Slankesprøyter:

Lege advarer mot «slankemedisin»

- Det er galskap når sprøytene brukes for å fikse på kroppen, eller å ta av noen kilo for å føle seg penere, mener allmennlege Kaveh Rashidi.

SLANKESPRØYTER: Allmennlege Kaveh Rashidi går sterkt i rette med dem som nå bruker slankemedisiner kun for å fikse litt på kroppen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

SLANKESPRØYTER: Allmennlege Kaveh Rashidi går sterkt i rette med dem som nå bruker slankemedisiner kun for å fikse litt på kroppen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Vis mer
Publisert

Overvekt og fedme er sterkt økende både i Norge og i resten av verden. De siste årene har flere medisiner som kan hjelpe mot overvekt kommet på markedet.

Preparatene Wegovy, Ozempic og Saxenda «rives» allerede ut av hyllene i Norge.

Da Wegovy ble tilgjengelig i Norge i januar i år, omtalte leger og eksperter den som en revolusjon inne fedmebehandling.

Kliniske studier viste nemlig at en tredjedel av de som hadde brukt Wegovy opplevde en vektreduksjon på 20 prosent eller mer.

Det skriver tv2.no, som også melder at enda et nytt preparat trolig er på vei til Norge - som i en studie har vist enda bedre resultater.

Galskap

Disse medisinene er det legen som må skrive ut resept på – men mange får tak i medikamentene på andre måter, enten på utenlandsreiser eller ved å bestille på nett.

I et inlegg på Instagram fastslår legen Kaveh Rashidi at medisinene er svært viktige for dem som trenger det (for eksempel personer med diabetes red amn.) – men at det er galskap når folk bruker dem for å fikse på kroppen.

- Dette er kjempeviktige medisiner, hvis den brukes til riktige pasienter. Medisinen er en effektiv og trygg måte å gå ned i vekt, og kan derfor være bra for folkehelsa.

- Samtidig er det galskap når sprøytene brukes for å fikse på kroppen, eller å ta av noen kilo for å føle seg penere, som enkelte influencere har begynt med og skapt en trend av. Sprøyta er for helsa, ikke utseendet.

Ingen quickfix

I kommentarfeltet får den populære legen mye støtte.

- Veldig gode poeng! skriver blant annet klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm, som også er ekspert i VGs Vektklubb.

Flere deler også sine erfaringer med medisinene:

- Så enig! Har gått opp mange kilo på antidepressiva, og med alderen og etter jeg ble mamma vil ikke vekten av. Så jeg trenger hjelp. Handler ikke om utseende men om helsa, og å være den beste mammaen jeg kan være. Skal til legen på mandag og håper sånn å bli hørt.

En annen kvinne deler også om hvordan hun har slitt med overvekt, og nå håper å få medisinen:

-Takk! Jeg har prøvd og sliti i mange år for å gå ned i vekt og har en kropp og et hodet som ikke vil samarbeidet og kommer i veien for den «viljestyrken» så jeg skal få prøve den nå og håper at denne skal hjelpe meg på veien! Kostholdet har jeg i boks så som du sier det er kun den siste mila på en måte!

En tredje som allerede har prøvd slankemedisinen Ozempic i et år, har erfart at det hjelper ikke kun med den.

- Takk for godt innlegg! Jeg har dia2 og har brukt Ozempic i ett år. Det er langt i fra en quick-fix! Jeg har gode resultater, men det kommer av kinderegget; Medisin, mat og trening. Hadde ikke fått det til med kun sprøyta.

Som med alle medisiner er det risiko for bivirkninger også ved bruk av såkalte slankemedisiner, som Kaveh forøvrig påpeker er et dårlig navn på dem.

Du får kanskje raskere metthetsfølelse og mindre søtsug, men mange opplever bivirkninger som kvalme, oppkast, smerter i magen, forstoppelse, hodepine, søvnvansker, angst, uro og smerter i ledd og muskler.

Ikke bare å skjerpe seg

I innlegget skriver Rashidi videre, at det er like mye galskap å moralisere over dem som faktisk trenger medikamentene, og påstå at det er en enkel løsning eller enda verre: At de bare «bør skjerpe seg. »

Han mener også at ordet slankesprøyte er misvisende – det handler ikke om slanking, men om nyttig behandling mot en kronisk sykdom som ikke har latt seg behandle på annen måte.

Medisinene skrives i hovedsak ut på hvit resept, noe som innebærer at man må betale for medisinene selv.

Til enkelte pasienter mener Rashidi at staten bør dekke kostnadene, og skrive ut medisinen på blå resept.

Helt til slutt slår han fast det han mener er det aller viktigste: At det generelle tilbudet til pasienter med vektproblemer er for dårlig.

- Hadde vi prioritert pasientene høyere hadde færre hatt behov for disse medisinene.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer