Trøtt og uopplagt:

Lider du av naturmangel? Kuren kan du skape i egen stue

- Naturmangel er en reell sykdomsfaktor og kuren er skogluft.

TRØTT OG UOPPLAGT: Ifølge ny forskning kan lange dager innendørs, uten kontakt med planter og dagslys, føre til «naturmangel». FOTO: NTB Scanpix
TRØTT OG UOPPLAGT: Ifølge ny forskning kan lange dager innendørs, uten kontakt med planter og dagslys, føre til «naturmangel». FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– I vår kultur kreves det at vi skal sitte stadig mer inne foran en skjerm, men det er ikke det vi mennesker er laget for. Siden vi ikke kan være så mye ute i naturen som vi har behov for, må vi derfor ta naturen med oss inn, sier Jørn Viumdal.

Viumdal er partner selskapet BioOffice og har i mer enn 25 år jobbet med å forbedre innemiljø ved å bringe inn elementer fra naturen.

Han har også stått for den praktiske gjennomføringen av forskningsprosjekt i regi av Universitetet på Ås, hvor de blant annet så på effekten av å bruke planter i innemiljøet.

Et omfattende forskningsprogram ved ulike norske skoler, sykehus og kontorer, viste at den største effekten av mangelen på nærhet til planter og dagslys, var tretthet. Andre symptomer på det Viumdal kaller «naturmangel» var hodepine, en følelse av å være tung i hodet og luftveisirritasjoner.

– Vi er skapt for å være i bevegelse ute i naturen, men tilbringer 90 prosent av tiden vår innendørs. Dette fører til at vi lider av naturmangel, forklarer han.

– Når du sitter inne på ettermiddagen og kjenner at du blir trøtt, så tenker du ikke at du trenger mer natur rundt deg. Men når du kommer ut i skogen får du en følelse i kroppen som er vanskelig å definere, rett og slett fordi vi ikke har et eget ord for naturmangel. For å være friske og ha et godt liv, trenger vi å bevege oss og ha natur rundt oss. Når vi ikke kan være ute, må vi ta naturen inn.

I dag er mange moderne bygg utstyr med ventilasjonsanlegg som skal fjerne fuktig og forurenset luft og tilføre ny ren og frisk luft til boligen. Men ifølge Viumdal kan slike ventilasjonsanlegg også ha sine ulemper.

– Vi definerer god luftkvalitet ut fra CO2 målinger, men hvis man analyserer luften fra skogen eller en plante, så består den av 450 ulike gassarter som er naturlig for oss. Luften blir ikke naturlig for oss lengre når alt skal gjennom et filter i et ventilasjonsanlegg. Luftkvalitet er en biologisk sak, luft er noe helt naturlig.

LES OGSÅ: Derfor bør du lufte ut boligen i fem minutter om morgenen

MENER MANGE AV OSS LIDER AV NATURMANGEL: Jørn Viumdal har i en årrekke jobbet med å bruke grønne planter innendørs for å forbedre innemiljøet. Foto: Privat
MENER MANGE AV OSS LIDER AV NATURMANGEL: Jørn Viumdal har i en årrekke jobbet med å bruke grønne planter innendørs for å forbedre innemiljøet. Foto: Privat Vis mer

Kureres ved å ta med plantene inn

Nå er han aktuell med boken «Skoglufteffekten» som ifølge forfatteren har fått en overraskende god mottakelse. Boken som opprinnelig kun var tenkt for det norske markedet, skal nå utgis i mer enn 100 land.

– Det viser seg at fordi vi nordmenn allerede har en stor tilknytning til naturen, er behovet for disse tingene enda større i andre land, spesielt i storbyer. Naturmangel er et universelt problem og vi har en løsning på hvordan man kan bedre dette, sier han.

For å kurere naturmangel mener Viumdal nemlig at vi kan behandles med «Skogluft – effekten» innendørs, siden vi ikke kan fly i skogen hele dagen er løsningen å sette opp plantevegger inne. Dette er vertikale plantekasser som monteres til veggen med en lampe som gir dagslyslignende lys.

En liten plantevegg inneholder 20 planter og ifølge Viumdal vil dette være tilstrekkelig for å gi en merkbar effekt på luften i stuen.

– Jo flere planter jo bedre er det, men det skal ikke så mye planter til for å få stor effekt. Mitt forslag er at man tar bort et bilde og henger opp en plantevegg i stedet.

– En slik plantevegg er plassbesparende i forhold til det å ha 20 planter plassert rundt omkring i huset. Det å samle plantene på ett sted er også bra fordi du trenger dagslyslamper for å få riktig effekt, forklarer han.

Mange grønne planter har dokumentert luftrensende egenskaper, som for eksempel Fredsliljer og Svigermorstunge. Viumdal anbefaler derimot planten Gullranke, som har ekstra stor effekt på oss fordi den vokser mye.

– Gullranken gi ingen allergiske reaksjoner, men den er ingen matplante og den smaker veldig vondt. Denne planten har vært brukt i barnehager i 10 – 15 år uten at noen har hatt problemer rundt dette, sier han.

Å skulle ha ansvaret for en eller flere «vegger» med planter, kan nok for mange virke som en uoverkommelig oppgave. Men ifølge Viumdal er dette en type dyrkning som ikke krever spesielt grønne fingre eller mye arbeid.

– Det eneste man trenger å gjøre er å sette av tid til vedlikehold og vanning hver tredje uke og det hele tar bare 5-10 minutter, sier han.

LES OGSÅ: Plogging = jogging med mening

Stor variasjon i hvor mye tid barn tilbringer utendørs

– Jeg tror at det å ha tilgang på naturen påvirker menneskers kreativitet. Vi blir bedre versjoner av oss selv, sier Niels Bjørn Olsen.

Han er daglig leder i Hundremeterskogen barnehage SA i Nittedal, som er verdens første barnehage som så omfattende har tatt i bruk skoglufteffekten.

MERKER STOR FORSKJELL: Daglig leder Niels Bjørn Olsen foran en av planteveggene i Hundremeterskogen barnehage. Foto: Privat
MERKER STOR FORSKJELL: Daglig leder Niels Bjørn Olsen foran en av planteveggene i Hundremeterskogen barnehage. Foto: Privat Vis mer

Barnehagen har fått installert plantevegger i alle avdelinger slik at barna og de ansatte alltid skal ha kontakt med naturen.

Olsen forteller at han lenge har hatt en stor interesse for hvordan man kan skape optimale livsbetingelser for mennesker. Etter at han tok over som daglig leder i barnehagen har han derfor innført flere metoder som skal bidra til å gi barna bedre oppvekstvillkår, blant annet yoga, massasje, pusteøvelser og qi gong øvelser.

Da han kom over forskningen som er knyttet til skoglufteffekten, var han ikke i tvil om at dette var noe han ønsket å teste.

– Hvor mye barn er utendørs er veldig individuelt, men ser du på skolehverdagen er det klart at barn er alt for mye inne.

– Det er nok noe bedre i barnehager, da barnehagebarn tross alt sikkert er dobbelt så mye ute som barn i skolen. Men tilgangen på natur varierer fra barnehage til barnehage. En barnehage som ligger ved kysten har mer tilgang på natur i form av planter, fjell og hav, enn en barnehage som ligger midt i byen.

– Vår barnehage har god tilgang på natur, men i tillegg har vi tatt naturen med oss inn slik at vi er i kontakt med naturen 100% av dagen. Det tror jeg gjør en forskjell, sier han.

Reduserte korttidssykefraværet

Denne forskjellen mener han har vist seg ganske tydelig på de ansatte i barnehagen. Etter at barnehagen innførte konseptet med plantevegger i 2013, har korttidssykefraværet gått ned. Noe som blant annet skyldes at inneluften er blitt merkbart friskere.

– Vi ser også at vesentlig færre voksne bruker hodepinetabletter og de føler seg mer opplagte på jobb. Vi merker heller ikke noe særlig til den mørke årstiden, da vi selv i vinterperioden har dagslys innendørs. Selv pleier jeg å gå i kortermet store deler av dagen om vinteren slik at jeg får god D-vitaminproduksjon fra lysene, sier han.

Han synes imidlertid det er vanskelig å si noe sikkert om hvordan planteveggene har påvirket barna i barnehagen, ut over at han antar de får de samme gode nytteeffektene som voksne.

– Vi har ikke noe objektiv forskning på dette, men flere av foreldrene har opplevd positiv effekt. Noen foresatte har også fortalt at de har redusert astmamedisinen til barna sine, sier han.

LES OGSÅ: - Barn må få leke i søla, putte ting i munnen og generelt være barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer