Vått hår:

Legger du deg ofte med vått hår? Da bør du lese dette

Jøss, dette hadde vi ikke tenkt på!

KVELDSDUSJ: For mange kan det virke lettere å vaske håret på kvelden før leggetid, slik at det tørker gjennom natten. Det er dessverre ikke så lurt. Foto: NTB.
KVELDSDUSJ: For mange kan det virke lettere å vaske håret på kvelden før leggetid, slik at det tørker gjennom natten. Det er dessverre ikke så lurt. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Mange av oss synes det er deilig å ta en dusj eller et bad før leggetid. Kroppen slapper av, vannet fjerner sminke og stress fra en lang dag og du føler deg ren og klar for en god natts søvn.

Hvis du én av dem som elsker å dusje om kvelden, har du garantert lagt deg med vått hår noen ganger. Det er tross alt ikke så fristende å bruke tid på å føne håret før leggetid, og det tar alt for mye tid å lufttørke langt hår.

Du har kanskje hørt kjerrigråd om at du kan bli forkjølet hvis du legger deg med vått hår, men sannheten er at det kan føre til noe mye verre.

Vått hår kan nemlig gi et fristende miljø på puten din for bakterie- og soppvekst. Hvis du har opplevd at håret ditt lukter som mugg om morgenen, er det nok derfor. En tidligere studie fra University of Manchester oppdaget at det kan finnes opptil 16 typer sopp på puten din.

Slik soppvekst kan føre til kløe, flass og i verste fall hårtap, og det høres veldig lite fristende ut.

MISTER HÅRET: - Hvis det danner seg sopp på puten vil dette gå over til hår og hodebunn, som kan gi ubehag og håravfall, forklarer eksperten. Foto: NTB.
MISTER HÅRET: - Hvis det danner seg sopp på puten vil dette gå over til hår og hodebunn, som kan gi ubehag og håravfall, forklarer eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Sopp og hårtap

Vi som har langt og tykt hår bruker mye tid på å tørke det, og mange føler at de ikke har tid til å vaske og tørke håret om morgenen før jobb. Derfor kan det virke lettere å vaske håret på kvelden før leggetid, slik at det tørker gjennom natten.

- Dette er dessverre ikke så gunstig for hårkvaliteten og hodebunnen, og dessuten kan det bli en bakterievekst i sengen og på puten, som igjen kan føre til sopp.

Det sier Malene Stølen, som er gründer og eier av Meraki Studio og Nordic Room, og som tidligere har blitt norgesmester i frisørfaget, til KK.

Å legge seg med vått hår kan også gjøre at hodebunnen ikke trives.

- Du kan oppleve at hodebunnen begynner å klø eller at du får fortere fett hår. I verste fall vil det danne seg bakterier på puten som påvirker hodebunnen og hårveksten. Hvis det danner seg sopp på puten vil dette gå over til hår og hodebunn, som kan gi ubehag og håravfall, forklarer Stølen.

Hvis du allerede merker at noe ikke er helt som det skal med hodebunn, anbefaler hun å starte med en god behandling tilpasset problemer med hodebunn og håravfall.

SOPP OG MUGG: Du har kanskje opplevd å våkne om morgenen og kjenne at håret lukter som mugg? Vått hår på puten er nemlig et perfekt miljø hvor sopp og bakterier trives. Foto: NTB.
SOPP OG MUGG: Du har kanskje opplevd å våkne om morgenen og kjenne at håret lukter som mugg? Vått hår på puten er nemlig et perfekt miljø hvor sopp og bakterier trives. Foto: NTB. Vis mer

Kan føre til flass og slitasje

- Kjølig temperatur og høy luftighet kan føre til flassdannelse. Dersom hodebunn er fuktig over lengre tid kan det føre til sopp og bakterievekst, og det samme gjelder på pute og sengetøy.

Det sier Eirik Thorsen, som er kreativ leder i frisørkjeden Adam og Eva, til KK.

Fuktig hår om natten kan med andre ord føre til at du blir kald og får flassdannelse, og kan gi sopp både i hodebunn og på puten.

Ofte er det personer med veldig tykt hår som opplever disse utfordringene, fordi det tar lang tid før håret tørker naturlig inn mot hodebunnen.

- Håret er elastisk og kan strekke seg når det er vått. Hvis du har skjørt hår og ofte legger deg når det er vått, kan du også oppleve slitasje og at håret knekker, forklarer Thorsen.

Dersom du er en som lett fryser og blir kald, kan det å legge seg med vått hår også føre til at du fryser mer om natten.

- Mitt råd er å planlegge litt, slik at du vasker håret på et tidspunkt du kan føne det eller har tid til å la det lufttørke før du legger deg. For eksempel kan du vaske håret om morgenen, sier Thorsen.

FLASS I HODEBUNNEN: - Kjølig temperatur og høy luftighet kan føre til flassdannelse, sier eksperten. Foto: NTB.
FLASS I HODEBUNNEN: - Kjølig temperatur og høy luftighet kan føre til flassdannelse, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Vått hår tåler mindre

Når håret er vått blir hårstråene elastiske og dermed svært utsatt for slitasje.

Å bruke strikk i vått hår eller legge deg ned på puten slik at håret gnisser, vil føre til at håret knekker og kan bli svært krusete.

Frisøren anbefaler å alltid bruke et leave-in serum etter vask og føne etterpå. Har du krøller kan du bruke en diffuser på føneren for å bevare krøllene.

- En god hårføner er et must. Det er stor forskjell på kvaliteten på hårfønere. Noen kan gjøre håret tørt og frizzy, mens de gode kan få frem glans og gjøre håret skikkelig mykt og fint. En god hårføner vil altså minimere slitasje på håret og du vil bruke mindre tid på å tørke håret, tipser Stølen.

Rekker du ikke å føne, kan du la håret tørke fritt uten strikk. Husk også at en god hårbørste er viktig for å minimere slitasje.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer