Levde i søppel og avføring uten å få hjelp

Den eldre kvinnen bodde i et hus som var overfylt med avføring, søppel og mugg. Likevel fikk hun bo der alene til hun døde. Ifølge loven kan folk få bo som de vil så lenge de er samtykkekompetente. Nå vurderes endringer i regelverket.

SLIK LEVDE KVINNEN: Kjøkkenet var overfylt av søppel og møkk. Foto: Privat
SLIK LEVDE KVINNEN: Kjøkkenet var overfylt av søppel og møkk. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Bildene fra saneringsselskapet er urovekkende. Huset i Eidskog er så fullt av søppel og avføring at det ikke er mulig å gå fra rom til rom. Spindelvev og mugg dekker vegger og tak både på innsiden og utsiden. Hele kjøkkenet er dekket av gammel mat og søppel. Søppelhaugene er så store at de går opp til skapdørene på kjøkkenet. I dette huset bodde en kvinne i 70-åra med sine 24 katter.

Det er NRK som først skrev om saken. Ifølge kringkasteren var både Mattilsynet, helsetjenesten og kommunelegen på besøk uten at det ble tatt grep for å hjelpe kvinnen. Mattilsynet avlivet de 24 kattene, men kvinnen fortsatte å bo der. Mattilsynet måtte ha på maske med gassfilter da de gjennomførte inspeksjonen og en av de ansatte ble syk av luftkvaliteten i boligen etter besøket.

Kvinnen døde for ett år siden på grunn av sykdom. Det er ikke kjent om sykdommen hadde sammenheng med boforholdene.

Ifølge rapporten fra saneringsselskapet som Vi.no har fått se, var huset «totalt ubeboelig og helsefarlig å oppholde seg i». Avføring fra dyr hadde dannet svært giftig svovelhydrogen. Ifølge rapporten kunne det å oppholde seg i huset i bare kort tid medføre svimmelhet og hukommelsestap. Det ble også målt høy konsentrasjon av ammoniakk i boligen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.