Solbrent på leppene:

– Leppene blir enda lettere brent når du bruker dette

Det er fult mulig å pådra seg både akutt og kronisk solskade på leppene. Og en fuktighetsgivende leppepomade kan faktisk gjøre vondt verre.

IKKE GLEM LEPPENE: Det er viktig at du beskytter leppene når du skal ut i sola. FOTO: NTB
IKKE GLEM LEPPENE: Det er viktig at du beskytter leppene når du skal ut i sola. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi er alle klar over viktigheten av å beskytte huden i sola. Men det er noen kroppsdeler de fleste av oss glemmer å smøre med solkrem, og leppene er ofte blant disse. For ja, du kan bli solbrent og få solskader på leppene.

Karim Sayed, lektor og medisinsk ansvarlig ved Universitetet i Sørøst-Norge, Fakultet for Helsevitenskap, har tidligere forklart KKs lesere hva som kan skje hvis vi glemmer å smøre leppene:

– Det er lite beskyttende melanin (fargestoff) på huden på leppene og de er veldig eksponerte, så det er høy risiko for solskade.

– Solbrente lepper vil være røde, hovne, ofte tørre og brennende/vonde. Små, væskefylte blemmer kan også forekomme ved moderat aller alvorlig solskade. Huden på leppene kan også splittes med eller uten blødning, og den kan også flasse, uttalte Sayed den gang.

Verdt å forebygge solskade på leppene

Dag Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus, forklarer at det definitivt går an å pådra seg både akutt solskade (altså solforbrenning) og kronisk solskade på leppene. Den anatomiske oppbyggingen av leppene er stort sett som i annen hud, påpeker han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer