Leppefillere:

Leppefillere: - Så ut til å sprekke når som helst

Svært mange tar fillere i leppene, men ikke alle er klar over risikoen de utsetter seg for. To kvinner forteller om sine skrekkopplevelser for å advare andre.

REAKSJON ETTER FILLER: Kristina Dorthea Skovly (31) opplevde marerittet da fillerbehandlingen ikke ble som forventet. Foto: Privat
REAKSJON ETTER FILLER: Kristina Dorthea Skovly (31) opplevde marerittet da fillerbehandlingen ikke ble som forventet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Å fikse litt på utseendet sitt har blitt svært vanlig her til lands, og det er mange forskjellige klinikker som tilbyr blant annet filler- og botoxbehandling. Problemet er at behandling med filler-injeksjoner er svært dårlig regulert, noe som betyr at nesten hvem som helst kan utføre behandlingen.

Kristina Dorthea Skovly (31) hadde fylt leppene med Restylane i flere år hos samme behandler, uten å få komplikasjoner. En gang hun ønsket å fylle, hadde ikke behandleren ledig time, så hun valgte å prøve en annen klinikk.

LITE RESERACH: Kristina fikk komplikasjoner etter å ha fylt leppene ved en klinikk hun ikke hadde undersøkt grundig. Foto: Privat
LITE RESERACH: Kristina fikk komplikasjoner etter å ha fylt leppene ved en klinikk hun ikke hadde undersøkt grundig. Foto: Privat Vis mer

- Jeg hadde ikke gjort noe særlig research i forkant, innrømmer hun.

Valget falt på en klinikk Kristina tilfeldigvis hadde passert flere ganger. Hun tok kontakt, og fikk time raskt. Klinikken så ryddig og ordentlig ut. Det var først da behandlingen satte i gang, at hun ble skeptisk.

- Min faste behandler bruker vanligvis en halvtime på hele behandlingen, hvor vi snakker sammen, hun smører på bedøvelseskrem, og så spør hun om ønskene mine. Ved denne klinikken tok det alt i alt fem minutter. Det gikk så fort, og behandleren masserte ikke leppene etterpå, slik man vanligvis skal. Jeg fikk en dårlig følelse allerede da.

Kristina forklarer at hun vanligvis brukte Restylane, men behandleren hadde ikke det, og brukte noe annet istedenfor. Hun fylte 1 milliliter, og Kristina minnes at det kostet litt over 3000 kroner – altså en ganske standard pris i Oslo.

Fikk store sår under leppa

De neste dagene var Kristinas lepper veldig hovne, men hun vet at det ikke er unormalt, og tenkte ikke mer over det. Etter hvert fikk hun mange klumper i leppene, noe som også vanligvis går vekk av seg selv.

I underkant av en uke etter behandlingen reiste Kristina til Hemsedal, og da begynte den ene siden av leppa å bli svært hoven.

- Da jeg løftet på leppa så jeg at det var masse sår under der. Jeg hadde også en svær klump med hvitaktig væske, som så ut til å sprekke når som helst – det var kun dekket av tynn hud. Det var fryktelig vondt.

HOVEN: Slik så leppa til Kristina ut cirka en uke etter at hun tok fillere i leppene. Bak helvelsen hadde hun flere sår. Foto: Privat
HOVEN: Slik så leppa til Kristina ut cirka en uke etter at hun tok fillere i leppene. Bak helvelsen hadde hun flere sår. Foto: Privat Vis mer

Kristina smurte på med krem for å holde leppene fuktige, i redsel for at de skulle sprekke opp. Hun ringte sin faste behandler, og ble bedt om å komme så fort hun var hjemme fra Hemsedal-turen.

- Jeg turte ikke å kontakte klinikken jeg hadde vært hos – jeg var redd de bare skulle gjøre vondt verre. Det føltes mye tryggere å gå til min faste behandler, som jeg vet er profesjonell og dyktig. Hun sprøytet inn stoffet som fjerner filleren, og klemte ut filleren. Det var utrolig vondt, men det var den eneste løsningen.

- Hva sa den faste behandleren din om jobben som var utført ved den andre klinikken?

- Hun sa at filleren var satt feil, og at den var plassert alt for langt ut på leppene. Når det skjer, prøver kroppen å kvitte seg med det, fordi stoffet er ukjent for kroppen. Hadde jeg ikke fått hjelp raskt, kunne hele leppa ha sprukket. Det så veldig stygt ut, og jeg er veldig glad for at det ordnet seg, sier Kristina.

Dette skjedde våren 2016. Det tok lang tid før Kristina turte å fikse på leppene igjen.

- Jeg så litt rar ut i noen uker etter at filleren ble fjernet, og jeg var ganske skremt av hele opplevelsen lenge. Det tok to år før jeg turte å ta leppefillere igjen. Jeg gikk til den faste behandleren min, og da gikk det helt fint. Jeg har ikke tatt filler igjen etter det.

Resultatet ble ikke som ønsket

Anine Hage (23) gikk til en klinikk for å ta Restylane i leppene da hun var 18 år gammel. Hun valgte en behandler som hadde autorisasjon, men resultatet ble ikke slik hun hadde forventet.

- Filleren forsvant fort, så jeg var tilbake flere ganger i løpet av få måneder for å fylle mer. Etter hvert fikk jeg noe som så ut som en pute på leppa – det var ikke en hard klump som noen opplever å få, den var myk.

Anine forteller at hun var der rundt fem ganger, fylte én milliliter hver gang, og betalte 2990 kroner under hvert besøk. Da hun gikk tilbake for at de skulle se på «puta», hadde kvinnen som utførte behandlingene hentet inn en lege, som var spesialist på området.

- Ingen av dem visste hvorfor jeg hadde fått denne puta. Det ble bestemt at jeg skulle fjerne alt, uten noe som helst bedøvelse. Det var ekstremt vondt, og jeg fikk smerter i tannkjøttet og tennene til slutt.

Behandleren sprøytet inn stoffet som fjerner filleren, og Anine ble bedt om å komme tilbake etter tre uker. Hun forklarer at hun ble tilbudt 200 kroner i avslag ved ny behandling. Hun gikk aldri tilbake til klinikken.

- Nå har jeg noe som ser ut som lange klumper under leppa, og noe av «puta» er der fortsatt. Leppene mine var finere før jeg begynte med disse behandlingene, sier hun, og tilføyer:

- Jeg spurte om å få pengene tilbake ettersom jeg hadde brukt så mye penger på noe som ikke ga resultat, men det ønsket de ikke. Jeg synes det er utrolig uprofesjonelt.

IKKE ØNSKET RESULTAT: Anine fikk flere avlange, myke klumper etter filler-behandling. Foto: Privat
IKKE ØNSKET RESULTAT: Anine fikk flere avlange, myke klumper etter filler-behandling. Foto: Privat Vis mer

Har fortsatt plager

I et håp om å redde leppene sine, dro Anine til en annen behandler for en konsultasjon. Han mente at han ikke kunne fikse det.

- Det er veldig trist at det ble sånn. Jeg tenker på disse klumpene daglig, og kjenner dem godt. Jeg håper jeg finner noen som kan fikse det, men da må jeg vite at behandleren virkelig har peiling. Jeg vil råde andre til å være forsiktige med hvem de velger å gå til av behandlere.

KK har vært i kontakt med klinikken Anine fikk behandling hos. De forteller om behandlingen hun fikk for å løse opp stoffet, hvor det ble brukt Hyalase, og at hun ble bedt om å komme tilbake for å fylle på nytt. Ettersom hun ikke kom tilbake trodde de at alt var i orden.

Samtidig hevder de at kunder som ikke er fornøyd, får gratis behandling slik at de kan rette opp.

Anine mener at det ikke stemmer, og at hun ikke ble tilbudt gratis behandling etter at filleren var fjernet.

- Jeg synes det er veldig synd at de fremstiller det som at de ønsket å rette opp igjen gratis, da jeg ble fortalt at de ikke gjorde det.

Ønsker nytt lovverk

Karim Sayed er allmennlege og medisinsk ansvarlig hos Senzie Akademiet. Han er også i styret til NORFEM (Norsk forening for kvalitet i estetisk medisin), hvor de jobber for strengere etiske retningslinjer, slik at ikke hvem som helst kan utføre kosmetiske behandlinger.

KRITISK TIL MANGE AV AKTØRENE: Allmennlege og lektor, Karim Sayed. Foto: Privat
KRITISK TIL MANGE AV AKTØRENE: Allmennlege og lektor, Karim Sayed. Foto: Privat Vis mer

- Stortinget har vedtatt at det vil komme et nytt lovverk som skal regulere injeksjonsbehandlinger. Vi håper det vil bety at kun leger, sykepleiere og tannleger kan utføre slike behandlinger, og at det vil kreve tilleggskompetanse, sier Sayed.

Per Aubrey B. Tenden, seniorrådgiver ved Kommunikasjonsenheten, Helse- og omsorgsdepartementet, forteller om status i dag:

- Helse- og omsorgsdepartementet arbeider med oppfølging av anmodningsvedtak fra Stortinget om å vurdere regelverksendringer for å motvirke kroppspress, inkludert såkalte injeksjonsbehandlinger. Departementet tar sikte på å sende ut et høringsnotat om dette i løpet av kort tid.

Mange unge lar seg friste

Det er spesielt mange unge kvinner som lar seg friste av slike fillerbehandlinger, og da kan det være fristende å velge en klinikk som tilbyr lav pris, fremfor en klinikk som har behandlere med erfaring og autorisasjon. Dersom behandlingen ikke gjøres riktig, vil risikoen for komplikasjoner øke.

– Når du stikker en nål i huden, i en viss dybde, er det fare for komplikasjoner. Pasienten kan få en infeksjon dersom injeksjonen settes feil, på feil område, eller om produktet er dårlig. Det er også noen som får en innkapsling. Infeksjoner kan oppstå i uker eller måneder etter behandlingen, sier Sayed.

Sayed understreker at disse behandlingene krever riktig teknikk og god forståelse for anatomi. Dersom fillere injiseres rett inn i en blodåre, kan det føre til nekrose av huden, og i verste fall blindhet, selv om blindhet aldri har skjedd i Norge.

– Det er ikke alle som har tilstrekkelig opplæring, medisinsk-faglig forståelse eller nødvendig utstyr. Dermed kan ikke alvorlige komplikasjoner behandles, noe som er direkte farlig.

Useriøse aktører har vært et stort problem de siste årene, men nå tror Sayed at det er færre, og han mener det er to mulige årsaker til det:

- Det ene er at forbrukere nå er mer kjent med at disse behandlingene kan gi komplikasjoner og er nøye når de velger behandler, og det andre er at flere av de ufaglærte aktørene selv har forstått at de ikke har den nødvendige kompetansen til å utføre disse behandlingene. De fleste ønsker jo ikke å skade andre, og derfor velger å la være. Selvfølgelig er det mulig at det ikke er færre, men at de er mindre synlige, men mitt innrykk er at det er færre.

Sjelden alvorlige komplikasjoner

Mindre komplikasjoner er ikke uvanlig, men det er sjelden personer får alvorlige komplikasjoner av fillere.

- Som lege med ekstra interesse for komplikasjoner blir jeg kontaktet om nettopp dette relativt ofte. Heldigvis er det få komplikasjoner som er alvorlige, og med riktig behandling vil vanligvis de alvorlige komplikasjonene løses.

Sayed forklarer at problemstillingen Anine havnet i, er noe de fleste behandlere og klinikker kan komme opp i.

- Jeg vet at Forbrukerrådet er opptatt av dette, da pasientene/forbrukerne lett kan falle mellom to (eller flere) stoler. Som behandler er det viktig å gi realistiske forventinger, og dersom resultatet ikke blir optimalt, bør man finne en løsning for pasienten.

Sayed har sett på bildene av Anine, men det er ikke enkelt å si hva det kan være.

- Det kan være såkalte granulomer, altså innkapslet produkt med betennelse, men de pleier oftest å være harde. Det er noen som får slike «sene kuler», på grunn av en infeksjon (noe som kalles biofilm). Det kan også være at det har dannet seg litt arrvev der.

Må kunne rette opp feil

Amila Hotic Sunde er kosmetisk dermatologisk sykepleier, og eier av NEA Skin Clinic. Hun forteller at hun ser mye rart blant pasientene som kommer til klinikken.

- Dette er jobber utført av både autoriserte og ikke-autoriserte behandlere. En stor del av ansvaret ligger i å rette opp dersom du har gjort noe galt, eller henvise til noen som har riktig kompetanse. Mitt inntrykk er at fillere i leppene er det folk som oftest ikke er fornøyd med, og mange tør ikke å gå tilbake til klinikken de fikk behandling ved, sier Sunde, og tilføyer:

- Seriøse behandlere vil helst ikke røre i lepper noen andre har lagt filler i, særlig om man ikke vet hva slags filler som er brukt – dette på grunn av eventuelle komplikasjoner. Ofte har det blitt fylt for mye, slik at filleren kommer utenfor leppekanten, eller at det har samlet seg klumper nederst mot våtkanten.

ADVARER: Amila Hotic Sunde advarer mot å ta fillere ved klinikker som presser ned prisene eller prøver å få kunden til å sprøyte inn mer enn 1 milliliter. Foto: Privat
ADVARER: Amila Hotic Sunde advarer mot å ta fillere ved klinikker som presser ned prisene eller prøver å få kunden til å sprøyte inn mer enn 1 milliliter. Foto: Privat Vis mer

Sunde forteller at en del behandlere presser prisen ned, eller forsøker å sette injeksjoner med større volum.

- Istedenfor å betale 3700 kroner for én milliliter Restylane og få naturlige lepper, er det noen som går til klinikker som tilbyr diverse andre fillermerker til 2500 kroner for én milliliter, men overtales til å ta to milliliter istedenfor. Resultatet blir overfylte lepper, hvor filleren renner ut til sidene, og resultatet blir deretter.

Sunde understreker at prisene varierer ut ifra hvor i landet man er. Behandlere i Oslo opererer ofte med høyere priser enn i andre byer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer