Stress

- Lev det livet du har lyst til nå, du vet aldri hvor lenge det varer

Enkelte ting i livet får man ikke gjort noe med, resten gjelder det å se positivt på!

LEV LIVET: Drømmer du om dette? Så go for it!  Foto: Shutterstock / Vladyslav Starozhylov
LEV LIVET: Drømmer du om dette? Så go for it! Foto: Shutterstock / Vladyslav Starozhylov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å leve opp til andres, og ikke minst våre egne, forventninger er ikke alltid like lett. Hverdagen krever at vi skal være effektive ansatte, omtenksomme mødre, sexy kjærester, gode venninner og gjerne flinke på kjøkkenet og aktive på trening. Det svake kjønn, sier du? -  «I think not».

Mange lever med et enormt press hver dag og har gjerne både egne og andres problemer på sine skuldre.

- Flere føler at de ikke når opp til den standarden de tror at andre har. Det er veldig slitsomt og kan skape dårlig samvittighet. De blir aldri bra nok. Det gjelder både forventninger til jobb og til hva man skal få til som mann eller kone. Kombinasjonen gjør at man ofte blir et ja-menneske og konstant føler at man henger bakpå, sier psykolog Gunvor Marie Dyrdal som har en doktorgrad i positiv psykologi.

LES OGSÅ: Slik blir du mindre stresset

Endre tankemønster

Perfeksjonsjag er noe mange kvinner kjenner seg igjen i og som gjør oss stresset og slitne i hverdagen. Coach Torill Andersen mener at man ved å endre sin egen tankegang kan få det bedre med seg selv.

- Folk kan skape stressende tanker om hva som helst. Det å være god nok og tidspress er noe de fleste kjenner seg igjen i, sier Andersen til KK.no.

BLI KVITT STRESS: Langvarig stress kan svekke imunforsvaret og gå utover helsen. Likevel er det mange som ignorerer tegn på at de er i ferd med å bli utbrent.  Foto: Aurelio - Fotolia
BLI KVITT STRESS: Langvarig stress kan svekke imunforsvaret og gå utover helsen. Likevel er det mange som ignorerer tegn på at de er i ferd med å bli utbrent. Foto: Aurelio - Fotolia Vis mer

Hun jobber med å få klientene sine til å endre tankemønsteret sitt og innse at en tanke nettopp er bare det - en tanke som ikke nødvendigvis trenger å være sannheten. Hun mener mye av løsningen til et lettere liv er å slutte å ta det så veldig seriøst.

- I stedet for å streve så fælt med å endre seg, er min anbefaling å se mot hva du har lyst til som både på kort og lang sikt er bra for deg. Hva er enkelt å få til? Vi må slutte å ta livet så seriøst. Lev det livet du har lyst til nå, du vet aldri hvor lenge det varer.

LES OGSÅ: Slik trener du deg stressfri

Noen må ta et vanskelig valg

Psykolog Dyrdal mener mange kunne hatt godt av en livsstilsendring. Kanskje er man i et miljø man egentlig ikke trives i.

- Flere burde kanskje ta et tøft valg. De burde stille seg spørsmålet «er dette noe jeg kan leve med på lang sikt?» Kanskje er du på feil sted? Et slikt valg vil kanskje hindre langvarig stress over tid som kan skape utbrenthet.

I en travel hverdag glemmer ofte engasjerte og pliktoppfyllende mennesker å ta kroppens signaler på alvor. De kjører på, til tross for søvnproblemer, liten appetitt og dempet sinnsstemning.

LES OGSÅ: Fem tegn på at du er i ferd med å bli utbrent

Stopp opp og kjenn etter

Dyrdal anbefaler å roe ned tempoet og kjenne etter hvordan du egentlig har det.

- Spør deg selv «hvordan har jeg det nå? Hva er det jeg trenger?» Det betyr ikke at vi får det vi ber om akkurat nå, men kan gjøre oss mer klar over hva vi trenger. Stopp opp og kjenn etter, «lever jeg i tråd med de verdiene jeg har og det jeg tror på?». Gjør du ikke det, kan det skape ubehag og gjøre tilværelsen dårlig.

En viktig ingrediens i psykisk helse er takknemlighet. Kjenn etter hva du er takknemlig for og sett ting i et større perspektiv. Spør deg selv hva du egentlig vil bruke livet ditt til.

- Hva ville du prioritert hvis du bare hadde en måned igjen å leve? Dette kan sette mye i perspektiv.  Det er trist at vi trenger store tankevekkere. Vi tenker at vi er udødelige og skal leve lenge, men livet skjer for alle og det eneste vi vet er at ting forandrer seg.

LES OGSÅ: Så skadelig er stress i lengden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer