Trening

Lev lenger med sunne råd

Det er ikke for sent å sikre seg tipsene for et lengre liv. Her er de 5 viktigste.

Lev lenger med sunne råd
Publisert
Sist oppdatert


Det er fem ting du bør passe ekstra godt på dersom du vil leve et langt liv, ifølge helseekspertene på kvinnenettstedet Ivillage.

 • 7 sorter til evig ungdom
 • Slik holder du deg ung
 • Spis deg skjønn, smart og sunn

 • Hjertet

  Muskelen som pumper liv i hver eneste celle i kroppen din er verdt den ekstra omsorgen. De fleste er klar over at røyking, fedme og stillesitting ikke er bra for hjertet, men her er de små tipsene som gjør store forskjeller.

  1. Test deg
  Å teste seg med jevne mellomrom er ikke å overdramatisere når det kommer til hjertet. Hold styring på dine protein-, glukose- og kolesterolverdier og sjekk blodukker og blodtrykk med jevne mellomrom.

  2. Mindre salt
  Smak i det minste på maten før du griper etter saltbøssen og går amok med den. Hjemmelaget mat er dessuten sunnere og inneholder mindre salt enn ferdigmat.

  3. Riktig fett
  Flerumettet fett er sunt fett som inneholder omega3. Velg vegetabilsk fett fremfor dyrefett, fisk fremfor rødt kjøtt og caswenøtter fremfor potetgull. Frukt og grønnsaker inneholder også mye antikosidanter, særlig er blåbær proppfulle av dem.

  4. Slapp av
  Å stresse ned er bra for hjertet ditt. Undersøkelser viser at blodtrykket synker blant annet ved meditasjon. Det er viktig å puste dypt med magen og ta seg en time out når man kjenner stresset i hver fiber i kroppen.

  5. Moderat trening
  God helse betyr ikke nødvendigvis å løpe til man stuper på tredemøllen, men det å sette på yndlingsangen i reklamepausen og danse rundt er bra for hjertet. En halvtimes moderat trening hver dag gjør underverker, viser nyere forskning.

  Benbygning

  Leddgikt er utbredt blant kvinner. Særlig undervektige, genetisk disponerte og røykere er i faresonen. Alkohol skal man også være måteholden med dersom man vil være snill mot knoklene sine. I overgangsalderen øker sjansen for å pådra seg leddgikt med ytterligere 20 prosent.

  1. Kalsium
  Hold deg til fettfattig ost, fisk, frukt og grønt. Drikk melk, både ren og i kaffen.

  2. Vitamintilskudd
  Spis tabletter som inneholder kalsium, for å være på den sikre siden. Forskning viser at de som sørger for kalsiumtilskudd over en lengre periode har lavere risiko for å pådra seg leddgikt.

  3. Kalorier
  Treningsøvelser og aktiviteter som forbrenner kalorier er sunt. Det er likevel viktigere å finne idealvekten og prøve å holde den der enn å strebe etter kroppsidealer. Likeledes er et moderat treningsnivå sunnere enn et overdrevent høyt og intensivt et.

  4. Legesjekk
  Kvinner i overgangsalderen bør teste benbygningen sin hvert andre år. Det er enkelt, går fort og er smertefritt, du trenger ikke en gang å kle av deg. Dersom du er disponert for leddgikt er det mye du kan gjøre med kosthold og trening som kan forhindre dette.

  5. Faremomenter
  Spiseforstyrrelser, overaktivitet og sigaretter er farlig for benbygningen. Det samme kan enkelte medisiner være, så spør heller en gang for mye enn en gang for lite. Når det gjelder sigaretter, så er du i faresonen dersom du trenger nikotin i løpet av de ti første minuttene etter at du har våknet.

  Bryst

  Dersom brystkreft oppdages på et tidlig stadium er det 88 prosent sjanse for å bli friskmeldt. Ta derfor brystene dine på alvor og vær føre var.

  1. Vegetar-mat
  Å nyte et knasende og fargerikt vegetarmåltid er sunt og forebyggende. Studier viser at kviner som spiser grønnsakene sine har 46 prosent mindre sjanse for å få brystkreft. Brokkoli og løk er spesielt bra.

  2. Cyster
  Dersom du lider av forandringer i brystenes overflate i form av klumper, bulker eller rugler bør du være på vakt. Dette kan føre til ubehag og smerter, så det anbefales å smøre seg inn med lindrende progesteron-krem og gå hyppig til legen.

  3. Genetikk
  Grav i din genetiske historie, så vet du om det er noe du bør være spesielt på vakt overfor. Selv om kun 10 prosent av brystkrefttilfellene kan linkes til genetikk, så har personer med en mor eller søster som har fått brystkreft før fylte 65 år dobbelt så høy risiko for å utvikle denne kreftformen.

  4. Antibiotika
  Av og til kan antibiotika gjøre mer skade enn nytte. Dersom du bruker det jevnlig blir kroppen mindre motstandsdyktig. Å bruke antibiotika i mer enn 50 dager øker risikoen for å utvikle brystkreft, hevder forskning.

  5. Prevensjon
  Å bruke prevensjon før fylte 18 år medfører en tredobbelt så høy risiko for å pådra seg brystkreft senere i livet. De syntetiske hormonene i prevensjonsmidlene påvirker nemlig de ekte hormonene i kroppen din.

  Tykktarm

  Tykktarmen er ikke bare et organ, men et helt økosystem, i følge Mark Liponis, medisinsk direktør ved Canyon Ranch Health Resorts. Trilloner bakterier fyker rundt, men noen oppfører seg penere enn andre og er viktige for at bakteriefloraen skal flyte som den skal.

  1.Bakterier
  De sunne bakteriene i tykktarmen utgjør en viktig del av den naturlige tarmfloraen, det vil si den sunne balansen mellom forskjellige bakterier. Melkesyrebakterier, som de heter, har fått navnet sitt fordi de produserer melkesyre som en naturlig del av stoffskiftet. Noen bakterier lager også eddiksyre, det gjelder blant annet bifidobakteriene. Når vi stresser eller kan vi risikere at bakteriefloraen svekkes og bør da fylle på med yoghurt, gammelost eller andre melkeprodukter.

  2. Overspising
  Når vi spiser jobber tarmen på spreng for å sørge for at alt går riktig for seg. Småspis heller gjennom hele dagen i stedet for å overraske tarmen med regelrett fråtsing.

  3. Fiber
  Fiber absorberer slaggstoffer, binder de snille bakteriene og roer ned immunsystemet. Velg derfor mat som fullkornbrød, ris og pasta, sorte bønner, grønnsaker, frukt og nøtter. Husk å skylle ned det hele ned med rikelige mengder vann.

  4. Urolig mage
  Det er en grunn til at man sier at det vrenger seg i magen dersom man opplever noe vanskelig eller er stresset. Stress kan nemlig føre til irritabel tykktarm som kan medføre løs mage, sure oppstøt og mageknip. Kvinner er mer disponert for dette enn menn, så stress ned.

  5. Kolonskopi
  Denne undersøkelsen foretas på pasienter med smerter eller andre plager fra tarmen. Det tas ofte små vevsprøver (biopsier) fra tarmveggen, eller man kan fjerne eventuelle polypper/utposninger underveis. Selv om det er et lite kamera som senkes ned i magen er dette en smertefri undersøkelse.

  Psyke

  Å føle seg frisk på innsiden er viktig også for den fysiske helsen. Kvinner er mer disponert for å utvikle depresjoner enn menn, spesielt i overgangsalderen når hormonene løper løpsk.

  1. Hjerne-føde
  Lavkalorimat som knaser skal være bra for hjernen og er med på å redusere stress-spising. Gulrøtter, selleri og epler er bedre enn tortillachips. Ikke bruk mat som trøst, men puss heller tennene, gå deg en tur eller tenk gjennom det, råder Madelyn Fernstrom, direktør ved UPMC Weight Management. Unngå koffein og sørg for påfyll av B6 og B12-vitaminer, som finnes i både bønner, squash og bananer.

  2. Pusteteknikk
  Alle trenger å lære å puste, sier Mark Liponis, forfatter av UltraLongevity: The Seven Step Program for a Younger, Healthier You. Gisp, hyperventilering og dårlig pusting får kroppens immunsystem til å reagere. Særlig er det lett å glemme å puste ut.

  3. Reaksjonsmønstre
  Alle reager ulikt på ting, og de er ingen skam å innrømme at «sånn er du». Finn derfor ut hvilke avslapningsmetoder som fungerer for deg.

 • Rytmisk trening er sunnest for immunforsvaret. Svømming, roing, tango eller det å gå i takt med din favorittsang på ipoden er sunt.
 • Akupunktur skal i følge National Institute of Health føre til bedre søvn, mindre smerter og i det hele tatt økt velvære.

  4. Selvransakelse
  Mange finner seg selv sitttende fast i mønstre som hindrer dem i å utvikle seg, både på arbeidsplassen, i forholdet og i familiesituasjoner. Det viktigste rådet her er selvransakelse., det å legge merke til mønstre og og forstå hva som ligger under.

  5. Latter
  Le mye og elsk enda mer. Du trenger ikke være i et forhold, men det å ha sunne relasjoner til folk rundt deg og smile å le ammen med dem er viktig for ditt psykiske velvære. Adopter en katt, ring foreldrene dine eller legg deg i et rosebed og kjenn følelsen av at «love is all around».

  Sørg for å vise interesse for andre, også når deres problemer synes som dråper i havet. Opparbeide deg en positiv holdning og gå på med alt du har og er. Dersom du selv føler deg ansvarlig for å møte opp å den ukentlige treningen er det større sjanse for at du klarer å komme i form også.  LES OGSÅ:
 • Spiser du deg super?
 • Spis deg til topps
 • Anti-hva-sa-du?
 • Spis deg pen
 • Sunnhetsguiden
 • Maten som gir høy forbrenning
 • Derfor vil han ha deg ung
 • Det er aldri for sent å endre livsstil, men jo tidligere jo bedre.
  Det er aldri for sent å endre livsstil, men jo tidligere jo bedre. Vis mer
  Vær måteholden med saltet. Det har hjertet ditt godt av.
  Vær måteholden med saltet. Det har hjertet ditt godt av. Vis mer
  Blåbær er smekkfulle av antioksidanter. Det er bra for hjertet ditt.
  Blåbær er smekkfulle av antioksidanter. Det er bra for hjertet ditt. Vis mer
  Gode matvaner er viktig, sørg for å få i deg både fullkorn og frukt.
  Gode matvaner er viktig, sørg for å få i deg både fullkorn og frukt. Vis mer
  Brokkoli og andre lignende grønnsaker forebygger brystkreft.
  Brokkoli og andre lignende grønnsaker forebygger brystkreft. Vis mer
  Hele 88 prosent kan bli friske av brystkreft dersom den oppdages på et tidlig stadium.
  Hele 88 prosent kan bli friske av brystkreft dersom den oppdages på et tidlig stadium. Vis mer
  En svømmetur er ikke bare sunt for din fysiske helse, men rytmisk trening er en fin avspenningsmetode som får deg på rett kjøl igjen.
  En svømmetur er ikke bare sunt for din fysiske helse, men rytmisk trening er en fin avspenningsmetode som får deg på rett kjøl igjen. Vis mer
  Sett på yndlingssangen på ipoden og dans litt rundt. Rytmisk trening er bra for psyken din.
  Sett på yndlingssangen på ipoden og dans litt rundt. Rytmisk trening er bra for psyken din. Vis mer
  Jada, en god latter forlenger livet.
  Jada, en god latter forlenger livet. Vis mer
  Mat nyte best med gode venner. Å opparbeide seg gode relasjoner er viktig.
  Mat nyte best med gode venner. Å opparbeide seg gode relasjoner er viktig. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer