Trøtt og uopplagt:

Lider du av naturmangel? Kuren kan du skape i egen stue

- Naturmangel er en reell sykdomsfaktor og kuren er skogluft.

TRØTT OG UOPPLAGT: Ifølge ny forskning kan lange dager innendørs, uten kontakt med planter og dagslys, føre til «naturmangel». FOTO: NTB Scanpix
TRØTT OG UOPPLAGT: Ifølge ny forskning kan lange dager innendørs, uten kontakt med planter og dagslys, føre til «naturmangel». FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– I vår kultur kreves det at vi skal sitte stadig mer inne foran en skjerm, men det er ikke det vi mennesker er laget for. Siden vi ikke kan være så mye ute i naturen som vi har behov for, må vi derfor ta naturen med oss inn, sier Jørn Viumdal.

Viumdal er partner selskapet BioOffice og har i mer enn 25 år jobbet med å forbedre innemiljø ved å bringe inn elementer fra naturen.

Han har også stått for den praktiske gjennomføringen av forskningsprosjekt i regi av Universitetet på Ås, hvor de blant annet så på effekten av å bruke planter i innemiljøet.

Et omfattende forskningsprogram ved ulike norske skoler, sykehus og kontorer, viste at den største effekten av mangelen på nærhet til planter og dagslys, var tretthet. Andre symptomer på det Viumdal kaller «naturmangel» var hodepine, en følelse av å være tung i hodet og luftveisirritasjoner.

– Vi er skapt for å være i bevegelse ute i naturen, men tilbringer 90 prosent av tiden vår innendørs. Dette fører til at vi lider av naturmangel, forklarer han.

– Når du sitter inne på ettermiddagen og kjenner at du blir trøtt, så tenker du ikke at du trenger mer natur rundt deg. Men når du kommer ut i skogen får du en følelse i kroppen som er vanskelig å definere, rett og slett fordi vi ikke har et eget ord for naturmangel. For å være friske og ha et godt liv, trenger vi å bevege oss og ha natur rundt oss. Når vi ikke kan være ute, må vi ta naturen inn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.