Soling:

Lege om populært vitamintilskudd: - Kan gi misfarging av huden

Influensere har i årevis reklamert for betakaroten, som lover deg en solbrun og glødende hud. Men er det egentlig bra for huden?

TAR TID Å BLI BRUN: Mange av oss ligger timevis i solen om sommeren i håp om å bli kvitt den vinterbleke huden, men kan betakaroten være en lur snarvei til solbrun hud? FOTO: NTB
TAR TID Å BLI BRUN: Mange av oss ligger timevis i solen om sommeren i håp om å bli kvitt den vinterbleke huden, men kan betakaroten være en lur snarvei til solbrun hud? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Veldig mange nordmenn drømmer om å oppnå en solbrun og gyllen hudfarge om sommeren. Du ligger gjerne i solen i timevis eller kjøper dyr selvbruning i håp om å oppnå litt farge og glød.

Hvis du planlegger å bli hjemme i ferien og ser at værmeldingen viser regn og grått vær, kan det også være fristende å finne andre løsninger for å oppnå sommerglød.

Mange opplever også at brunfargen forsvinner igjen i løpet av kort tid, og drømmer om en mer langvarig brunfarge.

Hvis du googler «solbrun hud», får du raskt informasjon om tilskudd av betakaroten. Influensere har i årevis reklamert for kosttilskuddet, som lover deg en solbrun og glødende hud.

Disse lovnadene er hovedgrunnen til at mange nordmenn med vinterbrek hud tar tilskudd av betakaroten; de ønsker å sikre seg en fin og langvarig brunfarge om sommeren.

Men hva er egentlig betakaroten, er det sunt og stemmer det at det gjør huden brunere?

Dyr brunfarge

- Tilskudd av betakaroten kan være sunt i små mengder, men du får i deg nok betakaroten ved å spise for eksempel 2-3 gulrøtter daglig, sier Caroline Strandhagen, som er hudlege ved Hudklinikken, til KK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer