Urininkontinens

«Lekker» det når du løper?

Urininkontinens er vanligere enn du tror, og svært mange norske kvinner sliter med dette.

LEKKASJE? Å lekke litt når du gjør noe anstrengende som å trene, nyse, hoste eller le er nok langt mer vanlig enn du tror.  Foto: Shutterstock / A. and I. Kruk
LEKKASJE? Å lekke litt når du gjør noe anstrengende som å trene, nyse, hoste eller le er nok langt mer vanlig enn du tror. Foto: Shutterstock / A. and I. Kruk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg lo så jeg nesten tissa på meg» er et velkjent uttrykk som mange av oss bruker, men det er ikke bare et uttrykk – det har mye rot i virkeligheten. Å lekke litt i blant er nok mer vanlig enn du tror. 

Kanskje skjer det når du nyser og hoster, kanskje når du ler eller blir skremt, eller kanskje det skjer når du er på trening og løper, hopper eller anstrenger deg på andre måter. For noen kan det også oppstå bare fordi de er tissatrengt.

Ifølge Siri Harket er dette slett ikke uvanlig. Hun er uroterapeut ved Barnepoliklinikken på Ullevål universitetssykehus og sykepleier med spesialkompetanse innen dysfunksjoner i de nedre urinveier.

– Når man lekker i slike situasjoner så skyldes det som regel anstrengelsesinkontinens, også kalt stressinkontinens, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Gjør du denne tørketabben?

Skyldes ofte slappe muskler

Stressinkontinens er altså lekkasje av urin i forbindelse med aktiviteter som øker trykket inne i bukhulen. Som regel er det snakk om at man lekker noen dråper, men det kan også forekomme litt større uhell.

– Det kommer av at trykket i urinrøret avtar med alderen fordi man får mindre østrogen i kroppen, og kvinner som har født kan få dårligere lukkemuskel og slappere muskulatur i bekkenbunnen, forklarer Harket. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer