«Lett» vinkonsum kobles til økt hjerterisiko

Selv «mindre» mengder vin medfører økt risiko for hjerteflimmer, ifølge en ny studie. Eksperter advarer mot å tro på en trygg maksgrense for alkoholforbruk.

HJERTESYKDOM: Forskerne ble overrasket over at et så lavt alkoholforbruk som fem små glass i uka øker risikoen for å utvikle hjerteflimmer, med 20 prosent. Hjerteflimmer øker risikoen for hjerneslag og hjertesvikt. Foto: NTB/Shutterstock
HJERTESYKDOM: Forskerne ble overrasket over at et så lavt alkoholforbruk som fem små glass i uka øker risikoen for å utvikle hjerteflimmer, med 20 prosent. Hjerteflimmer øker risikoen for hjerneslag og hjertesvikt. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er Umeå universitet i Sverige som har gjennomført den nye studien. At alkoholforbruk kan kobles til økt risiko for hjerte- og karsykdom, er i og for seg ikke noe nytt.

Men det som denne nye studien nå avslører, er at selv det som kan betegnes som et «lett» alkoholforbruk kan øke risikoen for hjertesykdom:

Forskerne fant at knapt fem glass vin per uke øker risikoen for å rammes av hjerteflimmer.

- Tidligere studier har vist økt risiko ved høyere inntak. Men vi har funnet at alkoholforbruk har sammenheng med økt risiko allerede på dette nivået, sier Cecilia Johansson til svt.se. Johansson er doktorand og spesialist i indremedisin, og har skrevet avhandlingen.

– Det mest overraskende er at det er en økt risiko for menn - men ikke hos kvinner - allerede på dette nivået av alkoholforbruk, legger hun til.

Også den norske forskeren Siv Skarstein ved OsloMet har pekt på risikoen for helseproblemer selv ved lavt alkoholforbruk:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.