GOD TRENING: 30 minutter på en ellipsemaskin kan forbrenne mellom 230 og 390 kalorier (husk at dette avhenger av vekt, intensitet etc.).  Foto: Getty Images/Brand X
GOD TRENING: 30 minutter på en ellipsemaskin kan forbrenne mellom 230 og 390 kalorier (husk at dette avhenger av vekt, intensitet etc.). Foto: Getty Images/Brand X Vis mer

Kondisjon

Like effektiv som tredemølla

Slik når du toppformen med ellipsemaskinen.

Publisert
Det er ikke bare tredemølla, spinningsykkelen og tøffe kondisjonstimer som kan få deg i form på treningssenteret (og hjemme).

Også ellipsemaskinen, som gjorde sitt inntog på treningsmarkedet på begynnelsen av 90-tallet, har blitt et svært populært apparat, og dersom det brukes riktig kan det være like effektivt som løping på mølla.

LES OGSÅ: Slik blir treningen morsom igjen

Bruker hele kroppen

En av de absolutt største fordelene med ellipsemaskinen er at du får brukt hele kroppen, og jobber med muskler i både underkropp og overkropp samtidig.

I tillegg utsettes ikke kroppen for stor vektbelastning/støt under treningen.

Til forskjell blir kroppen utsatt for støt inntil tre-fire ganger kroppsvekten din når du løper – både på og av tredemølla. Disse støtene er også noe av grunnen til at du kan utvikle treningsskader og det kan medføre slitasje på muskler i både bein, hofter og rygg.

LES OGSÅ: Unngå «treningsfellene» på treningssenteret

ØKT INTENSITET: For å optimalisere effekten av ellipsetreningen er det viktig å variere tempo og intensitet på øktene dine.  Foto: www.jupiterimages.com
ØKT INTENSITET: For å optimalisere effekten av ellipsetreningen er det viktig å variere tempo og intensitet på øktene dine. Foto: www.jupiterimages.com Vis mer

Riktig teknikk og intensitet


For å få maks ut av ellipsetreningen kreves imidlertid litt mer enn at du står på maskinen og beveger bein og armer i moderat tempo.

Ifølge Gunnar Peterson, personlig trener i LA og treningsekspert for helsenettstedet (ekstern lenke) Womens Health er du blant annet avhengig av å holde høy intensitet for at det skal være effektiv kondisjonstrening.

I tillegg er det viktig med riktig teknikk.

Står du for eksempel på ellipsemaskinen med slappe armer, vil du ikke få fullt utbytte av treningen. Det samme gjelder motstand. Har du for lite motstand, får ikke kroppen nok å «slite med», og dermed minsker du kondisjonseffekten.

LES OGSÅ: Derfor bør du trene som en mann

Slik optimaliserer du ellipsetreningen:


1. Kom deg ut av komfortsonen
Ikke la bein og armer bevege seg på autopilot, eller følg det samme treningsopplegget under hver økt.

I likhet med løping på mølla er variasjon også viktig for å optimalisere effekten av treningen på ellipsemaskinen.

LES OGSÅ: Slik holder du formen i sommer

2. Brenn mer fett
Ikke la kroppen hvile under treningen. For å øke fettforbrenning bør du ikke la maskinens glidende bevegelser føre tempoet. Det er musklene i beina og ikke maskinen som skal føre «pedalene» fremover.

Unngå også å hvile deg/lene armene på «håndtakene» - hendene skal kun holde seg fast i disse og det er musklene i armen som skal føre/dra dem frem og tilbake.

LES OGSÅ: Slik får du mindre fett og mer muskler

3. Legg inn intervaller
Intervaller er knallgod kondisjonstrening, også på ellipsemaskinen. Du kan for eksempel legge inn et liten intervall for hver tredje låt du hører på iPoden/MP3-spilleren, eller i hver reklamepause på tv-skjermen.

- Å holde et stabilt tempo vil brenne kalorier, men å legge inn intervaller øker dette betraktelig, sier Peterson.

LES OGSÅ: Det beste er å dele opp øktene

4. Bruk hele kroppen
I tilegg til intervaller, kan du også legge inn noen økter der du fokuserer på å styrke kjerne- eller armmuskulaturen. Dette vil aktivere flere muskler og forbrenne mer fett.

For eksempel kan du bli mer bevisst på armene dine – «dra og dytt» håndtakene med samme intensitet som du gjør med beina.

LES OGSÅ: 52 tips som brenner fett

5. Pass på teknikk
Ifølge Mark Nutting, fitness direktør på Saco Sports & Fitness i Maine USA er det også viktig å passe på hvordan du står plassert med føttene når du trener på en ellipsemaskin.

- Sørg for at knærne peker i samme retning som tærne. Ikke la knærne falle innover. Det vil legge ekstra mye spenning/trykk på leddbåndene, som i verste fall kan føre til slitasje, sier han.

LES OGSÅ: Slik unngår du treningsskader

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer