Legemiddelskader på sykehus øker

Pasientskader fra feil legemiddelbruk øker ved norske sykehus - og er en av de hyppigste årsakene til pasientskader. Apotekforeningen tror mange også skades av feil medisinbruk hjemme.

PASIENTSKADER: En av de største årsakene til pasientskader ved norske sykehus er legemiddelrelatert, ifølge en fersk rapport. Apotekforeningen tror dette også gjelder for medisinbruk i hjemmet. Foto: NTB/Shutterstock
PASIENTSKADER: En av de største årsakene til pasientskader ved norske sykehus er legemiddelrelatert, ifølge en fersk rapport. Apotekforeningen tror dette også gjelder for medisinbruk i hjemmet. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvert år skades mange pasienter på norske sykehus: En fersk rapport fra Helsedirektoratet viser at det oppsto en pasientskade ved 12,8 prosent av sykehusoppholdene i Norge i i 2021 (ved somatiske sykehus, som behandler kroppslige skader, ikke psykiatriske).

De fleste pasientskadene er knyttet til kirurgi, om man summerer alle kirurgirelaterte skader, og der er skadetrenden nedadgående.

Men sortert på skadetype, er legemiddelskader på topp, med nesten 20 prosent av pasientskadene - og trenden er økende.

- I 2021 var de hyppigste typene av pasientskader legemiddelrelatert skade, annen infeksjon, postoperativ sårinfeksjon og urinveisinfeksjon, ifølge Helsedirektoratets rapport.

- Mange skades også hjemme

Rapporten sier ikke noe om pasientskader utenom sykehus. Ifølge fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen finnes det ikke sikre tall for omfanget av legemiddelrelaterte skader blant hjemmeboende pasienter - men hun påpeker at mange skades også hjemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.