Endometriose:

- Legen sa at det ikke er en bedre diagnose enn kreft

Ingas livmor, eggstokker, eggledere, øvre del av skjeden, tykktarm, tynntarm og endetarm var sammenvokst av endometriose.

ENDOMETRIOSE: Inga er kunstner, og dette er det første maleriet hun malte etter den første store operasjonen. Et bilde som viser noe av smerten. Foto: privat.
ENDOMETRIOSE: Inga er kunstner, og dette er det første maleriet hun malte etter den første store operasjonen. Et bilde som viser noe av smerten. Foto: privat. Vis mer
Publisert

Inga Dalsegg (48) jobber som kunstner og er en fargerik, kreativ, pratsom og energisk dame. De færreste vet er at hun i mange år har lengtet, grått og kjempet for å få et liv uten smerter.

- Den første gangen jeg kollapset av smerter i underlivet var våren 1992. Da gikk jeg på videregående og var hjemme hos foreldrene mine. Det var fint vær, vi skulle sitte ute og jeg bar ut et fat med mat. På vei ut kollapset jeg på plenen i intense smerter. Legen kom hjem til oss, klemte på magen og konkluderte fort med at det ikke var blindtarmbetennelse, forteller Inga til KK.

Legen sa at det antagelig var en betennelse et sted i underlivet. Kuren var en uke med antibiotika, og Inga fikk ingen henvisning til utredning.

På det tidspunktet hadde hun allerede slitt med underlivssmerter en stund, men hun ville ikke si noe til familie og venner fordi det opplevdes som flaut og tabu.

Kvinner kan som regel snakke sammen om det meste, men de færreste forteller detaljer om underlivet sitt eller hvor mye de blør under menstruasjonen. Derfor var det vanskelig for Inga å vite hva som var normalt og ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer