Søvnproblemer

Ligger du ofte søvnløs til langt på natt? Det kan skyldes et syndrom!

Her er ekspertenes råd, og øvelsene som har søvnfremmende effekt.

SØVNTYV: Faktorer som nattarbeid, natterangling og sterkt lys om kvelden kan tulle med søvnen vår, og gjøre at enkelte av oss er mer utsatt for forsinket søvnfasesyndrom enn andre. Selv om vi, med syndromet, sover godt når vi først faller i søvn, ligger problemet i å klare å sovne. Foto: Plainpicture
SØVNTYV: Faktorer som nattarbeid, natterangling og sterkt lys om kvelden kan tulle med søvnen vår, og gjøre at enkelte av oss er mer utsatt for forsinket søvnfasesyndrom enn andre. Selv om vi, med syndromet, sover godt når vi først faller i søvn, ligger problemet i å klare å sovne. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har vel alle opplevd frustrasjonen av å ligge og vri oss søvnløs i sengen til langt på natt, og regne ut hvor mange timer det er til vi må stå opp. Å komme seg opp om morgenen, langt fra uthvilt, er rett og slett vondt.

- Om lag 10 til 15 prosent av verdens befolkning lider av alvorlige og langvarige søvnproblemer, sier Bjørn Bjorvatn. Han er professor, og jobber ved Bergen søvnsenter.

LES OGSÅ: Så lite søvn kan gjøre deg syk

Hvorfor sover vi dårlig?

Det er mange ulike årsaker til at vi sover dårlig, og ifølge Bjorvatn bør ikke vi behandle problemet før vi er blitt grundig undersøkt. 

Den vanligste enkeltårsaken til dårlig søvn er imidlertid depresjon. Andre årsaker kan være lavt eller høyt stoffskifte, hjerte- eller lungesykdom, såkalte restless legs, narkolepsi, nattlig kløe, nattlig vannlating, smerter og enkelte medisiner.

En vesentlig årsak kan dessuten være problemer med døgnrytmen. Problemer med å sovne om natten kan, ifølge eksperten, skyldes diagnosen forsinket søvnfasesyndrom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer