Treningssenter-skrekk

Line Cecilie hadde treningssenter-skrekk

– Jeg hadde angst for å gå dit og dårlig samvittighet fordi jeg ikke dro.

TURTE IKKE GÅ PÅ TRENINGSSENTER: I et halvt år betalte Line Cecilie for et treningsabonnement hun ikke turte å bruke, til slutt bestemte hun seg for å ta grep. FOTO: Privat
TURTE IKKE GÅ PÅ TRENINGSSENTER: I et halvt år betalte Line Cecilie for et treningsabonnement hun ikke turte å bruke, til slutt bestemte hun seg for å ta grep. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg var redd for at folk skulle stirre på meg og gjøre narr hvis jeg gjorde noe feil. Man legger jo godt merke til alle som er veldig godt trente og det gjorde meg enda mer usikker på meg selv, sier Line Cecilie Larsen (25).

For et års tid siden slet hun med noe mange nok vil kjenne seg igjen i; hun ville begynne med styrketrening, men hadde angst for å troppe opp på treningssenteret alene.

– Jeg har alltid likt å trene og ville komme i gang igjen etter at jeg hadde fått barn. I starten trente jeg litt sammen med broren min, men da han begynte å jobbe på andre tidspunkter måtte jeg trene alene. Så ble treningssentrene stengt på grunn av koronapandemien og etter det ble det vanskelig å komme i gang igjen, forteller hun.

– Jeg følte meg som en nybegynner og visste ikke helt hva jeg skulle gjøre, det ble mest til at jeg bare vimset rundt. Da broren min ikke lengre kunne trene sammen med meg, turte jeg ikke gå alene.

Angst og dårlig samvittighet

Line Cecilie engasjerer en personlig trener, men opplever at det ikke er en perfekt match.

– Øvelsene treneren viste passet ikke helt for meg og jeg klarte ikke mestre dem. Da jeg senere skulle trene alene, var jeg redd for at treneren skulle være der og se at jeg gjorde dem feil eller at jeg gjorde noe annet enn det jeg hadde blitt vist, sier hun med et smil.

– Det endte med at jeg fikk angst for å gå dit og dårlig samvittighet fordi jeg ikke dro.

I et halvt år fortsatte Line Cecilie å betale for medlemskap på treningssenteret, uten å dra dit. Til slutt bestemte hun seg for at noe måtte gjøres.

– Heldigvis hadde jeg ikke bindingstid, men jeg hadde fortsatt å betale fordi jeg hele tiden tenkte at jeg skulle starte «neste mandag». Så bestemte jeg meg for at jeg enten måtte gå dit eller gjøre noe helt annet. Jeg endte opp med å bytte treningssenter og få med meg en venninne i starten. Det var fortsatt litt skummelt, men det var godt å vite at jeg hadde henne i nærheten.

Etter noen treningstimer sammen med venninnen, følte Line Cecilie seg klar for å oppsøke treningssenteret alene. Hun bestemte seg for at hun ikke skulle legge lista for høyt de første gangene. Hovedfokuset var å i det hele tatt klare å trå over dørterskelen til treningssenteret alene.

– Jeg tok på meg treningstøyet med en gang jeg stod opp om morgenen. Etter at jeg hadde levert sønnen min i barnehagen, tenkte jeg at jeg like godt kunne dra til treningssenteret i stedet for å dra hjem. Jeg sa til meg selv at jeg ikke behøvde å gjøre mange øvelser, at jeg bare skulle gå på tredemølla og så dra hjem.

– Allerede den første gangen la jeg merke til at ingen av de andre så på meg eller brydde seg om hva jeg gjorde. De fleste hadde mer enn nok med seg selv.

Klarte å utfordre seg selv

I starten passet hun også på å oppsøke treningssenteret på tidspunkter hvor det ikke var så mange andre tilstede. Gradvis innførte hun nye øvelser i rutinen sin.

– Det er fortsatt litt skummelt med nye øvelser, men jeg tar det i mitt tempo. Hvis det blir for vanskelig, dropper jeg dem bare og gjør noe jeg er mer trygg på. Slik unngår jeg at fokuset mitt blir på alle de som er rundt meg og ikke på treningen jeg skal gjøre. Selv om nok ingen legger merke til hva jeg gjør, hender det fortsatt at slike tanker popper opp.

– Nå trener jeg fire til fem ganger i uka, og som regel alene. Det hender jeg møter venninna mi, men jeg synes faktisk det er mer behagelig å trene alene slik at det ikke blir så mye prating, smiler hun.

Line Cecilie er selv nå en av de erfarne på treningssenteret og hun er bevisst på holdningen hun utstråler.

– Om jeg for eksempel ser nybegynnere gjøre øvelsene feil, går jeg aldri bort for å korrigere dem. I starten er det så viktig at man blir komfortabel med treningssenteret, så får heller det andre komme etter hvert. Jeg unngår også å stirre, slik at de skal føle seg trygge.

– Mitt råd til andre er at de skaffer seg en personlig trener som de er fornøyde med, og som kan hjelpe dem i gang. Husk at alle har startet et sted og at du har like mye rett til å være der som alle andre!

GODE RESULTATER: Gradvis utfordret Line Cecilie seg selv på treningssenteret og i dag foretrekker hun faktisk å trene alene. FOTO: Privat
GODE RESULTATER: Gradvis utfordret Line Cecilie seg selv på treningssenteret og i dag foretrekker hun faktisk å trene alene. FOTO: Privat Vis mer

Ikke lurt å sammenligne seg med andre

Ifølge Annki Olsen, sportslig koordinator og personlig trener på SPREK365, er Line Cecilie slett ikke alene om å ha denne skrekken for treningssentre.

– Det er ganske vanlig at man gruer seg for å gjøre noe som det enten er lenge siden man har gjort eller kanskje aldri har prøvd. Som regel ender det med at man finner unnskyldninger for å vente, selv om man har bestemt seg for at man skal, sier hun.

– Mange føler seg utilpass fordi de tror de blir sett på av de som har vært der lenge, men det kan jo være slik at den ved siden av deg heller ikke har vært der lenge. De fleste som er på treningssenter er ikke så opptatte av hva andre gjør, men har fokus på å gjøre den jobben de skal.

Selv om det kanskje er fristende å sammenligne seg med andre på treningssenteret, minner PT-en om at vi alle har forskjellige forutsetninger når det gjelder fysisk aktivitet.

– Husk at alle er forskjellig bygd. Knebøy kan se forskjellig ut fra person til person, men begge kan være like gode. Det en person som har trent lenge gjør, behøver ikke være akkurat den riktige måten for deg. Det kan også være en årsak til at personen gjør øvelsene annerledes enn deg, vi har alle forskjellige ting å ta hensyn til.

– Ikke tenk at du skal gjøre alt perfekt, for det klarer vi ikke, men gjør ditt beste. Når du får mer kunnskap og blir bedre kjent med kroppen din, kan du utforske og prøve nye ting. Om du feiler er det lov å le og prøve igjen, det er ikke farlig.

IKKE ALENE: I disse dager oppsøker mange treningssentrene for første gang. Personlig trener Annki Olsen opplever at de fleste er litt usikre i starten, uansett hvor mye de har trent fra før. FOTO: Privat
IKKE ALENE: I disse dager oppsøker mange treningssentrene for første gang. Personlig trener Annki Olsen opplever at de fleste er litt usikre i starten, uansett hvor mye de har trent fra før. FOTO: Privat Vis mer

Ikke vær redd for å be om hjelp

Hvis du er usikker på hvordan du skal gjøre øvelsene, er trenerens råd at du spør en av de som jobber på senteret, eller at du forsøker å bli kjent med noen slik at dere kan hjelpe hverandre.

Et par timer med en personlig trener som kan vise deg øvelsene og sette opp et treningsprogram, kan også være en smart investering.

– Når man er på trening ser man at det er alle slags mennesker der, folk i alle aldre med forskjellige mål. Det er en liten myte at alle er så veltrente. Noen er der for å reparere skader, for å holde kroppen ved like eller for å bli sterkere og strammere.

– Andre er der mest for det sosiale, for når man har gått på treningssenter en stund blir man kjent med mange kjekke folk og treningen blir enda mer lystbetont. En ting alle har til felles er at de vil ha en kropp som fungerer, selv om utgangspunktet og resultatet blir forskjellig.

Olsen erfarer også at de fleste er litt usikre når de kommer inn på treningssenteret for første gang, uansett hvor mye treningserfaring de har fra før.

– Det spiller ingen rolle om man er liten eller stor, om man har trent lite eller er «supergirl» når man kommer til et nytt sted. Alle kjenner på følelsen av at de ikke har helt kontroll over situasjonen, men om man kjører på får man stadig mer kontroll. Og når man får kontroll, har man lagt noe nytt i komfortsonen sin, slik at det ikke blir like skummelt å prøve noe nytt neste gang.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer