– De fleste gangene turte jeg ikke fortelle sannheten. Som oftest gikk jeg derfor på jobb med sterke smerter, selv om jeg burde ha vært hjemme, forteller Julie Nybakken Hansen (34).
Helt siden puberteten har hun slitt med kraftige blødninger og smerter i forbindelse med menstruasjonen, noe som har hatt en betydelig påvirkning på livskvaliteten.
For fire år siden fikk hun diagnosen endometriose, en tilstand som ifølge Helsenorge innebærer at vev som ligner livmorslimhinnen vokser utenfor livmorhulen. Et av de vanligste symptomene på endometriose, er kraftige smerter ved menstruasjon.
For Julie er det til tider så ille, at det er vanskelig å gå på jobb. Sterke blødninger som varer i flere uker av gangen, fører blant annet til at hun blir svært kvalm, svimmel og besvimer.
– Men det verste er når jeg får sterke smerter i nedre del av magen, det kjennes som knivstikk eller spark i eggstokkene. Jeg er en person som egentlig har veldig mye energi, men smertene fører til at jeg sover dårlig og jeg kan derfor bli veldig trøtt på dagtid, forteller hun.

Bivirkninger av koronavaksinen: - Plutselig blødde jeg hver dag i 15 dager
Blødde hver dag i ett år
Gjennom årene har hun forsøkt det meste for å lindre menstruasjonsplagene, blant annet ulike hormonbehandlinger.
For to år siden fikk hun utskrevet en medisin som egentlig er beregnet på kvinner som holder på med prøverørsbehandling. Medisinen har fjernet menstruasjonen, men har ført henne inn i overgangsalderen.
– Dette er en medisin man ikke skal gå på over lengre tid, da man blant annet er mer utsatt for å få benskjørhet, noe vi allerede har mye av i familien min. Jeg har heldigvis en dyktig gynekolog som følger meg godt opp, men jeg gruer meg til jeg ikke lengre kan ta denne medisinen, sier hun.
Julie, som har en datter på 11 år, forteller at smertene forverret seg etter at hun ble mor. I en periode blødde hun hver dag i nesten ett års tid.
– Du kan tenke deg hvor flott det var for partnerskap og sexliv! Jeg har faktisk ikke ønsket å være i et forhold de siste årene på grunn av dette, forteller hun.
– Jeg er veldig sosial og elsker å trene, men det hender jeg må droppe aktiviteter på grunn av mensplager. Enten fordi det gjør vondt, eller fordi jeg blir så sliten av det. Da datteren min var liten gikk hun for eksempel på svømming, men fordi jeg aldri visste når jeg ville begynne å blø eller få vondt, sluttet jeg å dra i svømmehallen. Jeg husker også at jeg ikke alltid kunne løfte henne, fordi jeg ble kvalm eller fordi det gjorde vondt å bøye seg. Man blir utslitt av å ha det så vondt, samtidig som man skal ta seg av et barn, jobbe og trene.

Har du hørt om «mensfluensa»?
Må jobbe for å fjerne tabuet
Julie er utdannet innen statsvitenskap og HR, og jobber nå som rekrutterer, men de siste årene har hun jobbet i ulike bransjer. Før hun fikk diagnosen, syntes hun det var vanskelig å fortelle sine nærmeste ledere om hvorfor hun ikke klarte å komme på jobb.
En undersøkelse gjennomført av Mindshare og Norstat på vegne av CARE Norge i 2021, viser at Julie slett ikke er alene om å ha det slik. 30 prosent av norske kvinner sier de er ukomfortable med å fortelle arbeidsgiver at de har plager med mensen som gjør at de må være hjemme fra jobb.
Samtidig mener 56 prosent av norske kvinner at det er galt å oppgi mensen som grunn for å melde seg syk.
Susanne Lende, leder for kommunikasjon og politikk i CARE Norge, mener det er uakseptabelt at så mange kvinner skal kjenne på skam og at de føler de må ta seg sammen når de har smerter og ubehag.
– Nå må vi sette kvinnehelse på dagsorden, slik at arbeidsgivere tilrettelegger for kvinner med behov for det. Vi må også bruke tid på å opplyse både gutter og jenter fra tidlig alder, slik at mensen ikke er flaut hverken for dem som har det eller de som er rundt. Vi må jobbe med å fjerne det tabuet sammen, sier hun.

Frøydis måtte bruke to tamponger og flere bind samtidig
Ble bedt om å ta seg sammen
De gangene Julie turte å fortelle den egentlige årsaken til sykefraværet, ble hun ikke alltid møtt med forståelse eller tatt på alvor.
– Generelt sett opplever jeg at kvinnelige ledere har vært mer forståelsesfulle enn menn. En gang sa en leder at jeg bare måtte ta meg sammen, fordi «alle jenter har mensen». Jeg har også fått høre kommentarer som «sånn er det å være jente». Fokuset er alltid på hvor raskt jeg kommer tilbake på jobb, ikke hvordan det går med meg.
– I dag jobber jeg i Express rekruttering hvor jeg har blitt møtt med utrolig stor støtte og forståelse fra lederen. Men jeg tror ikke det bare skyldes at hun er kvinne, da også kvinner kan slite med å forstå sterke menssmerter om de ikke har hatt det selv.
Julie opplever at det i enkelte yrker er vanskeligere å gå på jobb med menssmerter enn i andre, men at mye kan løses om man møtes med velvilje fra ledelsen når det kommer til tilrettelegging.
– Bortsett fra to år hvor jeg jobbet som lærer, har jeg hatt mest stillesittende jobber. Noe av det mest utfordrende har vært å jobbe i frontdesk hvor man skal være kundeorientert, fordi jeg plutselig kunne få smerter eller krampetak. Jeg måtte ofte late som jeg ikke hadde vondt og forsøke å holde maska. I de verste periodene måtte jeg ta mange pauser og vandre rundt, noe som ikke alltid er så bra når du har en kundeservicerolle, sier hun.
– Da jeg var yngre turte jeg ikke snakke om plagene, men i dag har jeg ikke noen problemer med å fortelle om dem. Jeg forstår at andre kan synes det er vanskelig, men jeg synes det er dumt at man skal føle det slik, da mensen er verdens mest naturlige ting, sier hun.

– Venner fikk fortsatt barn, de var fruktbare, ikke et tomt skall som jeg var
Vanskelig å snakke om
I Norge anslås det at over 500.000 personer har sykdommene endometriose og adenomyose, som begge kan gi sterke smerter under menstruasjonen. I tillegg kommer alle de som opplever hemmende mensplager, uten å ha fått en diagnose.
Elisabeth Raasholm Larby, styreleder i Endometrioseforeningen er allikevel ikke overrasket over at så mange kvinner ikke tør å fortelle arbeidsgiver om hemmende mensplager.
– Vi i Endometrioseforeningen er daglig i kontakt med kvinner som synes plager forbundet med menstruasjon er utfordrende å diskutere generelt. Og når noe er vanskelig å snakke om med venner og bekjente, er det ikke unaturlig at det kan oppleves enda tøffere å ta opp den typen tematikk på arbeidsplassen, sier hun.
– Vi ser at mange kvinner kvier seg for å ta opp endometriose- og adenomyoseplager med arbeidsgiver, og selv om vi er i 2022 er nok disse sykdommene fremdeles forbundet med skam for mange.
Hvor godt norske arbeidsplasser er tilrettelagt for menstruerende kvinner, varierer ifølge Larby veldig.
– Mange har etter pandemien blitt flinkere til å tilby fleksible arbeidsordninger, og hjemmekontor har blitt vanligere. Dette ser vi på som positivt for de som trenger å være hjemme, men fortsatt greier å jobbe med denne tilretteleggingen. Noen forteller at de får tilrettelagt med litt hyppigere pauser eller litt ekstra ergonomisk utstyr på kontorplassen. Mange med endometriose og adenomyose har jo masse arbeidskapasitet, men har i varierende grad litt ekstra behov for tilrettelegging i hverdagen.
– Ellers ser vi at flere og flere arbeidsplasser setter frem bind og tamponger på toalettene. Slike tiltak er med på å tilrettelegge arbeidsplassen i større grad. Det er jo kjedelig om man plutselig får mensen eller en mellomblødning på jobb, og går glipp av et møte fordi man må løpe på butikken.

Eli Kari trodde hun var dødssyk

Lov å benytte seg av egenmelding
Nylig fremmet den spanske regjeringen et lovforslag om betalt permisjon for kvinner som lider av alvorlige menstruasjonsplager. Om lovforslaget går igjennom, vil det bli det første av sitt slag i Europa.
Ifølge Larby finnes det i Norge ikke arbeidstaker-rettigheter som omtaler mensen spesifikt. Men dersom man opplever så store smerter at man blir syk av det, eller ikke klarer å fungere som normalt, kan man forholde seg til rettigheter som følger folketrygdloven eller eventuelt tariffavtaler.
Det betyr for eksempel at man kan benytte seg av egenmelding, og at man utover dette må levere en sykemelding fra legen.
– Vi vil oppfordre alle til å lese sin arbeidskontrakt nøye, gjøre seg kjent med rettigheter og eventuelt ha en samtale med nærmeste leder om egen helsesituasjon. Selv om man ikke nødvendigvis har rett på flere dager hjemme, er det ofte slik at arbeidsplasser kan tilrettelegge for individuelle behov, sier Larby.
Hun håper på mer åpenhet i samfunnet rundt dette temaet, og råder alle som sliter med sterke menssmerter om å ta praten med arbeidsgiveren.
– Det skal ikke være vanskelig eller ubehagelig å snakke med sjefen om helsa si, uansett om det er mensen som påvirker helsa eller et brukket bein. Dersom man synes det er vanskelig kan man alltids snakke med en tillitsvalgt, verneombud eller noen i HR-avdelingen hvis man har dette på arbeidsplassen. Oppleves det ubehagelig å snakke om høyt, kan det være lettere å skrive ting ned.
– Uansett hvilke plager man har som påvirker arbeidslivet, blir de ikke mindre av at man holder dem for seg selv. Og hvem vet, kanskje vil arbeidsgiver overraske deg positivt. Står man helt fast kan man alltids kontakte Endometrioseforeningen, så skal vi forsøke å hjelpe deg med å få det litt lettere på jobben ved å gi deg tips og råd!

Slik lindrer gynekologene egne menssmerter
