Leppepomade:

Leppepomade - er det mulig å bli avhengig?

Kjenner du panikken bre seg når du ikke finner favoritten i veska? Dette sier ekspertene om «avhengigheten».

AVHENGIG AV LEPPEPOMADE: Trodde du man kunne bli avhengig av leppepomade? Da må du tro om igjen. Foto: Shutterstock / Image Point Fr
AVHENGIG AV LEPPEPOMADE: Trodde du man kunne bli avhengig av leppepomade? Da må du tro om igjen. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer
Publisert

Har du en leppepomade liggende i hvert eneste rom, veske og plagg? Kjenner du panikken snike seg innpå dersom du har glemt den igjen og ikke har mulighet til å kjøpe en ny?

Du kan slappe helt av – du er likevel ikke avhengig av leppepomaden din! Det skal nemlig litt til mer til for at man skal kunne kalle seg avhengig av noe.

- Avhengighet er en tilstand med både fysiske og psykologiske elementer. Dette er den kliniske forståelsen av avhengighet, sånn vi bruker begrepet når vi behandler, forteller Jørgen Gustav Bramness, professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning, og legger til:

- Men så er det en folkelig forståelse av avhengighetsbegrepet som: Jeg er helt avhengig av sjokolade, jeg er helt avhengig av typen eller jeg er helt avhengig av trening. Og det er jo en helt legitim måte å bruke begrepet på, men det å være avhengig av leppepomade faller nok mer under det folkelige begrepet.

LES OGSÅ: 6 av verdens rareste avhengigheter

«Avhengig» av re-applikasjon

- Det er nettopp behovet for å tilføre leppene ekstra fukt som ofte blir regnet som «leppepomadeavhengighet», forteller Rolah Osman, hudekspert og kosmetisk lege på BeWell klinikken i Stavanger og forfatter av boken «Frisk Hud».

- Om det er mulig å bli avhengig av leppepomade er et spørsmål mange lurer på. Noen ganger kan man utvikle intoleranser mot ingrediensene i leppeprodukter som kan medføre tørrhet og dermed også et økt behov for re-applikasjon. På sikt vil dette bare gjøre ting verre, sier Osman.

Tidligere har eksperter uttalt til KK.no at huden på leppene i tillegg til å være tynn, ikke produserer fettstoffer – noe som gjør dem mer utsatt for uttørring. Og at det ofte er derfor man får en overbevisning om at man må tilføre mer fuktighet på leppene.

Men over-applikasjon, spesielt med produkter med uttørkende ingredienser, vil i lengden kunne gjøre deg avhengig, i folkelig forstand, og føre til mer irriterte lepper.

- Irritasjonen vil som regel avta kort tid etter at man har sluttet med leppepomaden, men ved vedvarende bruk kan man ende opp med tørrere og mer ømfintlige lepper enn man hadde til å begynne med. Okkluderende ingredienser i leppepomaden kan også stoppe til porer rundt munn, slik at man får flere svarte prikker og kviser i dette området, sier Osman.

LES OGSÅ: Få myke, sprekkfrie lepper på 1-2-3

LEPPER UTSATT: Visste du at leppene i tillegg til å ha tynn hud ikke produserer fett? Dette gjør dem mer utsatte for uttørking. Foto: Shutterstock / Image Point Fr
LEPPER UTSATT: Visste du at leppene i tillegg til å ha tynn hud ikke produserer fett? Dette gjør dem mer utsatte for uttørking. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer

Hvilke ingredienser er det som kan gjøre oss at vi får behov for å påføre mer og mer?

- Ingredienser som kan gi irritasjon er mange. Vanlige typer er Phenol, syrer som Salicylsyre, botaniske ingredienser som Camphor eller oljer fra diverse planter. Kjemiske solfiltere i leppepomader kan også virke irriterende. Inneholder leppepomaden din en ingrediens som gir irritasjon vil de fuktgivende ingrediensene ikke kunne virke.

Hva anbefaler du at man gjør dersom man er «avhengig»?

- Jeg ville sluttet en periode. Om problemet ikke løser seg av seg selv kan man bruke rene salver som inneholder Petrolatum uten andre tilsettinger, som for eksempel ren Vaselin.

LES OGSÅ: Tabben som gir rynkete lepper

Hovedkrav for avhengighet

Det har vært mye snakk om det er mulig å bli avhengig av leppepomader opp gjennom årene. Vi har blant annet tidligere skrevet om «leppepomadeavhengige», og Kevin Cossman som stiftet Lip Balm Anonymous – en organisasjon som skal hjelpe personer med et sykelig forhold til leppepomader.

Men Bramness forklarer at det skal en del til for at man skal kunne kalle seg selv avhengig i klinisk forstand, og at det blant annet stilles tre hovedkrav til avhengighet, men at leppepomade neppe oppfyller disse kravene.

- Vi setter gjerne opp tre hovedkrav for avhengighet. Det ene er at det skal være en fysisk avhengighet. Det opplever man enten ved at man får mindre nytte av samme dose eller at man øker dosen for å få samme effekt. Man opplever det også gjennom abstinenter hvis man slutter.

LES OGSÅ: F-faktoren som øker risikoen for å bli avhengig

IKKE AVHENGIGHET: Professor ved ... Jørgen Gustav Bramness, forteller at det skal mer til enn bare behovet for å påføre leppepomade for at man skal kunne kalle seg avhengig. Foto: Marte G. Bramness
IKKE AVHENGIGHET: Professor ved ... Jørgen Gustav Bramness, forteller at det skal mer til enn bare behovet for å påføre leppepomade for at man skal kunne kalle seg avhengig. Foto: Marte G. Bramness Vis mer

- Men er det mulig at man kan oppleve samme avhengighetsfølelse av leppepomade?

- Ja, hvis man strekker avhengighetsbegrepet så kan man bli avhengig av å vaske håret hver dag for eksempel. I slike tilfeller vil man tørke ut hodebunnen og kroppen vil sette i gang å produsere fett alt den orker. Sånn sett så forsøker kroppen å yerge seg mot ethvert «angrep» den blir utsatt for. Men det er likevel ikke nok med denne tolereanseutviklingen for å få en klinisk avhengighets diagnose. Da må man også oppfylle to andre elementer, sier Bramness og fortsetter:

- Man må sette til side andre aktiviteter i livet, til fordel for denne aktiviteten. Og man fortsetter med aktiviteten til tross for at den har opplagte skadelige konsekvenser som man vet om. Disse to tingene tror jeg ikke man kan, selv om med største velvilje, si at leppepomade fører med seg.

LES OGSÅ: - Sjokolade var som rus og jeg var avhengig

Mer et oppheng enn en avhengighet

Likevel forteller Bramness at «avhengighetstanken» – at man har en oppfatning at man er avhengig av noe – ikke er uvanlig, og at det ofte kan være vanskelig å forstå at man faktisk kan leve uten, når man først har overbevist seg selv.

- De som bruker mye leppepomade uavhengig av årsak, må vite at det er mange mennesker i verden som lever helt normale liv uten å bruke leppepomade en eneste gang. Det kan være vanskelig å fatte. Like vanskelig som å fatte at folk kan leve lykkelig uten sminke, uten en bestemt kroppsvekt eller uten de nyeste Levisbuksene. Folk henger seg opp i alt mulig og dette med leppepomade er mer et slikt oppheng enn en avhengighet. Det er ting som folk nesten ikke tror at man kan leve uten, sier Bramness med et smil.

Han forteller at denne overbevisningen om at man ikke klarer seg uten noe er et kjent psykologisk fenomen, men at er å innskrenke sine muligheter langt utover det som er rimelig.

- Folk klarer seg uten det aller meste. Det er få ting vi mennesker virkelig må ha. Men man skal ikke se bort i fra at hvis man stadig påfører huden fuktighetskrem, så vil den produsere mindre og mindre selv. Og da kan det være at man sånn sett utvikler et behov for tilføre fuktighet fordi hudens egen fettproduksjon minkes.

LES OGSÅ: Derfor sprekker leppene nå

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer