Likfingre:

«Likfingre» kan være et tegn på underliggende sykdom

Omtrent 200 000 nordmenn har Raynauds fenomen, og for de fleste er tilstanden ufarlig. Trine (49) er en av få som er hardt rammet.

LIKFINGRE: Raynauds fenomen er en sykdom som er svært vanlig, men som få har hørt om. FOTO: NTB
LIKFINGRE: Raynauds fenomen er en sykdom som er svært vanlig, men som få har hørt om. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Raynauds fenomen, også kalt «likfingre», er en tilstand som kjennetegnes ved anfallsvis redusert blodgjennomstrømming til fingre og tær (andre kroppsdeler kan også rammes, men det er sjelden). Det antas at 3-5 prosent av befolkningen har Raynauds fenomen, noe som tilsvarer omtrent 200 000 personer.

– Likfingre kan dukke opp hos alle, det er ikke uvanlig at fingrene blir hvite og stive når det er kaldt ute. Men ved Raynauds fenomen blir én eller flere fingre helt hvite og numne, og man får smerter, sier Øyvind Midtvedt.

Midtvedt er overlege ved revmatologisk avdeling ved Rikshospitalet i Oslo.

Det som skjer når man får anfall, er at muskulaturen rundt de små pulsårene i fingre eller tær trekker seg sammen, dermed vil blodstrømmingen til disse områdene forhindres, og fingrene/tærne blir hvite og stive.

– Dette oppstår når man utsettes for temperaturendringer, spesielt om fingre/tær blir kalde. Stress kan også utløse anfall. Det er helt vanlig at blodårene trekker seg sammen når det er kaldt, men hos pasienter med Raynaud skjer det en overreaksjon, sier Midtvedt, og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer