Medisiner fra apotek

Legemiddelmangel bekymrer: 400 000 tomhendt fra apoteket

Mangelen på legemidler bekymrer apotekbransjen, som sier konsekvensene er at pasienter må gå uten behandling i perioder - og at det medfører risiko for feildosering og ubehag.

MANGEL PÅ MEDISINER: Selv om apotekene som oftest kan levere ut de medisinene som pasientene kommer for å hente ut, må mange gå tomhendt hjem uten verken byttemedisin eller et alternativ. Foto: Apotekforeningen
MANGEL PÅ MEDISINER: Selv om apotekene som oftest kan levere ut de medisinene som pasientene kommer for å hente ut, må mange gå tomhendt hjem uten verken byttemedisin eller et alternativ. Foto: Apotekforeningen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Legemiddelmangel er fortsatt et problem for mange pasienter:

– Det er fortsatt en beskjeden, men bekymringsfull mangel på legemidler i Norge, sier Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

Dette kommer etter funnene i en kartleggingsstudie som ble gjennomført i et utvalg apotek vinteren 2022. Studien viser at apotekene ekspederer over 57 millioner legemiddelresepter i løpet av året og at i cirka 97 prosent av tilfellene får pasientene med seg legemiddelene de har resept på.

– Det viser at de aller færreste pasientene trenger å bekymre seg for legemiddelmangel, sier Tysnes.

Men det er altså likevel mange som må gå fra apoteket uten å få med seg legemiddelet de har resept på:

3,3 prosentene av pasientene fikk ikke med seg nøyaktig det legemiddelet som var foreskrevet på resepten. I omtrent halvparten av disse tilfellene kunne apoteket bestille legemiddelet for henting neste dag.

1,6 prosent av pasientene merker legemiddelmangelen: Ifølge Apotekforeningen tilsvarer dette rundt 1 million pasienter. En fjerdedel av disse ble henvist til et annet apotek som hadde legemiddelet på lager. En tredjedel fikk utlevert et alternativ til det som sto på resepten, for eksempel i andre pakningsstørrelser eller med utenlandske pakninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer