Tidlige tegn på graviditet:

Lege avslører graviditetstegn: - Da er det lurt å ta en test

Ifølge ekspertene kan vi kjenne tegn allerede de første ukene.

TIDLIGE TEGN PÅ GRAVIDITET: Kvalme kan være er et av de tidligste tegnene på at du er gravid. FOTO: NTB
TIDLIGE TEGN PÅ GRAVIDITET: Kvalme kan være er et av de tidligste tegnene på at du er gravid. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under en graviditet går kroppen gjennom mange store endringer, og det fører med seg en rekke fysiske og psykiske symptomer.

Uansett om vi ønsker å bli gravide eller ikke, vil nok opphør av mensen gjøre at vi blir veldig obs på om vi kjenner på andre symptomer. Hvis mensen har uteblitt, lurer du kanskje på:

Kan vi egentlig kjenne tegn på graviditet i de aller første ukene?

Vi hører med gynekolog ved Aleris Frogner, Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen, som svarer:

- Ja, veldig ofte, men i en stressende hverdag er det ikke alltid at man tenker på sammenheng mellom symptomer og graviditetssymptomer hvis man ikke planlegger et svangerskap. Det første tegnet er da kanskje at mensen blir borte.

De tidligste tegnene på graviditet

Så, hva er de tidligste tegnene på graviditet? Gynekolog Spallek-Halvorsen lister opp:

 • Ømme bryster og økning i bryststørrelse
 • Mer sensitiv luktesans, spesielt på noen matvarer (i kjøleskapet og under matlaging generelt) eller parfymer/såper
 • Kvalme kan oppstå, som er oftest årsak til plutselig fall i blodsukker
 • Økt appetitt
 • Mer sliten eller trøtt, og noe mer tungpusten ved trening eller når man går i trapper
GYNEKOLOG: Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen. FOTO: Aleris
GYNEKOLOG: Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen. FOTO: Aleris Vis mer

Ta en graviditetstest

Andrea Birketvedt, som er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef for Maja.no, understreker at det aller sikreste tegnet på graviditet er en positiv graviditetstest.

- Uteblitt menstruasjon kan være det første tegnet, men ikke det mest pålitelige. Noen kvinner har uregelmessig menstruasjon som kan føre til forlenget syklus, og andre kan ha en unormalt liten blødning tidlig i svangerskapet, som kan forveksles med starten på en menstruasjon, sier legen til KK.

Men - husk at når du tar graviditetstesten kan ha betydning. Noen tester kan bli positive noen dager før uteblitt menstruasjon, mens andre må man vente med til den dagen man forventer menstruasjon, forklarer Birketvedt.

- Her er det flere faktorer som spiller inn, for eksempel kan eggløsning ha skjedd senere enn forventet, eller det kan ta tid før implantasjon og produksjon av hcg. Svaret på en test er derfor mest pålitelig en uke etter forventet menstruasjon.

LEGE: Andre Birketvedt ved Maja.no. FOTO: Maja.no
LEGE: Andre Birketvedt ved Maja.no. FOTO: Maja.no Vis mer

Også Birketvedt trekker frem tretthet, kvalme, ømme bryster og humørsvingninger som noen av de vanligste symptomene tidlig i svangerskapet.

- Flere kvinner rapporterer også om økt vannlatingstrang, nesetetthet, murrende ubehag og stikninger og lett trykk og spreng i underlivet, sier Birketvedt.

Hun forteller at mange kvinner opplever symptomer fra uke fem til seks. Ved uke åtte i svangerskapet vil de aller fleste ha symptomer i varierende grad.

- Likevel er symptomer forskjellig fra kvinne til kvinne; noen opplever symptomer tidlig, mens andre merker ingenting.

Kanskje har du hørt - eller følt det selv - at noen kvinner kan «kjenne» at de er gravide, selv uten symptomer? Vi hører med Birketvedt om dette er vanlig, og om det er mulig:

- Noen kvinner oppgir å kunne føle på kroppen at man har blitt gravid før positiv graviditetstest. Det å kunne kjenne selve unnfangelsen er ikke vitenskapelig dokumentert. Det er mulig, men mindre vanlig, å kjenne symptomer før tidspunkt for test.

Birketvedt understreker også at flere av symptomene heller ikke er unike for graviditet. Det kan være PMS eller menstruasjonen som er på vei, sykdom eller et sterkt ønske om svangerskap som fører til at man leter etter symptomer som passer.

SYMPTOMER: Kvalme, murrende ubehag og stikninger i undeliver er noen av de tidligste symptomene på graviditet. FOTO: NTB
SYMPTOMER: Kvalme, murrende ubehag og stikninger i undeliver er noen av de tidligste symptomene på graviditet. FOTO: NTB Vis mer

Ja - noen symptomer er det vanskelig å skille fra symptomer på PMS. Her får du en mer utfyllende oversikt over tidlige graviditetssymptomer og hvordan du kan skille dem fra PMS-symptomer, basert på en oversikt på helsenettmagasinet Healthline:

1. Kvalme

En kvinne som kaster opp om morgenen - det første hintet i filmer og TV-serier om at en karakter er gravid.

Ikke uten grunn! Kvalme er nemlig et av de tidligste tegnene på graviditet. Det kalles ofte morgenkvalme, men en gravid kvinne kan oppleve kvalmen når som helst på dagen. Det trenger heller ikke være ledsaget av oppkast.

En studie fra 2019 viste at rundt 80 prosent rapporterte om kvalme under tidlig svangerskap. Bare 35 til 40 prosent rapporterte om oppkast.

2. Ømme eller hovne bryster

Endringer i brystene er også et tidlig tegn på graviditet.

Du kan for eksempel oppleve:

 • Hovne bryster
 • Såre bryster
 • Ømhet, brystene blir mer sensitive
 • En følelse av at brystene har blitt tyngre

Men husk at ømme bryster også kan være tegn på at mensen er like rundt hjørnet! Healthline skriver at blodårene på brystene kan gi deg en pekepinn på om det er snakk om graviditet eller ikke: blå, synlige årer kan tyde på graviditet - det kan også prikke litt i området og verke under armhulene. Fargen på areolaen kan begynne å virke mørkere, eller til og med litt større, tidlig i svangerskapet.

3. Du tisser mer

Økt vannlating er vanlig senere i svangerskapet, men det kan også skje mye tidligere. Noen kan oppleve dette så tidlig som i uke fire, skriver Healthline. Du kan også oppleve forstoppelse.

GRAVID: Vi forbinder ofte gravidplager med senere svangerskap, men allerede i de første ukene kan vi merke tegn til svangerskapet. FOTO: NTB
GRAVID: Vi forbinder ofte gravidplager med senere svangerskap, men allerede i de første ukene kan vi merke tegn til svangerskapet. FOTO: NTB Vis mer

4. Endringer i smak og lukt

Hormonelle endringer i tidlig svangerskap kan påvirke smak og lukt. Du kan blant annet oppleve:

 • Økt følsomhet for lukt
 • Lukter du vanligvis ikke har noe i mot - som kaffe, krydder eller rengjøringsmidler - blir plutselig ubehagelige
 • En metallisk eller sur smak i munnen
 • En aversjon mot visse matvarer, selv de du egentlig liker

5. Fatigue og trøtthet

En følelse av å være mye mer trøtt enn normalt er et vanlig tegn på tidlig graviditet.

Igjen - dette kan også være et symptom på PMS, men hvis mensen uteblir og trøttheten fortsetter, kan det være lurt å ta en graviditetstest.

6. Festeblødning

Kanskje har du sett litt blod på toalettpapiret, tenkt at du har fått mensen og dermed ikke kan være gravid? Som Birketvedt var inne på - det er ikke sikkert at denne blødningen er mensen.

Festeblødning (implantasjonsblødning) kan skje når det befruktede egget fester seg, eller implanteres, til livmorslimhinnen. Det skjer vanligvis et sted mellom uke 3 og 4, eller mellom 10 og 14 dager etter unnfangelsen, skriver Healthline. Det er ofte rett rundt tidspunktet mens menstruasjonen dukker opp, eller rett før.

Det er lett å tenke at denne blødningen er en «lett» mensen, men festeblødningen skiller seg fra mensen på flere måter:

 • Det varer vanligvis bare i et par dager
 • Det er snakk om ganske lite blod - som oftest ikke nok til å fylle en tampong, bind eller menskopp
 • Blodet vil ofte være brunt eller rosa, ikke rødt
 • Det kan involvere noe bekkensmerter, eller du merker ingen smerter i det hele tatt

Det er lurt å ta en graviditetstest når mensen virker unormalt «lett» og blodet ikke blir ordentlig rødt.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer