Vektløfting

Lille Rory er syv år gammel og løfter 80 kg i markløft

Hun er verdens sterkeste 7-åring!

HISTORISK: 7 år gamle Rory Van Ulft er historisk med sine unike resultater i vektløftingsmesterskap. Under konkurranser bruker hun falske tatoveringer for å se ekstra tøff ut. FOTO: Skjermdump/Instagram (@roryvanulft)
HISTORISK: 7 år gamle Rory Van Ulft er historisk med sine unike resultater i vektløftingsmesterskap. Under konkurranser bruker hun falske tatoveringer for å se ekstra tøff ut. FOTO: Skjermdump/Instagram (@roryvanulft) Vis mer
Publisert

Rory Van Ulft (7) fra Ottawa i Canada er blitt kåret til verdens sterkeste jente i sin års- og vektklasse. Hun er liten av vekst, men med kun sine 122 centimeter og 30 kilo imponerer hun en hel verden.

Rory løfter nemlig hele 80 kg i markløft, 61 kg i knebøy, 32 kg i snatch og 42 kg i clean and jerk.

7-åringen har drevet med vektløfting siden hun var fem år gammel, etter at hun ble oppdaget under en gymtime. Etter hvert som hun bare ble bedre og bedre, ble satsingen mer og mer seriøs.

Nå er hun i verdensklassen i vektløfting, noe folk åpenbart fascineres av. Instagramkontoen hennes har 170 000 følgere og styres av foreldrene og treneren.

- Jeg elsker når jeg plutselig løfter tyngre enn hva jeg har gjort før. Da blir jeg stolt av meg sier, sier Rory til Daily Mail.

Den yngste mesteren i historien

Rory er utvilsomt et naturtalent; Nylig tok hun hjem seieren i USAs nasjonale vektløftingmesterskap for ungdom - både i «under 11 år»-klassen og «under 13 år»-klassen.

Dette gjør henne til den yngste nasjonale ungdomsmesteren i historien.

- Jeg liker følelsen av å bli sterkere. Det gjør at jeg mestrer mer og blir bedre i alt jeg prøver på. Når jeg løfter tenker jeg ikke på hva jeg gjorde før eller hva jeg kommer til å gjøre etterpå - jeg slutter helt å tenke, har Rory selv uttalt til Daily Mail.

7-åringen bare «klarner tankene og gjør det» sier hun, i spørsmål om hvordan hun klarer å løfte så tungt.

Konsentrert

Til vanlig går hun i tredjeklasse på barneskolen og er en helt vanlig skolejente i klassen. Hun har ifølge foreldrene gode karakterer og en helt unik evne til å konsentrere seg når hun må.

Denne egenskapen tror de kommer av idretten.

- Det at hun er i stand til å fokusere og tolke ting riktig, allerede i så ung alder, gjør at hun er veldig enkel å lære bort til, sier far Cavan Van Ulft til den britiske avisen.

Den sterkeste

Cavan er også imponert over datteren sin. Han blir fascinert over hvor sterk og målrettet Rory er - til tross for at hun ikke bruker mer enn fire timer i uken på å løfte vekter.

- Det er helt riktig å si at Rory er verdens sterkeste 7 år gamle jente. Og ikke bare det: Hun må være verdens sterkeste syv år gamle jente eller gutt som noen gang har levd, basert på hennes unike prestasjoner, sier han i et intervju med den britiske avisen.

Cavan insisterer også på at denne noe uvanlige hobbyen er en sunn idrett for den unge datteren. I løpet av en uke trener Rory i 13 timer totalt.

Sikkerheten står høyest

Når hun ikke trener styrke er det gymnastikk som står på timeplanen.

- Sikkerheten hennes er alles topprioritet. Hun utvikler seg på trening hver dag, både fysisk og mentalt. Hun har godt erfarne trenere som vet hva de driver med, både innen vektløfting og innen gymnastikk, sier Cavan.

Rory omtaler seg selv først og fremst som en gymnast - det er det hun liker best. Da slipper hun å løfte tunge ting over hodet, som hun selv sa i intervjuet med Daily Mail.

Trygg trening

Vi tok kontakt med muskel- og leddterapeut i Torp&Co, Christian Torp. Han sier til KK at barn som trener styrke vil bli sterkere. Så lenge de har tilsyn, veiledning og innlæring av god og riktig løfteteknikk, vil styrketrening ha positiv effekt på muskelsystemet.

- De blir ikke bare sterke - styrketrening vil også påvirke barns spenst og hurtighet, i tillegg til å ha positiv effekt på utholdenhet, bevegelighet og kondisjon, sier Torp.

- Kan musklene på noen måte «slites ut» når man løfter så tungt i ung alder?

- Det er for lite forskning og dokumentasjon på området, derfor kan ingenting sies for sikkert. Det er hevdet at tung styrketrening kan være negativt for kroppens naturlige vekst. På den annen side vil styrketrening i ung alder øke beinmineraltettheten og være med på å gi god beinhelse senere i livet. Så lenge enkle retningslinjer følges av barn og den ansvarlige, vil styrketrening være trygt og den naturlige veksten vil ikke bli hemmet.

Vær oppmerksom

Videre sier Torp at den største faren rundt dette vil være at treningsmengden blir for stor i forhold til inntak av riktig energi og næring. For at muskel- og skjelettsystemet skal bli sterkere, må inntak av nødvendige næringsstoffer være tilstrekkelig.

- Om dette ikke oppfylles kan man utviklet et svakt skjelett og bli beinskjør senere i livet. Styrketrening skal på ingen måte erstatte lek og andre fritidsaktiviteter, men noen barn finner mer glede i å være i aktivitet gjennom trening. Gjennom styrketrening vil også den mentale helsa bli trent, noe som kan medføre bedre mestringsfølelse og påvirke selvtillit, selvsikkerhet og kroppsbildet i en positiv retning. Styrketrening for barn er ikke farlig, men vær oppmerksom tre ting: Tilsyn av folk som vet hva de holder på med, god veiledning og riktig løfteteknikk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer