Sosiale treningsnettverk

«Ligger det ikke på Strava - så har det ikke skjedd»

Salget av treningsklokker har økt etter at koronapandemien traff Norge. Men tar det overhånd?

SOSIALE TRENINGSNETTVERK: Treningsapper har utviklet seg til å bli sosiale medier hvor man kan kommunisere med andre og skape nettverk. FOTO: NTB Scanpix
SOSIALE TRENINGSNETTVERK: Treningsapper har utviklet seg til å bli sosiale medier hvor man kan kommunisere med andre og skape nettverk. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Aktivitets- og treningsapper som Endomondo, Mapmyrun og Runkeeper har blitt svært populære de siste årene. Felles for disse appene er at de lar deg overvåke din egen trening via pulsklokker eller mobiltelefonen.

Flere av dem fungerer også som sosiale treningsnettverk på lik linje med apper som Facebook og Instagram, hvor du kan komme i kontakt med andre treningsinteresserte og dele dine resultater med omverdenen.

Nyttig verktøy

Theresa Lyng-Jørgensen er to ganger vinner av Trondheim Maraton og en ivrig bruker av appen Strava, hvor hun nå har nesten 500 følgere. Her deler sin egen løpestatistikk, økter og bilder fra turene sine.

– Jeg bruker Strava først og fremst til å tracke, analysere og dele løpeøkter, men mange bruker den til andre aktiviteter som sykling, langrenn og styrke, forklarer hun.

– Mye av appens suksess kommer nok av at man kan lagre og sammenligne treningsdata over uker, måneder og år, og således få en god oversikt og kontroll over formutviklingen sin, både på kort og lang sikt.

– Jeg ser det som et godt og nyttig verktøy i det lange løp, når man bruker det aktivt og logger såkalte «nøkkeløkter» eller testløp. Her får man ærlige og nakne svar på formen, under ellers like omgivelser og med like parametere.

Blir for opphengt i å dele resultatene

Fallgruvene med denne typen sosiale treningsnettverk er ifølge Theresa dessverre nokså like de vi ser i andre sosiale medier.

– Noen blir såpass «inne» i treningsapp-verdenen at delingen av treningsøkta blir viktigere enn selve økta. Jeg vet at flere sliter med tankegangen «ligger det ikke på Strava så har det ikke skjedd». Da kan ei økt som man ikke får tracket være et såpass stort problem at de ikke orker å gjennomføre den.

– Der er ikke jeg, da jeg bor såpass landlig til at mang ei økt ikke blir synkronisert med Strava og det lever jeg veldig godt med - takk og pris.

IVRIG BRUKER: Theresa Lyng-Jørgensen deler gjerne sine løperesultater med følgerne i appen Strava, men ser også at det hos noen kan ta litt overhånd. FOTO: Privat
IVRIG BRUKER: Theresa Lyng-Jørgensen deler gjerne sine løperesultater med følgerne i appen Strava, men ser også at det hos noen kan ta litt overhånd. FOTO: Privat Vis mer

Fin arena for å møte andre

Theresa mener denne typen apper allikevel kan være motiverende og inspirerende for mange, da det å få anerkjennelse og gode tilbakemeldinger kan gi en økt mestringsfølelse.

– Tallknusere finner nok også mye moro og nytte av å følge og granske eliteutøvere og deres økter. Dette vil nok ha både positive og negative påvirkninger på egen idrett og prestasjon, alt etter hvordan man motiveres.

– Selv løper jeg alene hver dag og har ingen løpegruppe å menge meg med, slik mange har. Ei heller har jeg et stort løpemiljø å delta i, utover Trondheim Maraton, og det er grunnen til at jeg velger å «delta» på Strava. Her finner jeg likesinnede og føler samhørighet med andre løpeentusiaster. Det har en viss verdi når man er såpass mye i løpingen sin og løpe-mindsettet kan være litt sært, smiler hun.

– Stemmer det at Strava også har blitt en ny sjekkearena?

– Det kjenner jeg ikke til, men så er jeg jo en godt gift, voksen dame og sannsynligvis har jeg ikke de «følerene» ute. Men at det kan være en fin arena for å komme i kontakt med andre, også romantisk, er jo åpenbart – både på godt og vondt.

– Selv har jeg ikke opplevd annet enn positiv oppmerksomhet, samt en og annen flatterende tilbakemelding, men ingenting over grensen eller upassende. Jeg har fått mange følgere på kort tid, noen finner deg via felles venner, andre fordi navnet ditt dukker opp på ulike Strava Klubbers-lister over løpere som har løpt lengst per uke og således utmerker seg på den aktuelle klubbens «Leaderboard».

Økt salg av pulsklokker

At mange velger å bruke treningsapper for å registrere og dele sin egen innsats har nok også en viss sammenheng med at salget av pulsklokker har økt de senere årene.

Ifølge nettsiden Prisjakt økte interessen for pulsklokker og sportsklokker med hele 28 prosent bare under de første ukene etter koronanedstegningen av Norge (17. mars til 7. april).

Personlig trener Camilla Aastorp Andersen, kjent som bloggeren treningsfrue, er også en av dem som har tatt i bruk appen Strava.

Her har hun blant annet startet en egen «klubb» hvor deltagerne kan legge ut sine løperesultater og dele bilder fra løpeturene sine.

– Jeg tenkte det kunne være en fin måte å skape litt engasjement og motivasjon blant følgerne mine. Jeg ville skape et community hvor vi heier på hverandre og kan selv takke appen for at den får meg ut på løpetur, sier hun.

SKAPER FELLESSKAP: Økt motivasjon og fellesskap er to av årsakene til at Camilla Aastorp Andersen er positiv til sosiale treningsnettverk. FOTO: Privat
SKAPER FELLESSKAP: Økt motivasjon og fellesskap er to av årsakene til at Camilla Aastorp Andersen er positiv til sosiale treningsnettverk. FOTO: Privat Vis mer

Positivt for motivasjonen

Camilla mener det er flere positive sider ved å spore treningen sin på denne måten.

– Du kan konkurrere mot deg selv eller andre, og det motiverer meg veldig til å sette inn et ekstra gir på de løpeturene hvor jeg ønsker å forbedre resultatet mitt.

Appen tracker både tid, puls, milepæler, gir deg kroner om du løper bra og i tillegg er den super for å hente litt ekstra motivasjon. På de dagene hvor jeg ønsker å ta det rolig bruker jeg fortsatt appen, men legger bort konkurranseinstinktet og nyter løpeturen. Eventuelt dropper å bruke Strava om jeg ønsker å koble helt ut.

Hun ser imidlertid også at det kan føre til ekstra press og stress, og at det for noen kan bli en ekstra arena hvor man føler at man må prestere på.

– Men du trenger ikke bruke den hele tiden. Jeg er flink til å koble den ut om jeg ønsker en kosetur uten mål og mening. Selv logger jeg kun mine egne resultater og gir en tommel opp til kjente som også bruker den.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer