Paracetamol og smertestillende

Legemidlene vi bruker mest

Det er i aldersgruppen fra 70 år at flest får utlevert legemidler på resept. Samtidig er det paracetamol som er legemiddelet flest av oss bruker, viser en rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI).

PARACETAMOL: Det er ett legemiddel flest nordmenn bruker, nærmere bestemt paracetamol. Det betyr ikke at det er ufarlig, og mange er ikke klar over de mulige bivirkningene. Foto: Kristin Sørdal
PARACETAMOL: Det er ett legemiddel flest nordmenn bruker, nærmere bestemt paracetamol. Det betyr ikke at det er ufarlig, og mange er ikke klar over de mulige bivirkningene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den ferske rapporten Legemiddelforbruket i Norge 2016-2020 fra FHI viser både hvem som får utlevert mest medisiner på resept, og hvilke medisiner vi bruker mest av i Norge - både reseptfritt og på resept.

Rapporten viser at bruk av spesielt ett legemiddel er svært utbredt uavhengig av kjønn og alder, nærmere bestemt paracetamol. Samtidig skal man være forsiktig også med reseptfrie smertestillende legemidler, påpeker ekspertene.

Størst reseptbelagt medisinbruk blant 70+

Av den norske befolkningen fikk 70 prosent utlevert minst ett legemiddel på resept i 2020, 77 prosent av kvinnene og 63 prosent av mennene, skriver FHI. Hos personer over 70 år fikk rundt 90 prosent av individene utlevert et legemiddel på resept. Elin K. Bye, seniorforsker Avdeling for rusmidler og tobakk i Folkehelseinstituttet, har tidligere uttalt til Vi.no at hele to av tre blant de over 65 år bruker fem legemidler eller mer.

De to legemiddelgruppene som ifølge rapporten ble mest brukt blant begge kjønn i 2020 er legemidler med virkning på nervesystemet og legemidler som brukes for sykdommer i luftveiene. Samtidig er det ett spesifikt legemiddel som hadde klart flest brukere i Norge i 2020, nærmere bestemt paracetamol.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer