Epilepsi:

- Legen ga meg en dødsdom, men jeg ville jo ikke dø fra barna mine

Tobarnsmoren Cathrine Adriaenssens (39) slet med epilepsi i mange år. Da hun la hun om kostholdet fikk hun seg en kjempeoverraskelse.

EPILEPSI: Etter mange år med anfall er Cathrine i dag helt frisk, takket være et enkelt kostråd fra en dyktig lege. Foto: Privat
EPILEPSI: Etter mange år med anfall er Cathrine i dag helt frisk, takket være et enkelt kostråd fra en dyktig lege. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Allerede som åtteåring fikk Cathrine Adriaenssens (39) det første anfallet. Hun ble sendt til sykehuset for kontroll og CT av hjernen, men da de ikke fant noe ble hun bare sendt hjem igjen.

Det tok mange år før noen skjønte at hun var rammet av en alvorlig sykdom.

- Jeg gjorde mye rart uten å være mentalt til stede, nesten som jeg sov, og jeg husket ingenting etterpå. Én gang snakket jeg engelsk på skolen i timesvis, og de andre trodde at jeg prøvde å være morsom, men jeg hadde et anfall og husket ingenting etterpå, forteller Cathrine åpenhjertig til KK.

Likevel måtte hun vente i over 10 år før hun fikk en diagnose. Som 19-åring fikk hun tatt en EEG-måling som viste at hun hadde epilepsi.

- Jeg hadde slitt med anfall i så mange år uten å vite hva det var. Det var veldig skummelt, forteller hun.

Mange år senere var det et enkelt kostråd fra en dyktig lege som reddet livet hennes.

EPILEPSI: Cathrine måtte vente i over 10 år før hun fikk en diagnose. Foto: privat.
EPILEPSI: Cathrine måtte vente i over 10 år før hun fikk en diagnose. Foto: privat. Vis mer

- Legen sa at jeg kom til å dø

Etter Cathrine fikk diagnosen begynte hun på medisiner for å dempe krampene. Men etter en snowboard-ulykke i 2016 økte anfallene og epilepsien ble sterkere enn noen gang.

- Ingenting hjalp og jeg ble ikke frisk. Jeg hadde prøvd alt av medisiner men var fortsatt dårlig. Jeg ble sløvere og sløvere, og hadde flere og flere anfall. Etter hvert ble jeg liggende på sofaen og ble latere og fetere, forteller hun.

Cathrine har vært inn og ut av sykehuset mange ganger, men spesielt ett besøk gjorde enormt inntrykk.

- En sykehuslege sa at jeg kom til å dø, og at jeg var heldig hvis jeg overlevde lenge nok til å få uføretrygd. Jeg fikk med andre ord en dødsdom, for de klarte ikke stoppe anfallene. Jeg har jo to barn, mann og hus, og var absolutt ikke klar for å dø, forteller Cathrine.

LA OM KOSTHOLDET: Etter kun tre dager kjente jeg at tåken i hodet mitt lettet, og jeg følte meg mye bedre, sier Cathrine. Foto: privat.
LA OM KOSTHOLDET: Etter kun tre dager kjente jeg at tåken i hodet mitt lettet, og jeg følte meg mye bedre, sier Cathrine. Foto: privat. Vis mer

Kostholdet ble vendepunktet

I 2020 ble Cathrine henvist til Spesialsykehuset for epilepsi (SSE), der en lege som drev med forskning spurte om hun var interessert i å teste en ketodiett.

- Jeg tenkte at det ikke skadet å prøve. Jeg googlet og leste meg opp om keto, og så begynte jeg på egen hånd og la om kosten. Etter kun tre dager kjente jeg at tåken i hodet mitt lettet, og jeg følte meg mye bedre, sier Cathrine.

En ketodiett er en diett bestående av minimalt med karbohydrater, og tanken er at kroppen skal gå fra å forbrenne sukker til å forbrenne fett.

- Det gikk over all forventning, og jeg er veldig glad for at jeg la om kostholdet. Det har sannsynligvis reddet livet mitt, det er jeg helt overbevist om. For noen år siden klarte jeg ikke en gang å ta på meg skoene selv fordi jeg ikke hadde noen balanse. I dag er jeg frisk og klarer å jobbe, sier Cathrine, som i dag har jobb på MENY.

I tillegg til dietten er fysisk aktivitet viktig. Cathrine bruker yoga for å trene styrke, utholdenhet og balanse.

NY LIVSGLEDE: - For noen år siden klarte jeg ikke en gang å ta på meg skoene selv fordi jeg ikke hadde noen balanse. I dag er jeg frisk og klarer å jobbe, sier Cathrine. Foto: privat.
NY LIVSGLEDE: - For noen år siden klarte jeg ikke en gang å ta på meg skoene selv fordi jeg ikke hadde noen balanse. I dag er jeg frisk og klarer å jobbe, sier Cathrine. Foto: privat. Vis mer

Dette spiser hun

I starten trodde Cathrine at hun bare kunne spise egg og bacon til alle måltider, men i dag ser hun at hun kan ha et variert og nesten vanlig kosthold på ketodietten.

Det viktigste er å ikke spise mer enn 20 gram karbohydrater i løpet av en dag. Det blir derfor ofte lavkarbo-knekkebrød og majones til lunsj, men det er også mulig å spise "vanlige" middager.

- I dag hadde vi for eksempel fisk til middag. Da kokte jeg poteter til de andre og blomkål til meg selv. Det handler om enkle justeringer, sier hun.

For å inspirere andre legger Cathrine ut bilder og oppskrifter på maten hun lager på Instagram og Facebook. Kontoen heter Keto som medisin.

Historien til Cathrine ble først omtalt på forskning.no.

Dietten fungerer ikke for alle

Selv om dietten gjorde underverker for Cathrine, er det viktig å påpeke at det ikke hjelper alle som sliter med epilepsi.

- Det stemmer at ketodietten kan hjelpe mot epilepsi, og det finnes mange forslag og teorier til hvordan dietten hjelper. Sannsynligvis er det flere mekanismer som virker sammen.

Det sier Magnhild Kverneland, som er klinisk ernæringsfysiolog PhD ved Spesialsykehuset for epilepsi, Oslo universitetssykehus, til KK.

Det finnes mange ulike teorier og forslag til hvorfor dietten hjelper.

- Til tross for at det foregår mye forskning på fagfeltet i hele verden, er det mye vi ikke vet, og dietten hjelper ikke på alle som forsøker å bruke den, forklarer Kverneland.

Det er dessuten en medisinsk behandling på linje med epilepsimedisiner, og hun anbefaler ikke at man starter på egen hånd.

Hvis du er i tvil bør du kontakte fastlegen din.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer