Veldig mange nordmenn drømmer om å oppnå en solbrun og gyllen hudfarge om sommeren. Du ligger gjerne i solen i timevis eller kjøper dyr selvbruning i håp om å oppnå litt farge og glød.
Hvis du planlegger å bli hjemme i ferien og ser at værmeldingen viser regn og grått vær, kan det også være fristende å finne andre løsninger for å oppnå sommerglød.
Mange opplever også at brunfargen forsvinner igjen i løpet av kort tid, og drømmer om en mer langvarig brunfarge.
Hvis du googler «solbrun hud», får du raskt informasjon om tilskudd av betakaroten. Influensere har i årevis reklamert for kosttilskuddet, som lover deg en solbrun og glødende hud.
Disse lovnadene er hovedgrunnen til at mange nordmenn med vinterbrek hud tar tilskudd av betakaroten; de ønsker å sikre seg en fin og langvarig brunfarge om sommeren.
Men hva er egentlig betakaroten, er det sunt og stemmer det at det gjør huden brunere?

Kan barn bruke solkrem for voksne - og omvendt?

Dyr brunfarge
- Tilskudd av betakaroten kan være sunt i små mengder, men du får i deg nok betakaroten ved å spise for eksempel 2-3 gulrøtter daglig, sier Caroline Strandhagen, som er hudlege ved Hudklinikken, til KK.
Betakaroten er et viktig fargestoff som finnes i mange planter og grønnsaker. Det tilhører en klasse antioksidanter som heter karotenoidene. Disse beskytter planter mot frie radikaler og gjør at de bedre kan samle opp sollys.
Dette fører til at både planter, grønnsaker og mennesker får en sterkere farge (gul/brun) når man tar betakaroten.

Lea skal på ferie alene for første gang: - Det sitter langt inne

Kan gi misfarging av huden
- Det er ikke behov for tilskudd av betakaroten hvis du får i deg et sunt, balansert kosthold med frukt og grønt. For høyt inntak av betakaroten over lengre tid kan gi misfarging av huden.
Det sier medisinsk ansvarlig lege i Maja.no, Andrea Birketvedt, til KK.
Studier viser også at tilskudd av betakaroten kan øke risiko for lungekreft hos røykere. Dette er fordi betakaroten har en motsatt effekt på cellene i lungenes overflate hos røykere.
- Betakaroten fra matvarer som frukt og grønnsaker utgjør ikke en slik risiko, men kan heller redusere risiko for ulike kreftformer, forklarer Birketvedt.
Et rimeligere og sunnere alternativ til betakaroten-tilskudd vil være å spise 1-2 gulrøtter hver dag.
- Det gir omtrent samme mengde som betakaroten fra kosttilskudd, forklarer legen.

5 kroppsdeler man ofte glemmer å smøre med solkrem

Hva er egentlig betakaroten?
Betakaroten er et pigment/fargestoff som produseres i planter og kan omdannes til A-vitamin (retinol) i kroppen. Du kan få betakaroten naturlig gjennom kostholdet ved å spise sterkt fargede frukt og grønnsaker, skriver maja.no.
Når du spiser frukt og grønnsaker, eller tar kosttilskudd av betakaroten, omdannes altså pigmentstoffet til vitamin A i kroppen.
Anbefalt daglig inntak av vitamin A er ca. 0,9 mg. Hvis du får i deg for mye vitamin A gjennom kostholdet vil kroppen kompensere ved å produsere mindre vitamin A, så det er liten fare for “overdose”.
Men ved kosttilskudd er det satt en øvre anbefalt grense på 4 mg betakaroten daglig.

Bruker du betakaroten?
Husk solkrem
. Det viktigste tiltaket før ferieturer og lange soldager er å beskytte huden med en god solfaktor, råder Birketvedt.
Ved tilskudd av tabletter med betakaroten kan huden få en oransjebrun farge, og du kan kanskje få en falsk trygghet mot solen fordi du ser brun ut.
- Fargen kommer av at betakaroten er et pigmentstoff, og når du spiser det i større mengder lagrer det seg i fettet i underhuden. Det er imidlertid ikke det samme som brunfargen du får når du soler deg. Du må altså passe på å smøre deg med solkrem da du ikke er beskyttet mot UV-stråling, forklarer Strandhagen.
Hvis du har svært ensidig kosthold og spiser lite frukt og grønnsaker, kan du ta tilskudd med betakaroten. Betakaroten omdannes som nevnt til vitamin A i kroppen, og vitamin A er jo viktig for synet og for vekst.
Du må imidlertid passe på å ikke ta for mye av dette når du er gravid, da det kan være skadelig for fosteret.

Herpes smitter bare når man har utbrudd, eller?
