Legen mente Anne hadde angst. Viste seg å være sykdom i hjernen

Først etter tre måneder psykiatrisk sykehus, fikk hun riktig diagnose: Hun var verken utslitt eller hadde angst. Hun hadde epilepsi.

MISTOLKET: Den første legen Anne ble utredet hos, trodde hun hadde angst og var utslitt. Først ett år senere fikk hun vite at hun hadde en sykdom i hjernen. Foto: Ellen Jarli
MISTOLKET: Den første legen Anne ble utredet hos, trodde hun hadde angst og var utslitt. Først ett år senere fikk hun vite at hun hadde en sykdom i hjernen. Foto: Ellen Jarli Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– På sykehuset fikk jeg medisiner mot angst, men de gjorde jo bare anfallene verre, sier Anne Dilling (53) fra Sarpsborg.

La oss spole tida tilbake 14 år, til høsten 2005:

Anne er 39 år og nyutdannet førskolelærer. Hun jobber som avdelingsleder i en nystartet privat barnehage, og har to døtre på 10 og 14 år. Dagene er hektiske nok som det er. Så overtar familien barndomshjemmet til Annes ektemann og begynner å pusse opp.

I februar er Anne på besøk hos naboen da hun plutselig begynner å smatte. Hun vet det ikke selv, men dette er hennes første epileptiske anfall. Ingen kramper, bare denne smattingen som setter henne ut av samtalen og tedrikkingen.

Nå vet hun at fokale anfall, som det kalles, er like vanlig som generaliserte (med kramper), selv om det er det siste folk flest forbinder med epilepsi.

Da hun kommer til seg selv, sier hun at hun må gå. Men ikke vet hun hvor hjem er, og ikke gjenkjenner hun naboen hun er på besøk hos. Naboen ringer ektemannen til Anne som kommer og henter henne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.