Ønsker abort:

- Legen sa jeg må være gravid til babyen dør i magen

Chloe Partridge fra Arizona fikk beskjed om at fosteret hennes ikke er levedyktig. Likevel får hun ikke abort. Nå går protesten hennes viralt.

MY BODY MY CHOICE: Bildet er tatt under en demonstrasjon 2. juli som følge av at dommen som sørget for kvinners rett til abort ble opphevet i høyesterett i USA. FOTO: NTB
MY BODY MY CHOICE: Bildet er tatt under en demonstrasjon 2. juli som følge av at dommen som sørget for kvinners rett til abort ble opphevet i høyesterett i USA. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Sommeren har vært preget av flere skjebnesvangre hendelser både her hjemme i Norge og rundt om i verden. En av de dramatiske hendelsene vi har vært vitne til, var da USAs høyesterett den 24. juni opphevet dommen Roe v. Wade som har ivaretatt kvinners rett til abort i nærmere 50 år.

Nå er det opp til hver enkelt delstat å avgjøre om abort skal være lovlig eller ikke.

Foreløpig er det 13 delstater som forbyr abort og gjør det nesten umulig å få gjennomført en – med umiddelbar virkning. Noen stater tillater abort med strenge retningslinjer, mens andre igjen er mer liberale.

Både enkeltkvinner og leger er frustrert over situasjonen. Flere deler sine historier, og noen har startet innsamlingsaksjoner for å få muligheten til å reise til andre delstater hvor abort er lovlig.

Delstatene som tillater abort, merker en økende belastning på helsetjenesten. De merker stor pågang fra kvinner fra andre delstater som blir sendt av legen eller reiser på eget initativ for å få gjennomført en lovlig abort.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

– Det er så viktig at folk ser andre perspektiver

Chloe Partridge er bosatt i Phoenix i Arizona, og er gravid i uke 25. Fire dager etter dommen ble opphevet, postet hun ultralydbilder av fosteret hun har i magen. I innlegget skriver hun at hun i uke 23 fikk beskjed om at fosteret ikke er levedyktig, og hun visste umiddelbart at hun ønsket en abort. Det mener hun er til hennes eget og fosterets beste.

Staten Arizona tillater ikke lenger kvinnen å ta abort. Selv med en baby i magen som lider og får anfall flere ganger om dagen, strider abort imot delstatens lover.

«Legen min ringte meg i dag og sa at jeg måtte forbli gravid til babyen dør i magen min eller dør etter at hun er født. Hva slags sykt land er det vi lever i hvor kvinner blir tvunget til å bære frem et lidende barn til det dør?» skriver hun frustrert.

Innlegget har gått viralt på Instagram og har nærmere 2,5 millioner likerklikk.

10 år gammel jente

Indiana er derimot en av delstatene hvor abort er tillatt. Fødselslege og gynekolog i Indianapolis, Caitlin Bernard, fortalte til lokalavisen i Cincinnati i Ohio at hun hadde fått en telefon fra en kollega i nabostaten. I Ohio forbys abort etter uke 6, men i Indiana er loven mer liberal.

Kollegaen i Ohio, som jobber som lege for misbrukte barn, hadde en pasient som var gravid i uke 7 – en jente på 10 år. Legen ønsket å sende jenta til søsterklinikken i Indiana for å gjennomføre en lovlig og trygg abort.

Enorm mengde forespørsler

Katie McHugh jobber også som gynekolog i Indiana, og hun opplever et voldsomt trykk på å utføre aborter. Fra 5–8 aborter daglig, estimerer hun at det nå har økt til 20 etter at det ble ulovlig i nabostatene.

McHugh fortalte den amerikanske avisen Enquirer at hun merket «en enorm mengde forespørsler» fra Ohio og Kentucky.

Har tatt ut søksmål

Flere abortklinikker i Ohio har tatt ut søksmål mot staten fordi de mener forbudet mot abort etter seks uker er grunnlovsstridig i delstaten. De argumenterer for at Ohios grunnlov gir større beskyttelse enn den amerikanske grunnloven når det gjelder personlige medisinske rettigheter.

«Alle mennesker fortjener retten til å bestemme over sin egen kropp og friheten til å velge medisinsk hjelp», skrev lederne ved abortklinikkene i søksmålet.

Har ikke råd til å reise til en annen delstat

Det kan være en stor og uforutsett utgift å reise til andre delstater for å ta abort, og flere innsamlingsaksjoner har spredt seg i sosiale medier i etterkant av abortforbudet i 13 delstater.

Chloe Partridge, er som nevnt gravid i uke 25, og har på sin side startet en innsamlingsaksjon for å kunne reise til en annen delstat og få gjennomført en abort. Målet var at pengene skulle dekke utgiftene knyttet til abort, fly og hotell, og målet har hun allerede nådd. De resterende pengene ønsker hun å gi videre til en annen kvinne i samme situasjon som trenger økonomisk støtte.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer