Ragnhild tett oppfølging, både av Balderklinikken og fastlegen sin. Hun har fått diagnosen lavt stoffskifte, men vet ikke eksakt type.

Medisinene har hjulpet godt, men hun har fortsatt gode og dårlige perioder med søvnproblemer og hjernetåke.

Hun har også lært seg at hun må ta hver dag som den kommer og tilpasse aktiviteten etter dagsformen.

– Jeg forsøker å holde meg selv i aktivitet, men noen ganger er energinivået så lavt at jeg bare må konsentrere meg om å være mamma. Når jeg føler meg dårlig er det å trene ikke et alternativ, da bruker jeg bare mer av det jeg ikke har, sier hun.

– Jeg er livredd for å bli ufør, ikke bare fordi det er økonomisk begrensende, men fordi jeg ikke får gjort det jeg liker. Jeg elsker å være lærer og får så mye tilbake i jobben min. Jeg tror det er ekstremt viktig å ikke la seg bli spist opp av sykdommen når man er kronisk syk. Sykdom er noe man har, ikke noe man er. Når medisineringen stemmer tenker jeg ikke på at jeg har lavt stoffskifte en gang.

UT I SKOG OG MARK: Tobarnsmoren er opptatt av å holde seg i fysisk aktivitet, men kan fortsatt ha tunge dager på grunn av stoffskiftesykdommen. FOTO: Privat
UT I SKOG OG MARK: Tobarnsmoren er opptatt av å holde seg i fysisk aktivitet, men kan fortsatt ha tunge dager på grunn av stoffskiftesykdommen. FOTO: Privat Vis mer

Ønsker å dele sine erfaringer

Da hun ble syk forsøkte Ragnhild å finne informasjon om hvordan det var å ha denne lidelsen i ung alder, men fant lite om det på nettet.

Hun har derfor opprettet en Instagramkonto som hun håper kan hjelpe andre.

– Å få vite at du har en kronisk sykdom som 27-åring er ikke noe særlig og jeg ble veldig redd. Jeg ønsker å vise andre at man kan ha et godt liv med lavt stoffskifte, samtidig er det viktig for meg å være ærlig slik at jeg ikke gir falske håp.

– Det er viktig at vi kvinner ikke tror at hvis legene ikke finner ut hvorfor vi er syke, så må det være noe psykisk. Det er selvsagt ikke noe galt i å være psykisk syk, men jeg føler at mye kvinnehelse blir avfeid med at det er noe psykisk selv om det faktisk er fysiske årsaker, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer