Solbrent på leppene:

– Leppene blir enda lettere brent når du bruker dette

Det er fult mulig å pådra seg både akutt og kronisk solskade på leppene. Og en fuktighetsgivende leppepomade kan faktisk gjøre vondt verre.

IKKE GLEM LEPPENE: Det er viktig at du beskytter leppene når du skal ut i sola. FOTO: NTB
IKKE GLEM LEPPENE: Det er viktig at du beskytter leppene når du skal ut i sola. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi er alle klar over viktigheten av å beskytte huden i sola. Men det er noen kroppsdeler de fleste av oss glemmer å smøre med solkrem, og leppene er ofte blant disse. For ja, du kan bli solbrent og få solskader på leppene.

Karim Sayed, lektor og medisinsk ansvarlig ved Universitetet i Sørøst-Norge, Fakultet for Helsevitenskap, har tidligere forklart KKs lesere hva som kan skje hvis vi glemmer å smøre leppene:

– Det er lite beskyttende melanin (fargestoff) på huden på leppene og de er veldig eksponerte, så det er høy risiko for solskade.

– Solbrente lepper vil være røde, hovne, ofte tørre og brennende/vonde. Små, væskefylte blemmer kan også forekomme ved moderat aller alvorlig solskade. Huden på leppene kan også splittes med eller uten blødning, og den kan også flasse, uttalte Sayed den gang.

UNNGÅ SOLFORBRENNING: Riktig pleie av leppene reduserer faren for forbrenninger. FOTO: NTB
UNNGÅ SOLFORBRENNING: Riktig pleie av leppene reduserer faren for forbrenninger. FOTO: NTB Vis mer

Verdt å forebygge solskade på leppene

Dag Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus, forklarer at det definitivt går an å pådra seg både akutt solskade (altså solforbrenning) og kronisk solskade på leppene. Den anatomiske oppbyggingen av leppene er stort sett som i annen hud, påpeker han.

Kronisk solskade er et potensielt forstadium til hudkreft/epitelkreft på leppene, og absolutt verdt å forebygge, understreker Sollesnes Holsen. Derfor bør du bruke egen solbeskyttelse på leppene:

- Det finnes egne leppepomader med solfaktor (i hvert fall opptil SF30) som er ment til bruk på lepperødt, og som egner seg til dette både når det gjelder kosmetiske egenskaper, evne til å virke over tid, samt mer praktiske egenskaper som god smak.

Kan forebygge utbrudd av forkjølelsessår

Fagrådgiver i Apotek 1, Mia Meland, sier til KK at leppene er like utsatt for å bli solbrent som resten av ansiktet.

- Huden på leppene trenger ekstra pleie, og har man tørre lepper vil en solstift til leppene gi ekstra fuktighet og pleie. Bruk høy beskyttelse på leppene. Solfaktor 30 eller høyere anbefales. Husk å gjenta påføringen regelmessig så lenge man er i sola.

Hun forteller at solbeskyttelse på leppene også kan forebygge utbrudd av forkjølelsessår (herpes labialis) på leppene hos de som er utsatt for det, ettersom det kan trigges av sola.

Og husk at en vanlig leppepomade eller leppestift ikke vil gi deg beskyttelse fra sola - snarere tvert imot:

– Fuktige lepper uten SPF blir faktisk enda lettere brent siden UV-stråler penetrerer lettere, har Karim Sayed tidligere sagt til KK.

Dette gjør du hvis du blir brent

Hvis du tilbringer mye tid ute i sola, er det viktig at du pleier leppene riktig.

- Tidligere var det vanlig å smøre leppene med sinksalve eller sinkpasta for å unngå solforbrenning, men dette er en metode som er gått ut på dato, forteller Sollesnes Holsen.

Han minner om at når man har vært mye ute i solen, krever leppene også rikelig bruk av vanlig leppepomade resten av dagen.

- Skulle du likevel være uheldig å pådra deg en akutt solforbrenning, kan leppene smøres med et tynt lag Hydrokortison-krem morgen og kveld i opptil et par dager, råder han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer