Leger mener nasjonal screening bør stoppes

Det nasjonale tarmscreeningprogrammet, som skal avdekke eventuell tarmkreft hos nordmenn tidlig, er i gang. Overlege og fastlege mener screeningsprgrammet kan påvirke helsa vår negativt.

HØY FOREKOMST I NORGE: Norge er i dag et av landene i verden med høyest forekomst av tarmkreft, ifølge Kreftregisteret. Mer enn 4000 nye tilfeller oppdages hvert år. Foto: NTB Shutterstock
HØY FOREKOMST I NORGE: Norge er i dag et av landene i verden med høyest forekomst av tarmkreft, ifølge Kreftregisteret. Mer enn 4000 nye tilfeller oppdages hvert år. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi.no har tidligere skrevet om at alle kvinner og menn som fyller 55 år i 2022 og har bostedsadresse i Norge, vil få tilsendt invitasjon om å delta i et nytt screeningprogram for tykk- og endetarmskreft, der Kreftregisteret har det administrative ansvaret.

Ifølge Kreftregisteret er tarmscreeningprogrammet nå i gang.

Dette er første gang et nasjonalt tarmscreeningsprogram innføres her til lands og målet er å fange opp eventuell tarmkreft tidlig. Kreftformen har gode prognoser når den oppdages på et tidlig stadium.

Deltakerne i screeningprogrammet tilbys å sende inn avføringsprøve som kan tas hjemme. Prøven undersøkes for blod, som kan være symptom på tarmkreft. Oppdages blod i prøven vil du få tilbud om videre undersøkelse med koloskopi og eventuell fjerning av polypper.

Negativt for helsa?

I en kronikk i Aftenposten tar Erlend Hassel, overlege ved St.Olavs hospital og fastlege Mari Holm til orde for å stoppe screeningprogrammet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer