Cyanidforgiftning

Lise skulle lage en ny middagsrett - forgiftet familien!

Nå advarer hun andre mot å gjøre samme tabben.

ENDTE OPP PÅ SYKEHUS: En liten tabbe kunne fått alvorlige følger for Lise og ektemannen Tom, nå advarer de andre mot å gjøre det samme. FOTO: Privat
ENDTE OPP PÅ SYKEHUS: En liten tabbe kunne fått alvorlige følger for Lise og ektemannen Tom, nå advarer de andre mot å gjøre det samme. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg føler meg litt dum, da jeg jo har vært vegetarianer i 15 år og har en master i matvitenskap. Men om jeg bare kan forhindre én person i å gjøre det samme, så er det verdt å fortelle historien, smiler Lise Vermelid Kristoffersen.

Lise, som mange kjenner fra bloggen og podcasten Pengesnakk, delte for et par dager siden en noe uvanlig oppdatering med sine følgere i sosiale medier.

Hun kunne nemlig berette at hun trolig (og helt utilsiktet!) hadde cyanidforgiftet familien sin.

Det hele begynte med at hun skulle tilberede pitabrød med kikerter, en oppskrift hun hadde fått av svigerinnen sin og laget sammen med henne tidligere.

– Til denne skulle det serveres en grønn mos som blant annet består av avokado, hvitløk, krydder og limabønner eller «store hvite bønner» som det også kalles, forteller Lise.

– Svigerinnen min brukte limabønner i lake, men selv kjøpte jeg dem tørkede og bløtla dem over natten. Som vegetarianer har jeg spist mye slike bønner i mitt liv, men dette var første gang jeg skulle bruke dem i en kald mos, sier hun

Smakte ikke helt som det skulle

Under middagen trenger Lise og ektemannen Tom imidlertid ikke å spise mange munnfuller før de kjenner at mosen ikke smaker helt slik den skal.

De ender derfor opp med å ikke innta særlig mye, men bare et par timer etter måltidet begynner Lise allikevel å få symptomer på at noe er galt.

Hun blir veldig kvalm og kaster etter hvert opp.

– Etter at jeg hadde kastet opp følte jeg meg litt bedre, men jeg begynte å tenke på om bønnene kanskje burde ha vært kokte. Jeg googlet det og fikk bekreftet at ukokte bønner kan gi kvalme og oppkast, sier hun.

– Da jeg etter en liten stund kastet opp gjentatte ganger, besluttet vi at det kunne være lurt å ringe Giftinformasjonen. Jeg hadde håpet de skulle si det ville gå over av seg selv, men de ga oss beskjed om å dra rett til akuttmottaket da vi kunne være cyanidforgiftet!

Kastet opp konstant

Mens ektemannen fortsatt ikke har noen symptomer blir Lise stadig dårligere. På vei til sykehuset kaster hun opp mer eller mindre konstant. Vel fremme på sykehuset blir begge behandlet med oksygen og intravenøs væske. Etter hvert får også Tom samme symptomer, mens Lises oppkast går over til å være blodig.

– Selv om vi fikk vite at vi var i trygge hender, var det en skummel opplevelse. I en periode hadde jeg veldig lavt blodtrykk og da de løp rundt og trykket på ulike knapper skjønte jeg alvoret, sier Lise.

På sykehuset får Lise diagnosen utilsiktet forgiftning med limabønner. «Pasienten ble innlagt 5 timer etter utilsiktet inntak av ukokte limabønner. Disse inneholder cyanogene glykosider og kan potensielt gicyanid-forgiftning» står det i epikrisen.

I ettertid er hun sjeleglad for at sønnen på tre år ikke spiste den giftige mosen.

– Han spiser vanligvis alt så jeg er så glad for at jeg ikke tvang ham til å smake, med den lille kroppen ville han kanskje ikke overlevd. Så selv om jeg var redd, var jeg bare så glad for at han hadde valgt å ikke spise, sier hun.

Flau, men fattet

Lise og ektemannen må tilbringe natten på sykehuset under overvåkning, men neste dag er de friske nok til å kunne reise hjem igjen. Selv om hun er litt flau over hele hendelsen, synes Lise det er viktig å spre denne informasjonen til andre.

Spesielt i disse dager hvor mange nordmenn som ønsker å spise mindre kjøtt gjerne bytter ut kjøttet med bønner.

– Jeg har snakket med mange om dette og de fleste sier de kunne gjort akkurat det samme. Tenk for eksempel hva som kan skje om de ansatte i en barnehage ikke kjenner til dette og serverer ukokte bønner til barna! Jeg håper derfor at det å dele denne historien kan føre til at ingen andre gjør samme tabbe, sier hun.

Sjelden forgiftning i forbindelse med mat

Mette Ekeland er seniorrådgiver ved Giftinformasjonen hos Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Hun sier det ikke er mulig å fastslå at cyanidforgiftning var årsaken til familiens symptomer, men at hun ikke heller kan utelukke det.

– Akutt cyanidforgiftning fra matvarer er svært sjelden, men det finnes beskrevet etter spising av aprikoskjerner. Vi er ikke kjent med tilfeller av cyanidforgiftning fra ukokte bønner. For de fleste typer bønner er det lektiner som er problemet og årsaken til at de må kokes. Rå bønner kan gi oppkast, magesmerter og diare på grunn av lektinene, sier hun.

– Bitter kassava må også behandles for å være trygt å spise, men kassava som vi har i Norge er ikke av denne typen. Linfrø bør man trolig være litt forsiktig med å spise rett etter knusing eller grundig tygging. Vi har hatt noen få tilfeller knyttet til spising av knuste linfrø, som vi mistenker kan være lett cyanidforgiftning, men årsaken til symptomene i disse tilfellene er ikke sikkert dokumentert.

Hemmer oksygenomsetningen i kroppen

Cyanid er ifølge Ekeland et av de klassiske giftstoffene som er kjent fra langt bakover i historien. Det er bygget opp av karbon og nitrogen, to grunnstoffer som er svært vanlige i kroppen vår, men i en kombinasjon som er svært giftig.

– Cyanid gjør mange ting i kroppen, men det farligste er at det hemmer oksygen- og energiomsetning i cellene. Noen av cyanidstoffene kan raskt gi alvorlig og dødelig forgiftning.

– Det er imidlertid alltid et spørsmål om dose/mengde. Kroppen har egne avgiftningsmekanismer, så vi kan tåle litt cyanid uten å bli forgiftet eller at det bare blir lett forgiftning. Da kan man få symptomer som kvalme, svetting, hodepine og uro eller tretthet. Ved alvorlige mengder, er cyanid et av de få giftstoffene som raskt kan gi kollaps og død.

– Såkalt symptomatisk behandling er alltid viktig ved forgiftninger. Ved cyanidforgiftninger gis i tillegg oksygen og hvis nødvendig finnes en motgift som brukes. Prognosen i sykehus er oftest god, sier hun.

Bambusskudd og matsopp må også varmebehandles

Ifølge Ekeland har Giftinformasjonen ikke opplevd en økning av denne typen forgiftninger i det siste, men hun er enig i at dette er viktig informasjon å få ut i disse dager hvor mange velger å spise mer vegetarmat.

Hun peker på at sunn mat ikke nødvendigvis er ufarlig, slik dette eksempelet viser, da noen planter og sopp må varmebehandles for å kunne være spiselige.

Også naturlig eller selvplukket mat kan være farlig dersom man ikke har tilstrekkelig kunnskap. Det er særlig selvplukket sopp som gir forgiftninger i Norge og nesten hvert år oppstår én eller flere alvorlige forgiftninger.

– Dersom flere ønsker å bruke eksotiske matvarer eller selvplukket, så er det mange positive sider med dette. Men det er viktig at man ikke spiser sopp eller planter som man ikke er helt sikker på hva er, understreker hun.

Ifølge Matportalen.no kan noen matsopper gi ubehag eller forgiftning i rå tilstand, eller dersom de er for lite stekt eller kokt. Årsaken er at storsopp kan inneholde skadelige naturlige giftstoffer. Du bør derfor unngå å bruke rå sjampinjong og annen rå sopp i salat.

Bambusskudd er også en grønnsak som ifølge Matportalen må varmebehandles. Årsaken er at bambusskudd inneholder plantestoffene cyanogene glycosider som blir frigjort til blåsyre i magen.

Enkelte matsopper og rå bambusskudd må derfor avkokes før steking eller koking. Dette gjør du ved å koke dem i minst ti minutter uten lokk, slik at du er sikker på at giften forsvinner. Kokevannet skal alltid kastes etter ett avkok. Ved feil tilberedning og inntak av store mengder kan disse matvarene føre til forgiftning.

Dersom du skulle oppleve alvorlige symptomer på matforgiftning bør du alltid ringe 113.

Hvis det ikke oppleves akutt og alvorlig, kan du ringe Giftinformasjonen på 22 59 13 00 for å få en vurdering og råd. Giftinformasjonen er tilgjengelige 24 timer i døgnet 365 dager i året.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer